RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Duitsland: tweede Bundesmux is gestart

Er is de voorbije jaren al behoorlijk wat (digitale) inkt over gevloeid, maar in Duitsland is vanmorgen om 10 uur eindelijk de officiële start gegeven van de tweede Bundesmux (DAB+). Op deze eerste dag zijn acht radioproducten te horen: vier producten van Absolut (Hot, Top, Bella en Oldie Classics) en daarnaast Antenne Bayern, Rock Antenne, RTL Radio en Toggo Radio (het kindernet van RTL). In de komende maanden wordt dat aanbod tot 14 producten uitgebreid, al is het de bedoeling om uiteindelijk 16 producten aan te bieden.

In tegenstelling tot de eerste landelijke multiplex (blok 5C), heeft de tweede geen landelijk uniform kanaal. Blok 5D wordt gebruikt in grote delen van Duitsland, blok 9B in het westen, delen van het zuiden en in het midden, blok 8C in het zuiden van Baden-Württemberg en blok 12D in het zuiden van Beieren.

We namen per deelstaat ook de zendermap even onder de loep, in theorie goed voor een bereik van 83 procent van de Duitse bevolking (67 miljoen Duitsers). Er zijn 71 zenders gepland, waarvan slechts een handvol nog niet op dag 1 actief zullen zijn. De meer gedetailleerde pdf van de kaart vind je hier.

In Sleeswijk-Holstein worden de grotere steden Flensburg, Kiel, Lübeck en het zuiden van de deelstaat (vanuit Hamburg) goed gedekt. Dat is niet het geval in het gebied rond de westkust en de Noord-Friese eilanden inclusief Sylt.

In Mecklenburg-Vorpommern worden Rostock, Schwerin en grote delen van Vorpommern bereikt via de zender Züssow. Hier ontbreken delen van het eiland Rügen, oostelijk West-Pommeren en het Mecklenburgse merengebied.

Nedersaksen wordt gedekt met zeven zendersites: Cuxhaven, Molbergen (bij Cloppenburg), Hannover, Osnabrück, Braunschweig, Sibbesse (bij Hildesheim) en Göttingen. Andere delen van deze deelstaat worden gedekt door zenders uit andere deelstaten, maar belangrijke locaties zoals Visselhövede (langs de A7) ontbreken. Ook delen van de Harz, Wendland en Oost-Friesland blijven witte vlekken.

In Brandenburg zijn – naast de zender vanuit Berlijn – zenders in Casekow (Oderbruch), Pritzwalk en Calau. Het zuidwesten van de deelstaat heeft dekking dankzij zenders uit Saksen. Zowel in het westen van Brandenburg als op de Oder en Neisse blijven ​​gaten.

In Saksen-Anhalt wordt de tweede Bundesmux verdeeld via de zenders Brocken, Halle en Magdeburg, maar ook door het naburige Leipzig in Saksen. Er kunnen hiaten ontstaan ​​door het ontbreken van Kulpenberg-, Dequede- en Wittenberg-zenders in het noorden en zuiden van de deelstaat.

Heynen

Saksen heeft zenders in Leipzig, Geyer (bij Chemnitz), Dresden, Oschatz en Schöneck (in Vogtland). Hier ontbreekt vooral de ontvangst in het oosten van Saksen, bijvoorbeeld Oberlausitz.

In Thüringen zijn er zenders in Gera, Jena, Weimar, de Großer Inselsberg en Bad Lobenstein. Het noorden van Thüringen en het zuidelijke Thüringer Woud en de Rhön hebben geen ontvangst.

Hessen krijgt een goede dekking via de zendersites Habichtswald, Gießen/Dünsberg, Fulda, Großer Feldberg (Taunus), Gelnhausen, Frankfurt en Mainz-Kastel. Sommige zenders uit Baden-Württemberg en Thüringen bieden ook dekking. Er blijven hiaten in Noord-, Midden- en Oost-Hessen. Belangrijke ontbrekende locaties zijn Biedenkopf en Rimberg. Delen van de Rhön en het Odenwald blijven onbedekt.

In Noordrijn-Westfalen hebben vooral de grootstedelijke gebieden goede dekking door de zenders in Bonn, Keulen (foto boven), Düsseldorf, Aken, Siegen, Langenberg, Dortmund, Minden en Bielefeld. Toch blijven er hiaten in de Nederrijn, Sauerland en delen van Oost-Westfalen. Een belangrijke ontbrekende locatie is Münster.

De tweede Bundesmux heeft in Rijnland-Palts slechts drie zendlocaties, namelijk in Koblenz, Trier en op Bornberg in de West-Palts. Delen van Rijnland-Palts worden bereikt vanuit locaties in andere deelstaten, maar grote delen van de Eifel, Hunsrück, Palts Woud en Westerwald blijven witte vlekken op de kaart. Ontvangst binnenshuis in Kaiserslautern zal ook moeilijk zijn.

Het Saarland wordt vanuit slechts  één locatie, op de Schoksberg bij Saarbrücken, bedekt. Dat is echter voldoende om grote delen van de deelstaat dekking te bezorgen.

In Baden-Württemberg vinden we de zenders Vogtsburg (bij Freiburg), Donaueschingen, Ravensburg, Baden-Baden, Heilbronn, Aalen, Pforzheim, Heidelberg, Stuttgart en Ulm. Hier ontbreken de hele Schwäbische Alb (zender Raichberg) en grote delen van het Zwarte Woud.

In Beieren wordt de mux uitgezonden via sites in München, Augsburg, Ochsenkopf, Bamberg, Würzburg, Hirschau (bij Amberg), Neurenberg en Hohe Linie (bij Regensburg). In grote delen van het Beierse Woud en aan de rand van de Alpen zal er weinig of niets te horen zijn van de tweede federale mux, en ook de bergketen Spessart zal onvoldoende worden bereikt vanwege de ontbrekende zender Pfaffenberg.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris Driepinter
Joris Driepinter
5 oktober 2020 - 11:21 11:21

Ze waren om een uur of 8 al in de ether.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx