fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Duitsland: start van tweede Bundesmux opnieuw van de baan

De start van de tweede federale DAB+ mux in Duitsland – waarover eind maart werd bericht – is opnieuw van de baan. De administratieve rechtbank van Leipzig vonniste woensdag dat de procedure voor de toekenning van de zogenaamde “2. DAB+ Bundesmux” moet worden overgedaan.

De procedureslag om deze zuiver commerciële mux sleept nu al twee jaar aan. Eind 2016 hadden zich oorspronkelijk vier kandidaat-operatoren aangemeld. Media Broadcast (foto boven: hun zendtoren in Keulen) en Absolut Radio waren twee van die vier kandidaten. Zij beslisten alsnog – maar wel pas na de deadline – om samen het consortium Antenne Deutschland te vormen. Dat won in juni 2017 uiteindelijk de gegeerde licentie.

Voor concurrent DABP (Digital Audio Broadcasting Platform), een bedrijf van voormalig autoracer en vastgoedmagnaat Steffen Göpel, was dat een brug te ver. Hij was van oordeel dat de aanvraag van Antenne Deutschland als een nieuwe aanvraag moest worden beschouwd.

Het beroep van DABP bij de Duitse mediaregulator werd in november 2017 verworpen. Göpel trok hierop naar de rechtbank. In eerste aanleg legde de rechter aan Antenne Deutschland een verbod op om de nieuwe mux uit te rollen. In januari van dit jaar besliste een Saksische rechter in beroep om dat verbod niet langer aan te houden. Op basis daarvan besliste Antenne Deutschland dat ze per 1 oktober van start zou kunnen gaan met de tweede federale mux.

Maar nu gooit de rechtbank in Leipzig dus opnieuw roet in het eten. De rechtbank volgt zo goed als helemaal de zienswijze van Göpel en vindt dat de Saksische mediaregulator – die de toewijzingsprocedure deed – procedurefouten heeft gemaakt.

Tegen het vonnis is nog beroep mogelijk, maar dan dreigt nog jarenlange onzekerheid over de mux en daar is niemand bij gebaat. Het zou bovendien de mogelijke schadevergoedingen enkel maar exponentieel doen toenemen. De mogelijkheid bestaat daarom dat alle partijen meteen kiezen voor een zogenaamde ‘Sprungrevision’ bij het Bundesverwaltungsgericht (het Federale Administratieve Hof). Dat hof staat erom bekend dat het relatief snel – zes tot acht maand – uitspraak doet. Een en ander betekent echter dat van een start van de mux op 1 oktober geen sprake meer kan zijn.

Antenne Deutschland heeft nog niet gereageerd op de nieuwe verwikkelingen, maar DABP-directeur René Laier reageerde alvast tevreden: “De uitspraak heft de schromelijk onrechtmatige toekenning op van de landelijke DAB-platformlicentie door de staatsmedia-autoriteiten aan Antenne Deutschland GmbH & Co. KG. Ik verwacht van de ALM (Arbeitsgemeinschaft der Landesmedienanstalten, dat is de koepel van Duitse mediaregulatoren, red.) nu zo snel mogelijk een publieke en in alle opzichten een publiek begrijpelijke licentie voor een landelijk platform in digitale radio.” (RDS)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen Italië:
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Enkele paneldebatten tijdens de toonaangevende IFA-beurs in Berlijn – de belangrijkste Europese beurs voor consumentenelektronica
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede
Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken
Laatste Nieuws, is inderdaad het... laatst, terwijl YouTube helemaal op kop gaat (bij de buren)
Zwitserland: definitief einde van FM in 2024, maar wellicht al twee jaar eerder Zuid-Tirol: plan

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Blad 156: NRJ, Joe en Nostalgie (video)

Wallonië: onafhankelijke radio’s gekant tegen radioplannen van lokale tv’s

De Radio Maigret à Studio Clouseau (2)

Blad 155: VRM, VRT-verkiezingsshow, jingles (audio)

IP-radio en radioportals: dansen op een slappe koord

Luc Verschueren neemt afscheid van de micro (video)

Sluiten