RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op 1 december stopt de VRT, zoals bekend, met de gratis tv-uitzendingen via antenne. Volgens het actieplatform “Red de antennekijker” is dat meer dan drie maanden vroeger dan de einddatum van haar distributiecontract met zenderoperator Norkring.

De overeenkomst met Norkring voor de distributie van radio en televisie via de ether loopt namelijk tot 4 maart 2019. Dat blijkt uit de vorige VRT-beheersovereenkomst en de openbare aanbestedingsopdracht voor de verlenging van het DVB-T-distributiecontract.

De VRT bevestigt aan onze redactie dat hun contract voor het zenderpark inderdaad pas begin maart 2019 verloopt. “We wachten niet tot de laatste dag van dat contract om te stoppen met uit te zenden via DVB-T, er moet immers een technische procedure gevolgd worden om dit af te schakelen”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Daarom hebben we zes maanden op voorhand aangekondigd dat de VRT op 1 december 2018 stopt met het uitzenden van het eigen DVB-T-signaal. Zo kunnen de gebruikers tijdig op zoek naar een alternatief.”

Overigens blijven de radio-uitzendingen via FM en DAB+ tot het einde van het contract, dus tot begin maart, wel via de Norkring-zendmasten komen. De VRT laat nog weten dat ze ook daarna blijft uitzenden via FM en DAB+. 

Sinds 6 november toont de VRT via DVB-T op elk uur ook kortstondig een tekstboodschap in beeld die de timing van de stopzetting op 1 december bevestigt. De tekstbanner roept de antennekijkers op zich te informeren over de alternatieve ontvangstmethoden.

“De boodschap op het scherm kwam voor heel wat antennekijkers als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Laurens Dierick van Red de Antennekijker. “Amper 3 weken voor de afschakeling moeten ongeveer honderdduizend antennekijkers nu op zoek naar een evenwaardig en werkbaar alternatief dat er eigenlijk niet is. Het voorgestelde alternatief, het videoplatform VRT NU is geen volwaardige vervanger. Dat blijkt uit de doorgaans negatieve reviews op de VRT NU-app en reacties op onze petitie. De belofte om de kijkers via VRT NU van een optimale kijkerservaring te voorzien kan de VRT hoegenaamd niet waarmaken.”

De petitie voor het behoud van DVB-T telt nu meer dan 2900 handtekeningen en blijft nog steeds doorlopen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

17 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
27 november 2018 - 05:35 05:35

Na 1 dec 2018 ga ik samen met mijn raadman aan tafel zitten en bekijken of we geen procedure kunnen starten bij het Grond Wettelijk Hof. De VRT is een openbare omroep en dient voor iedereen vrij toegankelijk te zijn en te blijven en het is me € 175 waard plus extra kosten. De VRT moet van onze vrijheid afblijven punt andere lijn.

Groet Herman

An Gielen
1 december 2018 - 13:32 13:32
Antwoord aan  Herman

Herman, ik wil wel meedoen. Ik blijf het een schande vinden. Hoe kan ik je bereiken?

Walter Vermeir
14 november 2018 - 18:07 18:07

“Daarom hebben we zes maanden op voorhand aangekondigd dat de VRT op 1 december 2018 stopt met het uitzenden van het eigen DVB-T-signaal. Zo kunnen de gebruikers tijdig op zoek naar een alternatief.”

O, ironie. – Buiten de melding op de TV, 3 weken voor de uitschakeling gedurende 2 (!!!) minuten per uur heeft de VRT geen ernstige poging gedaan haar DVB-T kijkers te informeren. De VRT DVB-T kijker die af en toe even kijkt kan die melding ook eenvoudig mislopen.

cools jean pierre
cools jean pierre
15 november 2018 - 14:13 14:13
Antwoord aan  Walter Vermeir

De beste optie is Antenne TV , de rest veel te duur en onnodige opties voor de oudere kijkers die geen internet en v.o.d willen. 9 € 95 is beter dan 20 € voor analoge tv bij Telenet of VOO.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
15 november 2018 - 16:21 16:21
Antwoord aan  cools jean pierre

Jean-Pierre, even toch afwachten of er (later) voor de decoder geen huurgeld moet betaald worden.Ik heb daar geen zicht op.Momenteel is er wél een promo met gratis decoder en smartcard bij TV Vlaanderen.In Nederland ben je verplicht bij Digitenne om een decoder aan te schaffen (huren), zelfs al is je (moderne) TV uitgerust met de nieuwe uitzendtechniek voor DVB-T2 HEVC.Nog een nadeel is dat je geen programma’s kan opnemen.Een voordeel is dan weer dat je geen kabels moet voorzien en de TV in principe overal kan plaatsen.(Zie ook: https://www.satellitemagazine.com/artikelen/is-het-nieuwe-digitenne-concurrent-voor-satelliet/ )

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
17 november 2018 - 10:10 10:10
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Promo voor Antenne-TV is voor gratis decoder (i.p.v. 99€) bij onderschrijven van een abonnement voor 24 maanden. De smartcard is wel 9.95€ per maand.

desert
desert
17 november 2018 - 15:55 15:55
Antwoord aan  Luc Van Coillie

niets is gratis en de mensen die dvtb 2 ko-ijken moete een decoder aankomen van 38 euro, en wat men verteld over 2 euro cent per dag en per zender klopt ook niet aangezien een maandabonnement 9 euro bedraagt

Herman
Herman
27 november 2018 - 05:42 05:42
Antwoord aan  desert

De VRT is een openbare Omroep en dus gratis. Want ze krijgen geld om uit te zenden,. Dus op dit vlak is gratis wel verantwoord. De Vlaamse Gemeenschap betaalt een bijdrage van ons geld dus wel gratis. Punt uit op dit vlak.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
17 november 2018 - 10:15 10:15
Antwoord aan  cools jean pierre

Zou de ontvangst van een publieke omroep in principe toch niet gratis moeten zijn? Vlamingen financieren de VRT reeds via de belastingen.

Dimitri
Dimitri
18 november 2018 - 00:41 00:41
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Misschien wil de Vlaamse regering dat we meer naar de RTBF gaan kijken want het gaat slecht met het Frans van de jeugd zegt men in het nieuws.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
19 november 2018 - 17:25 17:25
Antwoord aan  Dimitri

Het lijkt er meer op dat ‘Vlaanderen’ de RTBF wil buiten houden. RTBF had voorgesteld om RTBF-DAB-radio'(s) in de VRT-DAB-mux op te nemen. Andersom zou VRT-radio in de RTBF-DAB-mux een plaatsje vinden. Dit schitterend voorstel werd jammer genoeg door de VRT afgewezen.
https://radiovisie.eu/dab-in-wallonie-provinciale-muxen-gestart/comment-page-1/#comment-2136

Robert Gale
Robert Gale
20 november 2018 - 20:41 20:41
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Wat ik kan niet begrijpen hier in Belziek is waarom alle vrt brf en rtbf zenders niet nationaal kunnen beschikbaar zijn via de ether en gratis…dat is toch publiek omroep!… Nota bene ik ben geen Vlamingen of walloon…

Herman
Herman
27 november 2018 - 06:03 06:03
Antwoord aan  Robert Gale

Samen werken en samen betalen om een proces te starten bij het Grond Wettelijk Hof. Alleen steekt niemand zijn nek uit als het zover komt. Nie zagen maar doen, maar dit gebeurt niet in Vlaanderen. Ze blijven liever aan de zijlijn staan en wachten tot de ander de kastanjes uit het vuur haalt. Zelf wat doen, das er nie bij, wel veel kabaal maken. Ik doe da nie, ik ga vechten.

Herman
Herman
27 november 2018 - 05:48 05:48
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Ja en daarom kunnen ze niet zomaar doen wat ze willen. Ik wil er zelfs € 175 voor betalen, plus extra kosten van een pro – deo advocaat om een klacht in te dienen bij het Grond Wettelijk Hof. Ook al ben géén echte fan van de VRT maar wel vechten voor de vrijheid.

Adriaan
Adriaan
14 november 2018 - 17:42 17:42

En wat gebeurd er dan na 1 maart 2019 via DAB+? Stoppen ze er dan ook mee via Norkring?

Eddy
Eddy
14 november 2018 - 19:33 19:33
Antwoord aan  Adriaan

VRT heeft een contract afgesloten met het Nederlandse Broadcast Partners.
Ook voor de FM-uitzendingen hebben ze nog geen antenne sites.

Don`t copy text!
17
0
Deel hier gerust uw gedachtenx