RadioVisie

  • .
    .

Duitsland: veel interesse voor regionale DAB+ in Noordrijn-Westfalen

De ‘call for interest’ voor de regionale DAB+-multiplexen in Noordrijn-Westfalen (NRW) valt niet in dovemansoren. In totaal zijn er al 118 potentiële kandidaten voor maximaal 96 plekjes verdeeld over zes regionale muxen, zo meldt het Duitse Radioszene.

In Duitsland beslissen de deelstaten autonoom over hun mediabeleid. Zo kwam het dat de dichtstbevolkte Duitse markt dertig jaar lang de toegang tot nieuwe radiospelers blokkeerde. Die tijd lijkt nu wel definitief voorbij.

Nadat eind oktober 2021 de eerste private landelijke DAB+ van start ging, en die al snel helemaal volzet was, wil de LfM NRW – de mediaregulator van Noordrijn-Westfalen – in het najaar ruimte maken voor ‘DAB+ Regio’, goed voor zes regionale muxen. Geïnteresseerden mochten zich tot 30 maart kenbaar maken.

Het resultaat is dat 44 lokale radiozenders en 27 andere potentiële kandidaten hun interesse lieten blijken in een of meerdere plekjes die beschikbaar komen in de digitale ether. Uiteraard gaat het momenteel enkel nog om een vrijblijvende interesse, niet om een bindend engagement.

Duidelijk is alvast dat alle lokale radio’s in de deelstaat belangstelling hebben in deelname aan de mux in hun eigen regio. Geen enkele lokale radio diende een interesse in om ook uit te zenden voor andere regio’s. Zeven omroepen hebben interesse voor alle zes regio’s, dus landelijk.

De belangstelling voor de afzonderlijke regio’s loopt sterk uiteen. In de regio’s Münsterland en Oost- Westfalen/Lippe zijn er evenveel geïnteresseerden als er plaatsen beschikbaar zijn (maximum 16 per mux). In de vier andere regio’s is de belangstelling groter dan het aantal beschikbare plaatsen.

De regio Keulen/Bonn/Aken is de koploper met liefst 26 kandidaten, gevolgd door de hoofdstedelijke regio Wuppertal/Düsseldorf met 22 geïnteresseerden. In de regio’s Nederrijn/Duisburg/Essen en Zuid-Westfalen/Dortmund hebben er zich telkens 19 geïnteresseerden aangediend.

Het blijft onduidelijk of er per regio of voor alle regio’s samen een platformoperator zal worden gezocht. Er zou overwogen worden – als een tussenoplossing – te starten met vier in plaats van zes regio’s. Een andere overweging is dat er gewacht wordt tot alle kanalen van alle kavels ingenomen zijn.

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx