RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Duitsland: tweede federale DAB+ start in oktober

Met bijna twee jaar vertraging komt er nu toch schot in de plannen voor een tweede federale commerciële DAB+ mux in Duitsland. Antenne Deutschland, dat de licentie kreeg in 2017, gaat deze nationale mux lanceren in het vierde kwartaal van 2019. De eerste testuitzendingen in enkele grootstedelijke gebieden zijn gepland tijdens IFA 2019, de International Consumer Electronics Show van 6 tot 11 september.

De officiële lancering is gepland op 1 oktober met een netwerk van voorlopig 71 zenders, allemaal via kanaal 5A. Het bereik zou bij aanvang 80,4 procent zijn van het Duitse grondgebied; de Duitse snelwegen zouden tot 90,1 procent gedekt zijn. Later volgen nog extra zenders.

Antenne Deutschland is een consortium van de netbeheerder Media Broadcast en de Duitse radiogroep Absolut Radio (niet te verwarren met het Engelse Absolute Radio, de opvolger van Virgin Radio). Absolut Radio wil zelf de helft van 16 beschikbare kanalen in de nieuwe mux vullen met o.m. bestaande eigen formats als Absolut Bella, Absolut Oldie Classics, Absolut MusicXL – alle drie momenteel enkel online beschikbaar – en een nieuw talkradio-product. De andere helft van de mux staat open voor externe providers.

De radiogroep heeft in Duitsland met Absolut Relax al een plekje op de bestaande federale mux. Een ander product, Absolut HOT, is in de deelstaten Beieren en Hessen en de agglomeraties Leipzig en Freiberg te horen op samen een tiental regionale DAB+ ensembles. De huidige vijf producten van Absolut beschikken over geen enkele FM-frequentie en zijn dus enkel digitaal te beluisteren.

Pioniers plukken de vruchten

De eerste Duitse federale mux, DR Deutschland, ging van start in 2011 en bevat vier programma’s van de Duitse openbare omroep en negen commerciële kanalen. De vier openbare programma’s nemen samen overigens de helft van de beschikbare bandbreedte in van deze mux. Het zenderpark wordt verzorgd door Media Broadcast, maar die is niet de licentiehouder van de eerste mux. Enkele van oorsprong regionale Duitse radiostations als Schlagerparadies, Schwarzwaldradio en de poprockzender Radio BOB! wisten via DAB+ door te breken in het hele land en groeiden intussen uit tot gevestigde namen in het Duitse radiolandschap.

Juridisch moeras

Voor de tweede mux hadden zich eind 2016 oorspronkelijk vier kandidaat-operatoren aangemeld. Media Broadcast en Absolut Radio waren twee van die vier kandidaten. Zij beslisten alsnog om samen het consortium Antenne Deutschland te vormen en dat won in juni 2017 uiteindelijk de gegeerde licentie.

Dat ‘manoeuvre’ was niet naar de zin van DABP, een van de overige kandidaten. Achter DABP gaat Steffen Göpel schuil, een voormalige autoracer die een vastgoedimperium opbouwde en die persoonlijk – naar eigen zeggen toch – heel zwaar investeerde in dit DAB+ dossier. Zijn beroep bij de Duitse mediaregulator tegen de toewijzing van de licentie aan Antenne Deutschland werd in november 2017 verworpen. Göpel trok hierop naar de rechtbank. In eerste aanleg legde de rechter aan Antenne Deutschland een verbod op om de nieuwe mux uit te rollen, maar in januari van dit jaar besliste een Saksische rechter in beroep om dat verbod niet langer aan te houden.

Grote belangstelling

De zaak dreigt juridisch wellicht nog vijf tot misschien wel tien jaar aan te slepen, maar Antenne Deutschland besliste nu om – op eigen risico – niet langer meer te wachten. “Het zou tegenover de luisteraars, programma-aanbieders en de ontwikkeling van de digitale radio in Duitsland onverantwoord zijn om de start nog jaren uit te stellen. De vraag van content providers voor het beperkt aantal federale DAB+ slots is momenteel zelfs groter dan bij de toekenning van de licentie eind 2017”, zeggen Willi Schreiner, manager van Absolut Digital, en Arnold Stender, Manager van Media Broadcast, in een gezamenlijke mededeling.

Heynen

“De belangstelling van de providers is al in dit vroege stadium erg groot. Uiteindelijk zullen we waarschijnlijk enkele programma-exploitanten moeten teleurstellen. Ons doel is om de miljoenen luisteraars van DAB+ te voorzien van het beste dat radio kan bieden.”

Een van de kandidaten om slots te huren is ongetwijfeld de groep Bauer Media, goed voor zo’n 100 radiostations in acht Europese landen. In 2016 werd lang gedacht dat Bauer zelf een gooi zou doen naar de licentie van de tweede federale mux, maar dat gebeurde uiteindelijk toch niet. Bauer had in 2011 nog geen interesse in (Duitse) DAB+ en heeft dus ook geen enkel product op de eerste federale mux. Intussen is Bauer vooral in Groot-Brittannië bijzonder succesvol dankzij zijn investeringen in DAB+. (RDS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx