RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

DVB-T: Zwitserland volgt Vlaanderen 

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse publieke omroep, ‘ons aller VRT’, staat niet alleen in haar besluit om te stoppen met digitale ethertelevisie. Ook in Zwitserland zet de SRG-SSR (Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft – Société suisse de radiodiffusion et télévision), er in 2019 een punt achter. Toch is er een wezenlijk verschil. De Zwitsers voorzien wél degelijk een mogelijkheid om zelf àlle landgenoten te blijven bedienen, terwijl dit in Vlaanderen niét het geval is. Tenminste, er is geen gratis alternatief.

Tachtig procent van de Zwitsers heeft een kabelaansluiting, de overige twintig procent een satellietschotel. Slechts enkele tienduizenden kijken naar de publieke televisie via de ether. Daarom hebben alle betrokkenen nu besloten om niet langer te investeren in de nieuwe DVB-T2 techniek. Jammer voor kijkers in de grensregio’s met Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Via de Eutelsat Hotbird worden alle kanalen weliswaar in HD aangeboden, maar om te kijken is een smartcard nodig die enkel in… Zwitserland koop is.

Dit kan ook in Vlaanderen!

Terug naar het land van Leie, Schelde & Maas nu. In tegenstelling tot in Vlaanderen kunnen Zwitsers dus een smartcard aanvragen en krijgen om verder gratis te kijken naar de publieke kanalen. Uiteraard betalen ze er nog hun ‘radio en tv-taks’. Gratis is ook daar dus niet voor niets. Maar… stel dat de VRT ook met TV Vlaanderen, de toekomstige aanbieder van het publieke tv-aanbod via de ether – tegen betaling -, een gelijkaardige afspraak zou maken. Iedere Vlaming betaalt immers wel degelijk kijk- en luistergeld via de reguliere belastingen. Met deze algemene inkomsten wordt de héle VRT gefinancierd.

Een satelliet-ontvanger kost tegenwoordig maar evenveel als een DVB-T2 (HEVC) ontvanger. Bovendien zijn Radio 1 en Radio 2 ook FTA (Free To Air = gratis) te ontvangen via TV Vlaanderen op satelliet. Bijgevolg mogen we ervan uitgaan dat de Vlaamse publieke omroep TV Vlaanderen daarvoor een bijdrage betaalt. Kortom, dit zou dus ook kunnen voor de drie openbare tv-kanalen; één, Canvas en Ketnet. 

We gaan nog even verder. VRT stopt straks de verspreiding van het BVN TV-project (televisie voor Vlamingen in het buitenland, samen met de Nederlandse NPO), via de Astra 1-satelliet. Een besparing die kan geïnvesteerd worden in TV Vlaanderen… om de publieke televisie FTA te maken. Het zal stukken goedkoper zijn dan de veertig miljoen euro die de openbare omroep nu moet betalen aan Norkring. Al bestaan er ernstige twijfels over dat bedrag. 

° BVN blijft wel via de Hotbird te volgen.
° Lijst van DVB-T-zenders in Zwitserland


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Studio Brussel gaat aftellen in Kortrijk (video)

StuBru komt alweer langs van 26 t/m 30 december voor een live Tijdloze, met elke Lees verder

MNM: Robin naar tv, Wanne vervangen zonder woorden

Dubbel berichtje over MNM waarin twee presentatoren de hoofdrol spelen

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

In 1987 stelden de kijk- en luisteronderzoeken nog niet echt veel voor.

Zo keken we televisie in 1987 (video)

In de periode tussen 9 tot en met 22 maart 1987 hield de dienst Kijk- Lees verder

Blad 1592: Warmste Week, middengolf in Spanje, MENT

• De Warmste Week vanuit Hasselt • Spaanse middengolf is nog niet dood • De Lees verder

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

De ontdekking van Wim, Kees en David Bowie (video)

Medio oktober 1965 was in de kranten te lezen dat omroepvereniging VARA zou starten met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
bart
bart
10 september 2018 - 23:14 23:14

dat VRT Radio 1 en 2 gratis via satelliet te ontvangen is is omdat telenet die signalen als bron gebruiken voor op de kabel, alsook de NPO radio’s die op satelliet zitten 😉
en VRT FTA via satelliet zal niet gebeuren, de uitzendrechten moeten dan voor heel Europa geregeld worden omdat alle landen die de 23.5 kunnen ontvangen kunnen kijken en dus de VRT meer kosten gaan moeten maken voor buitenlandse series en films uit te zenden.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
11 september 2018 - 08:15 08:15
Antwoord aan  bart

Bart, je zou dat kunnen oplossen door ook maar ALLEEN de Belgen (of tenminste wie er zijn adres heeft) een ‘smartkaartje’ te geven (eenmalig laten activeren mits kleine bijdrage), net als in Zwitserland om de VRT zenders dan te kunnen ontvangen.Het gaat hem tenslotte om een (gratis) alternatief te geven aan kijkers die enkele en alleen maar de VRT zenders willen ontvangen (ook dus kampeerders,binnenschippers,tweede TV’s in huis enz.)

Frans
Frans
17 november 2018 - 20:03 20:03
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Blijkbaar is onze openbare omroep niet geïnteresseerd in de 50.000 Vlaamse kijkers die nu nog steeds via DVB-T TV kijken 🙁

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
19 november 2018 - 19:30 19:30
Antwoord aan  Frans

50.000, 100.000,….wie zal het zeggen? Veel kijkers kijken wellicht ook via VRT-DVB-T op een 2de, 3de,… toestel, naast een kabelaansluiting op het hoofdtoestel. Is eenvoudig en comfortabel; en werkt ook als de kabeldistributie uitvalt.

Peter D.
Peter D.
10 september 2018 - 08:53 08:53

Zwitserland is niet te vergelijken met Vlaanderen want het ligt in de bergen en dat heeft een enorme impact op de ontvangst van radiosignalen via de ether.

De Zwitserse openbare omroep heeft meer dan 200 zendmasten nodig DVB-T in heel Zwitserland aan te bieden. Dat komt omdat de bergen de signalen tegenhouden. Boven elke vallei moeten dus verschillende zendmasten geplaatst worden. Zo komt men op meer dan 200 zendmasten voor een klein land als Zwitserland.

In een compleet platte regio als Vlaanderen zijn er slechts 8 DVB-T-zendmasten nodig om het volledige grondgebied voor dakontvangst te bedekken. Met 13 zendmasten kan men de ontvangstkwaliteit verbeteren zoals bij DVB-T2 van TV Vlaanderen het geval is.

Vlaanderen kan dus spotgoedkoop televisie uitzenden via de ether in vergelijking met Zwitserland.
Als we de kostprijs van etheruitzendingen van Vlaanderen willen vergelijken, kijken we dus best naar onze Noorderburen. Nederland is ook een volledig plat land.

In Nederland zal de NPO televisie blijven uitzenden via de ether. Daar worden dezer dagen de voorbereidingen getroffen om het antenne-signaal te upgraden naar DVB-T2 zodat ontvangst in HD-kwaliteit mogelijk wordt.

De VRT betaalt trouwens geen 40 miljoen euro aan Norkring. Ze betalen rond de 100 000 euro/zendmast per jaar.
Het bedrag van 40 miljoen euro kan eventueel wel in verband gebracht worden met Telenet dat via het Teletenne-contract 14 jaar lang (dus tot 2024) leasebetalingen doet aan Norkring. Alles samengeteld zou dat inderdaad 40 miljoen euro kunnen bedragen.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
10 september 2018 - 10:36 10:36
Antwoord aan  Peter D.

En de huidige testen van de NPO in Nederland zijn blijkbaar zelfs testen in de allerhoogste HD 1080p beeldresolutie!

bart
bart
10 september 2018 - 23:15 23:15
Antwoord aan  Pieter Van Banden

waardoor ze ook minder zenders gaan kunnen toevoegen omdat 1080p meer bandbreedte verbruikt dan een 1080i beeld.

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx