RadioVisie

  • .
    .

Dwingend advies om de nieuwe Graetz radio aan te schaffen (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Liefst 58 jaar is het geleden dat een deel van mijn leeftijdgenoten helemaal uit hun dak gingen als er een nieuwe single van de Fab Four, The Beatles dus, over de toonbank ging van hun lokale platenzaak. Een ander deel was fan van de Rolling Stones en haatte de momenten als er te veel aandacht werd besteed aan het kwartet uit Liverpool. In Amerika stonden meerdere singles van The Beatles tegelijk in de Billboard Hot 100 of de concurrende hitlijst van Cashbox. 

In alle grotere plaatsen en steden waren er volop platenzaken waarvan de eigenaren blij waren wanneer platenmaatschappij EMI een nieuwe zwarte schijf van The Beatles op de markt bracht. In Groningen was er een vrij aardige sortering winkels waar het vinyl te koop was. De belangrijkste – voor mij althans – was de firma Hemmes in de Steentilstraat, gevolgd door HiFi Vink in de Heerestraat. 

Ook Capi Lux, Het Carillon, Galeries Modernes op de Vismarkt, Eekels en Thie aan de Oude Ebbingestraat en V&D draaiden mee op het succes. Deze laatste bracht van vele hits een goedkopere, zogenaamde coverversie, uit op het Discofoon platenlabel. De opnames waren te koop in de Discobar van het groot warenhuis. Probeer je anno 2022 dit grote aantal verkooppunten maar eens voor te stellen in het centrum van een middelgrote stad. Lukt niet hé.

Gooi die ‘oude’ radio maar weg!

In 1964 was er langzaam binnen een gemiddeld gezin meer geld. Automatisch verschenen ook meer advertenties om hen tot het kopen van gebruiksgoederen aan te sporen. Zo was, met een bepaalde regelmaat, een advertentie te zien van een handelsonderneming uit Haarlem, de firma Graetz, die een volledige nieuwe serie televisies, gewone- en transistorradio’s in de markt had gezet. 

Er werd enigszins dwingend geadviseerd om afscheid te nemen van die hele oude radio die al decennia lang mee ging in de familie: ‘Vele, vele jaren heeft hij trouw dienst gedaan. Bracht hij nieuwsberichten, waterstanden, dansmuziek, concerten. Nu ja… concerten – vooral de laatste jaren ging zijn leeftijd steeds sterker een woordje meespreken. Maar hij hoorde bij het meubilair. Totdat de nieuwe Graetz superradio’s kwamen en hij – onder dankzegging voor de vele bewezen diensten – werd gepensioneerd’. 

‘En U hebt ook nog zo’n ouwe trouwe radio-ontvanger? Bedenk dan dat er in de laatste 10, 15 jaren zoveel veranderd is. Neem bijvoorbeeld de radiostereofonie, kroon op het streven naar werkelijk natuurgetrouwe geluidsweergave. Zend daarom de bon in voor volledige documentatie. De erkende Graetz dealer zal U bovendien de nieuwe Graetz toestellen gaarne tonen en demonstreren. Binnenkort staat ook bij U thuis de nieuwe Graetz, vast en zeker’. 

Let wel ‘Binnenkort’ staat voor ‘1964’.

Hans Knot


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1971: TV is helemaal uit den boze! (video)

Terug naar het jaar 1971, naar de bladen die korte gossip-berichtje verspreidden. Het vrij nieuwe Lees verder

Het geheim van de betere radiograp (audio)

Ook in deze column keer ik terug naar februari 1980. Naar Freewave, later Freewave Media Lees verder

De televisie die vanuit de ruimte kwam (video)

Het lijkt anno 2022 heel normaal dat we via onze beeldschermen oneindig veel tv-signalen kunnen Lees verder

De hoorbare geest van Swinging Radio England & Britain Radio (audio)

Naast het bijhouden van radioprogramma's waar we in onze jeugd dol op waren, is er Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

In 1987 stelden de kijk- en luisteronderzoeken nog niet echt veel voor.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx