RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Duitsland: verdeelprocedure regionaal FM-pakket gestart

De regionale mediaraad LFM is gestart met de verdeelprocedure van vrije FM-frequenties in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is de tweede poging om een pakket van 27 frequenties, die al sinds 2010 op de plank liggen, te verdelen. Begin 2015 werd een FM-pakket reeds toegewezen aan Metropol FM. 

Maar dit project van de Turkse gemeenschap is nooit echt van de grond gekomen. Toch werden er door de verliezende partijen procedures opgestart. Dat zorgde ervoor dat de administratieve rechtbank van Düsseldorf oordeelde dat de verdeelprocedure onrechtmatig was omdat ze niet transparant was. De toewijzing van het FM-kavel vond de rechter wel rechtmatig, waarna hoger beroep volgde. Eind 2018 besloot de LFM de lopende verdeelprocedure te annuleren en helemaal opnieuw te beginnen.

Het voordeel was dat het te verdelen FM-pakket nog aangevuld kon worden. Waar het oorspronkelijke pakket elf FM-frequenties bevatte met een potentieel bereik van 2,6 miljoen luisteraars, telt het nieuwe FM-kavel nu 27 frequenties met een potentieel bereik van 6,5 miljoen luisteraars. Deze uitbreiding is mogelijk geworden omdat de Britse legerzender BFBS Radio 1 de afgelopen jaren diverse frequenties heeft opgegeven omdat er tal van kazernes werden gesloten.

De meeste frequenties hebben een klein bereik omdat het uitzendvermogen minder dan 1 kW bedraagt. Slechts vier hebben meer zendkracht. De hoofdprijs is de 71 kW sterke 103.0 FM in Bielefeld. Ook deze frequentie werd tot april vorig jaar gebruikt door BFBS Radio 1. Het te verdelen FM-kavel wordt voor een periode van tien jaar uitgegeven. Partijen hebben tot en met 15 juni de tijd om een aanvraag te doen bij de LFM. (BVP – radio.nl)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
11 mei 2021 - 13:09 13:09
Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx