RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

EBU: “5G-Broadcast wordt geen standaard voor radio”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

5G-Broadcast zal niet (verder) worden ontwikkeld voor radio. Het wordt vrijwel exclusief een systeem voor de overdracht van video-inhoud (lineair en niet-lineair). Dat maakte Antonio Arcidiacono, directeur technologie en innovatie van de European Broadcasting Union (EBU), afgelopen week bekend op een panelgesprek tijdens de Medientage in het Duitse München.

Hoewel de Britse BBC al specifieke radiotests deed, is de standaard 5G-Broadcast en de onderliggende technologie (FeMBMS) niet op de langere termijn getest voor radio. Volgens de EBU is de reden ook dat men de introductie van DAB+ in Europa niet in gevaar wil brengen door de aandacht te veel af te leiden naar de bespreking van een nieuwe standaard, waarvan in feite al vooraf is geweten dat ze niet ideaal is voor radio. “DAB+ is een uitstekende digitale technologie voor terrestrische radio-ontvangst, die niet in de nabije toekomst zou moeten veranderen.”

Afgelopen zomer had het 5G Media Initiative, onderdeel van het in Beieren gevestigde Institut für Rund­funk­technik (IRT) er al op gewezen dat 5G-Broadcast is ontwikkeld in functie van video, niet van radio. Recent heeft ook Chris Weck, hoofd Techniek en Infrastructuur van Deutschlandradio, in een opiniestuk uitgelegd waarom 5G-Broadcast nooit een financieel interessant alternatief kan worden voor DAB+.

Niettemin heeft 5G-Broadcast, op hoog vermogen in FeMBMS-modus en dus specifiek voor video, de ambitie om op de lange termijn dé wereldstandaard te worden voor televisie. “We hebben een geweldige kans om een wereldwijde standaard af te dwingen en om unicast- en broadcastdiensten voor mobiele apparaten te overbruggen op basis van dezelfde transmissietechnologie,” zei Arcidiacono tijdens het panelgesprek “Towards 5G Broadcast in Europe”.

5G-MAG

Binnen de EBU werd in september een taskforce gelanceerd om deze nieuwe standaard voor mobiele telefonie in heel Europa te handhaven: 5G-MAG, de Media Action Group voor 5G. Arcidiacono nodigde bedrijven in de media-, telecommunicatie- en auto-industrie uit om lid te worden van 5G MAG: “Het is een wereldwijd project dat we hier vanuit Europa lanceren. En het gaat niet alleen om informatie of entertainment, maar om een ​​nieuw infrastructureel niveau dat we kunnen bereiken. “

Er is echter nog veel onderzoek nodig om het volledige potentieel van 5G-netwerktechnologie te kunnen gebruiken voor de productie en distributie van media-inhoud. Volgens dr. Khishigbayar Dushchuluun, hoofd van de afdeling Radio Systems aan het IRT in München, voltooit men momenteel de volgende ontwikkelingsfase met release 16 (foto boven: de zendersite Wendelstein, waar deze testen plaatsvinden).

Ook in Frankrijk worden de eerste tests uitgevoerd met de nieuwe 5G-standaard. Jacques Donat-Bouillud, Vice President Broadcast & Distribution van FranceTV, rapporteerde over tests in Parijs waarmee 5G tv-programma’s in de Franse metropool op (geschikte) smartphones kunnen worden ontvangen. Donat-Bouillud: “We zijn tevreden met de resultaten tot nu toe, omdat we een zeer goede dekking hebben bereikt.”

De Italiaanse openbare omroep RAI deed een eerste ervaring op in Turijn. “We werken momenteel aan het uitbreiden van de tests naar andere steden,” zegt Vittoria Mignone, senior onderzoeker bij RAI.

Het tweede deel van het panelgesprek ging vooral over de enorme voordelen van 5G in het algemeen, in functie van de krachtige datatransmissies van de toekomst (zoals autonoom autorijden, entertainment, reisspecifieke diensten). 5G biedt ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van on-demanddiensten. “Maar we moeten vandaag het debat voeren, zelfs als de projecten niet binnen de tien jaar zijn voltooid,” zie Roland Beutler, Distribution Strategy Manager bij Südwestrundfunk (SWR). (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

“5G Broadcast is niet ontworpen voor radio”

Het is een open deur die al iets te vaak is ingetrapt: DAB+ is slechts Lees verder

Oostenrijk: klacht tegen ORF omdat die DAB+ blijft weigeren

In Oostenrijk heeft de openbare omroep ORF een klacht van 120 burgers aan haar broek Lees verder

Beieren: nieuwe testuitzendingen in 5G

In het Duitse München nam de Bayerischer Rundfunk zopas een tweede zender in gebruik die Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (25)

Het DAB+ vakantierapport Frankrijk: 68 extra DAB+ stations in Parijs, Marseille en Nice Polen: kandidaten Lees verder

DAB+ en ‘the point of no return’

Een persbericht van Test Aankoop was deze week gefundenes fressen voor de DAB+ criticasters om Lees verder

Wordt uitzenden via 5G een alternatief voor DAB+?

Oostenrijk lijkt als eerste Europese land de knuppel in het hoenderhok te gooien in het Lees verder

Blad 1594: Gunther D, radio & energie, British DX Club

• Na de zondagsmis, de zondagsquiz • Energie besparen met een stillere radio? • Wat Lees verder

IBC Show terug ‘in het echt’ in Amsterdam

Na twee jaar gedwongen stilte vindt IBC2022 opnieuw plaats van 9 tot 12 september in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx