fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Duitsland: strijd om FM-frequenties gestaakt

Landesanstalt für Medien NRW, de mediaregulator van de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (LFM) en Radio Dein FM staken hun juridische strijd over de verdeling van FM-frequenties. Hierdoor kunnen de vrije frequenties, na twee jaar, eindelijk weer op de markt gebracht worden.

In februari 2014 startte LFM de verdeling van elf zwakke FM-frequenties. Die waren vrij gekomen nadat de Britse legerzender BFBS twee sterke frequenties had opgegeven. Bij elkaar hebben ze een potentieel bereik van ongeveer 2,6 miljoen luisteraars.

Juridische pingpong

In totaal kwamen er twaalf aanvragen binnen waarvan de helft voor een jongerenstation. Groot was dan ook de verbazing toen LFM, in januari 2015, besloot om de frequenties toe te wijzen aan Metropol FM, een zender voor de Turkse gemeenschap, met Turkse programma’s en Turkse muziek.

Radio Dein FM, één van de partijen die een jongerenformat wilde brengen, besloot de toewijzing aan te vechten. Met succes, want in 2015 werd een tijdelijke voorziening toegewezen waardoor de mediaraad de frequenties niet kon uitgeven.

Een jaar later kwam de administratieve rechtbank van Düsseldorf met het definitieve oordeel. Opnieuw werd de verdeling onrechtmatig bevonden. De stemming vond plaats tijdens een niet-openbare zitting en dat is volgens de rechter in strijd met de regelgeving, waarbij gestreefd wordt naar maximale transparantie.

Tegelijkertijd oordeelde de rechter ook dat de procedure onrechtmatig was. De toewijzing aan Metropol FM is inhoudelijk echter wel rechtmatig. Hierdoor kan LFM de frequenties, zonder nieuwe verdeelprocedure, alsnog toewijzen aan Metropol FM. Dein FM besloot daarop het vonnis aan te vechten bij de administratieve rechtbank in Münster. De frequenties konden wederom niet officieel toegewezen worden.

Vertraging met positieve kant

Inmiddels hebben Dein FM en LFM de strijdbijl begraven. Deze laatste annuleert de lopende verdeelprocedure en komt met een geheel nieuw plan. In ruil trekt Dein FM alle bewaren in, waarna er na ruim twee jaar alsnog beweging in de zaak komt.

De vertraging had echter ook een positieve kant. LFM heeft inmiddels nog een flink aantal nieuwe vrije FM-frequenties gevonden. In plaats van een pakket met elf zwakke, komen er nu ruim dertig op de markt met een potentieel bereik van zowat vijf miljoen mensen. Mogelijk vallen nog enkele frequenties weg omdat ze ingezet gaan worden voor een verbeterde ontvangst van lokale commerciële stations in de deelstaat.

Noordrijn-Westfalen heeft de meeste inwoners van het land, maar de minste keuze op de radio. Gemiddeld zijn er tien zenders op FM te ontvangen. Alleen in de grensgebieden kunnen ook stations uit andere deelstaten of het buitenland beluisterd worden. Oorzaak is de zeer conservatieve houding van de mediaraad LFM, die lange tijd probeerde om nieuwe concurrerende initiatieven weg te houden. (radio.nl)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in duitsland, erkenningen
Gatz minimaliseert klachten tegen radio-erkenningen

Kicken op radio en zo (15)

Duitsland: minus twee zendmasten (video)

Kan iemand de Vlaamse radio repareren aub?

Club FM legt klacht neer tegen NRJ

Het Avondblad van 18 september (video)

Sluiten