Liefst 58 jaar is het geleden dat een deel van mijn leeftijdgenoten helemaal uit hun dak gingen als er een nieuwe single van de Fab Four, The Beatles dus, over de toonbank ging van hun lokale platenzaak. Een ander deel was fan van de Rolling Stones en haatte de momenten als er te veel aandacht werd besteed aan het kwartet uit Liverpool. In Amerika stonden meerdere singles van The Beatles tegelijk in de Billboard Hot 100 of de concurrende hitlijst van Cashbox.
In alle grotere plaatsen en steden waren er volop platenzaken waarvan de eigenaren blij waren wanneer platenmaatschappij EMI een nieuwe zwarte schijf van The Beatles op de markt bracht. In Groningen was er een vrij aardige sortering winkels waar het vinyl te koop was. De belangrijkste – voor mij althans – was de firma Hemmes in de Steentilstraat, gevolgd door HiFi Vink in de Heerestraat.
Ook Capi Lux, Het Carillon, Galeries Modernes op de Vismarkt, Eekels en Thie aan de Oude Ebbingestraat en V&D draaiden mee op het succes. Deze laatste bracht van vele hits een goedkopere, zogenaamde coverversie, uit op het Discofoon platenlabel. De opnames waren te koop in de Discobar van het groot warenhuis. Probeer je anno 2022 dit grote aantal verkooppunten maar eens voor te stellen in het centrum van een middelgrote stad. Lukt niet hé.
Gooi die ‘oude’ radio maar weg!
In 1964 was er langzaam binnen een gemiddeld gezin meer geld. Automatisch verschenen ook meer advertenties om hen tot het kopen van gebruiksgoederen aan te sporen. Zo was, met een bepaalde regelmaat, een advertentie te zien van een handelsonderneming uit Haarlem, de firma Graetz, die een volledige nieuwe serie televisies, gewone- en transistorradio’s in de markt had gezet.
Er werd enigszins dwingend geadviseerd om afscheid te nemen van die hele oude radio die al decennia lang mee ging in de familie: ‘Vele, vele jaren heeft hij trouw dienst gedaan. Bracht hij nieuwsberichten, waterstanden, dansmuziek, concerten. Nu ja… concerten – vooral de laatste jaren ging zijn leeftijd steeds sterker een woordje meespreken. Maar hij hoorde bij het meubilair. Totdat de nieuwe Graetz superradio’s kwamen en hij – onder dankzegging voor de vele bewezen diensten – werd gepensioneerd’.
‘En U hebt ook nog zo’n ouwe trouwe radio-ontvanger? Bedenk dan dat er in de laatste 10, 15 jaren zoveel veranderd is. Neem bijvoorbeeld de radiostereofonie, kroon op het streven naar werkelijk natuurgetrouwe geluidsweergave. Zend daarom de bon in voor volledige documentatie. De erkende Graetz dealer zal U bovendien de nieuwe Graetz toestellen gaarne tonen en demonstreren. Binnenkort staat ook bij U thuis de nieuwe Graetz, vast en zeker’.
Let wel ‘Binnenkort’ staat voor ‘1964’.
Hans Knot