fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Duitsland: strijd om FM-frequenties gestaakt

Landesanstalt für Medien NRW, de mediaregulator van de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (LFM) en Radio Dein FM staken hun juridische strijd over de verdeling van FM-frequenties. Hierdoor kunnen de vrije frequenties, na twee jaar, eindelijk weer op de markt gebracht worden.

In februari 2014 startte LFM de verdeling van elf zwakke FM-frequenties. Die waren vrij gekomen nadat de Britse legerzender BFBS twee sterke frequenties had opgegeven. Bij elkaar hebben ze een potentieel bereik van ongeveer 2,6 miljoen luisteraars.

Juridische pingpong

In totaal kwamen er twaalf aanvragen binnen waarvan de helft voor een jongerenstation. Groot was dan ook de verbazing toen LFM, in januari 2015, besloot om de frequenties toe te wijzen aan Metropol FM, een zender voor de Turkse gemeenschap, met Turkse programma’s en Turkse muziek.

Radio Dein FM, één van de partijen die een jongerenformat wilde brengen, besloot de toewijzing aan te vechten. Met succes, want in 2015 werd een tijdelijke voorziening toegewezen waardoor de mediaraad de frequenties niet kon uitgeven.

Een jaar later kwam de administratieve rechtbank van Düsseldorf met het definitieve oordeel. Opnieuw werd de verdeling onrechtmatig bevonden. De stemming vond plaats tijdens een niet-openbare zitting en dat is volgens de rechter in strijd met de regelgeving, waarbij gestreefd wordt naar maximale transparantie.

Tegelijkertijd oordeelde de rechter ook dat de procedure onrechtmatig was. De toewijzing aan Metropol FM is inhoudelijk echter wel rechtmatig. Hierdoor kan LFM de frequenties, zonder nieuwe verdeelprocedure, alsnog toewijzen aan Metropol FM. Dein FM besloot daarop het vonnis aan te vechten bij de administratieve rechtbank in Münster. De frequenties konden wederom niet officieel toegewezen worden.

Vertraging met positieve kant

Inmiddels hebben Dein FM en LFM de strijdbijl begraven. Deze laatste annuleert de lopende verdeelprocedure en komt met een geheel nieuw plan. In ruil trekt Dein FM alle bewaren in, waarna er na ruim twee jaar alsnog beweging in de zaak komt.

De vertraging had echter ook een positieve kant. LFM heeft inmiddels nog een flink aantal nieuwe vrije FM-frequenties gevonden. In plaats van een pakket met elf zwakke, komen er nu ruim dertig op de markt met een potentieel bereik van zowat vijf miljoen mensen. Mogelijk vallen nog enkele frequenties weg omdat ze ingezet gaan worden voor een verbeterde ontvangst van lokale commerciële stations in de deelstaat.

Noordrijn-Westfalen heeft de meeste inwoners van het land, maar de minste keuze op de radio. Gemiddeld zijn er tien zenders op FM te ontvangen. Alleen in de grensgebieden kunnen ook stations uit andere deelstaten of het buitenland beluisterd worden. Oorzaak is de zeer conservatieve houding van de mediaraad LFM, die lange tijd probeerde om nieuwe concurrerende initiatieven weg te houden. (radio.nl)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het miljoen van Hit FM lijkt nog ver weg Schadeclaims van HIT Het onlineblad P-Magazine
Goed nieuws voor hiphop en ander r&b-fans die verder niet vies zijn van een woordje
De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 22 oktober (audio)

BRANDY: extra vormgeving voor MNM (audio)

Onbekende podcast op 1 in de iTunes Top 100

AudioBurst, de eerste zoekmachine voor gesproken audio

Het weekendblad van 20 en 21 oktober (video)

Radio Wales voor het eerst (overal) op FM (audio)

Sluiten