Muziekstreamingdiensten vormen een steeds grotere uitdaging voor radio. De Duitse publieke omroep SWR gaat in zijn nieuwe mobiele app die uitdaging aan door de grenzen van radio te verleggen. Als eerste publieke omroep in Europa biedt ze binnen de radio-apps muziek op aanvraag aan die gratis is voor consumenten, zonder reclame en zonder koppeling naar premium abonnementsdiensten.
SWR is binnen de Duitse ARD de publieke omroep voor de Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. De vier nieuwe mobiele radio-apps voor de belangrijkste SWR-radiomerken – SWR1, SWR3, SWR4 en DASDING – geeft gebruikers de mogelijkheid om te time-shiften, nummers over te slaan en on-demand naar hun favoriete nummers te luisteren. De apps experimenteren met slimme streams en zogenaamde ‘atomic content’, die gebruikers kunnen herschikken om hun ervaring te verbeteren. De luisteraar kan, waar en wanneer hij/zij maar wil, titels uit hun eigen favorietenlijst afspelen.
Een andere nieuwigheid is dat gebruikers de radiosimulcast op elk moment kunnen verlaten door naar een alternatief nummer te springen. SWR gebruikt hiervoor het hybride dynamische audiotechnologieplatform Ybrid van Nacamar dat de lineaire radio verrijkt met live metadata.
De beslissing welk nummer wordt afgespeeld na een skip wordt niet door mensen maar door een machine genomen, meer bepaald het aanbevelingsalgoritme van de Duitse startup Cyanite.AI. Deze ‘Artificiële Intelligentie’ selecteert met een speciaal voor de SWR ontwikkelde logica het nummer dat de gebruiker waarschijnlijk zal spelen. Elke ‘skip’ wordt verwerkt in toekomstige muziekaanbevelingen, waardoor het muziekprogramma in de app ook wordt gepersonaliseerd.
Zodra de simulcast begint met een nieuw onderdeel – een presentatie, nieuws, verkeersbericht, weer of spelletje – stopt de alternatieve stream, zelfs midden in de nummers, en keert de luisteraar terug naar de livestream. Tegelijk selecteert de AI een specifiek nummer uit een pool die is voorbereid door de muziekeditors. Op hun beurt leren SWR en zijn muziekeditors van zowel de on-demand en de skips in de app. Ze kunnen die gegevens gebruiken om beslissingen te nemen over toekomstige muziekschema’s.
De muzieklabels categoriseren deze beide functies als ‘music on-demand’ en dus moest SWR daarover eerst afspraken maken met de grote labels (Sony, Warner en Universal), de ‘indies’ en de Duitse auteursrechtenmaatschappij GEMA, om de rechten te dekken.
De apps zijn wereldwijd beschikbaar op iOS en Android, maar net vanwege de beperkingen op vlak van muzieklicenties zijn de interactieve functies enkel in Duitsland beschikbaar.
Dat ze bij de SWR echt wel nadenken over de radio van de toekomst blijkt ook uit dit visiefilmpje ‘Shaping the future of audio’ van het SWR Audio Lab, een kleine eenheid binnen de Duitse publieke omroep die ideeën en prototypes ontwikkelt voor de toekomst van radio.