DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit? VRT roept ‘technische procedure’ in

Leestijd: 2 minuten

Op 1 december stopt de VRT, zoals bekend, met de gratis tv-uitzendingen via antenne. Volgens het actieplatform “Red de antennekijker” is dat meer dan drie maanden vroeger dan de einddatum van haar distributiecontract met zenderoperator Norkring.

De overeenkomst met Norkring voor de distributie van radio en televisie via de ether loopt namelijk tot 4 maart 2019. Dat blijkt uit de vorige VRT-beheersovereenkomst en de openbare aanbestedingsopdracht voor de verlenging van het DVB-T-distributiecontract.


Lees verder onder de advertentie


De VRT bevestigt aan onze redactie dat hun contract voor het zenderpark inderdaad pas begin maart 2019 verloopt. “We wachten niet tot de laatste dag van dat contract om te stoppen met uit te zenden via DVB-T, er moet immers een technische procedure gevolgd worden om dit af te schakelen”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Daarom hebben we zes maanden op voorhand aangekondigd dat de VRT op 1 december 2018 stopt met het uitzenden van het eigen DVB-T-signaal. Zo kunnen de gebruikers tijdig op zoek naar een alternatief.”

Overigens blijven de radio-uitzendingen via FM en DAB+ tot het einde van het contract, dus tot begin maart, wel via de Norkring-zendmasten komen. De VRT laat nog weten dat ze ook daarna blijft uitzenden via FM en DAB+. 

Sinds 6 november toont de VRT via DVB-T op elk uur ook kortstondig een tekstboodschap in beeld die de timing van de stopzetting op 1 december bevestigt. De tekstbanner roept de antennekijkers op zich te informeren over de alternatieve ontvangstmethoden.

“De boodschap op het scherm kwam voor heel wat antennekijkers als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Laurens Dierick van Red de Antennekijker. “Amper 3 weken voor de afschakeling moeten ongeveer honderdduizend antennekijkers nu op zoek naar een evenwaardig en werkbaar alternatief dat er eigenlijk niet is. Het voorgestelde alternatief, het videoplatform VRT NU is geen volwaardige vervanger. Dat blijkt uit de doorgaans negatieve reviews op de VRT NU-app en reacties op onze petitie. De belofte om de kijkers via VRT NU van een optimale kijkerservaring te voorzien kan de VRT hoegenaamd niet waarmaken.”

De petitie voor het behoud van DVB-T telt nu meer dan 2900 handtekeningen en blijft nog steeds doorlopen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De ‘kracht van de verandering’ in tv-land Op 1 december stopt VRT z'n digitale... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
VRT TV wordt betaalomroep Vlaanderen verliest haar publieke omroep:  U las het gisteren al, gratis naar één, Canvas of Ketnet kijken met een digitale tv-antenne kan niet meer vanaf 1 december. Om niet iedereen te verplichten een abonnementen ne...
VRT-tv blijft via digitale ether te bekijken Maar enkel voor wie... betaalt Half april waren VRT en satelliet tv-aanbieder TV Vlaanderen nog boos op elkaar. Inmiddels zijn de plooien glad gestreken, is de hemel opgeklaard en gaan publieke omroep en de comm...
VRT: plafond radioreclame nefast voor hele sector? 'Liefst 14 miljoen euro wordt nationaal... Eergisteren, donderdag 6 december, als ware het een Sinterklaascadeau, kwam de VRT naar buiten met een uitgebreid bericht waarin de economische meerwaarde van de publieke omroep we...
Het Avondblad van 6 december (video) Menselijke verhalen over Peter, Vicki, Ann en Tineke Peter blij, Vicki gestorven  Peter Van de Veire en zijn vrouw Ilse verwachten volgend jaar hun eerste kindje. De MNM-ochtendman wordt na negentien jaar opnieuw papa, h...
Economische meerwaarde VRT in kaart (video) 'Elke euro dotatie brengt 2,5 euro op voor de ... Met 267 miljoen euro dotatie in 2016 genereert de VRT 670 miljoen euro economische meerwaarde, uitgedrukt in tewerkstelling gaat dit om 5.768 jobs (voltijdse equivalenten). Dat bli...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

17
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
14 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
12 Personen die reageerden
An GielenHermanRobert GaleLuc Van CoillieDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Adriaan
Gast
Adriaan

En wat gebeurd er dan na 1 maart 2019 via DAB+? Stoppen ze er dan ook mee via Norkring?

Eddy
Gast
Eddy

VRT heeft een contract afgesloten met het Nederlandse Broadcast Partners.
Ook voor de FM-uitzendingen hebben ze nog geen antenne sites.

Walter Vermeir
Lid

“Daarom hebben we zes maanden op voorhand aangekondigd dat de VRT op 1 december 2018 stopt met het uitzenden van het eigen DVB-T-signaal. Zo kunnen de gebruikers tijdig op zoek naar een alternatief.”

O, ironie. – Buiten de melding op de TV, 3 weken voor de uitschakeling gedurende 2 (!!!) minuten per uur heeft de VRT geen ernstige poging gedaan haar DVB-T kijkers te informeren. De VRT DVB-T kijker die af en toe even kijkt kan die melding ook eenvoudig mislopen.

cools jean pierre
Gast
cools jean pierre

De beste optie is Antenne TV , de rest veel te duur en onnodige opties voor de oudere kijkers die geen internet en v.o.d willen. 9 € 95 is beter dan 20 € voor analoge tv bij Telenet of VOO.

Pieter Van Banden
Lid

Jean-Pierre, even toch afwachten of er (later) voor de decoder geen huurgeld moet betaald worden.Ik heb daar geen zicht op.Momenteel is er wél een promo met gratis decoder en smartcard bij TV Vlaanderen.In Nederland ben je verplicht bij Digitenne om een decoder aan te schaffen (huren), zelfs al is je (moderne) TV uitgerust met de nieuwe uitzendtechniek voor DVB-T2 HEVC.Nog een nadeel is dat je geen programma’s kan opnemen.Een voordeel is dan weer dat je geen kabels moet voorzien en de TV in principe overal kan plaatsen.(Zie ook: https://www.satellitemagazine.com/artikelen/is-het-nieuwe-digitenne-concurrent-voor-satelliet/ )

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Promo voor Antenne-TV is voor gratis decoder (i.p.v. 99€) bij onderschrijven van een abonnement voor 24 maanden. De smartcard is wel 9.95€ per maand.

desert
Gast
desert

niets is gratis en de mensen die dvtb 2 ko-ijken moete een decoder aankomen van 38 euro, en wat men verteld over 2 euro cent per dag en per zender klopt ook niet aangezien een maandabonnement 9 euro bedraagt

Herman
Gast
Herman

De VRT is een openbare Omroep en dus gratis. Want ze krijgen geld om uit te zenden,. Dus op dit vlak is gratis wel verantwoord. De Vlaamse Gemeenschap betaalt een bijdrage van ons geld dus wel gratis. Punt uit op dit vlak.

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Zou de ontvangst van een publieke omroep in principe toch niet gratis moeten zijn? Vlamingen financieren de VRT reeds via de belastingen.

Dimitri
Gast
Dimitri

Misschien wil de Vlaamse regering dat we meer naar de RTBF gaan kijken want het gaat slecht met het Frans van de jeugd zegt men in het nieuws.

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Het lijkt er meer op dat ‘Vlaanderen’ de RTBF wil buiten houden. RTBF had voorgesteld om RTBF-DAB-radio'(s) in de VRT-DAB-mux op te nemen. Andersom zou VRT-radio in de RTBF-DAB-mux een plaatsje vinden. Dit schitterend voorstel werd jammer genoeg door de VRT afgewezen.
https://radiovisie.eu/dab-in-wallonie-provinciale-muxen-gestart/comment-page-1/#comment-2136

Robert Gale
Gast
Robert Gale

Wat ik kan niet begrijpen hier in Belziek is waarom alle vrt brf en rtbf zenders niet nationaal kunnen beschikbaar zijn via de ether en gratis…dat is toch publiek omroep!… Nota bene ik ben geen Vlamingen of walloon…

Herman
Gast
Herman

Samen werken en samen betalen om een proces te starten bij het Grond Wettelijk Hof. Alleen steekt niemand zijn nek uit als het zover komt. Nie zagen maar doen, maar dit gebeurt niet in Vlaanderen. Ze blijven liever aan de zijlijn staan en wachten tot de ander de kastanjes uit het vuur haalt. Zelf wat doen, das er nie bij, wel veel kabaal maken. Ik doe da nie, ik ga vechten.

Herman
Gast
Herman

Ja en daarom kunnen ze niet zomaar doen wat ze willen. Ik wil er zelfs € 175 voor betalen, plus extra kosten van een pro – deo advocaat om een klacht in te dienen bij het Grond Wettelijk Hof. Ook al ben géén echte fan van de VRT maar wel vechten voor de vrijheid.

Herman
Gast
Herman

Na 1 dec 2018 ga ik samen met mijn raadman aan tafel zitten en bekijken of we geen procedure kunnen starten bij het Grond Wettelijk Hof. De VRT is een openbare omroep en dient voor iedereen vrij toegankelijk te zijn en te blijven en het is me € 175 waard plus extra kosten. De VRT moet van onze vrijheid afblijven punt andere lijn.

Groet Herman

An Gielen
Lid

Herman, ik wil wel meedoen. Ik blijf het een schande vinden. Hoe kan ik je bereiken?

Meer in Actueel
Ierland krijgt voorlopig niet meer FM-zenders
Het Avondblad van 13 november (video)
Comeback van ‘Het Land van Hoogland’ (video)
NLPO: ‘lokale omroep de wachtkamer DAB+’
Gatz start raadpleging herstelbesluit frequentieplan
Het Avondblad van 12 november (video)
Sluiten