fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Duitsland: start van tweede Bundesmux opnieuw van de baan

De start van de tweede federale DAB+ mux in Duitsland – waarover eind maart werd bericht – is opnieuw van de baan. De administratieve rechtbank van Leipzig vonniste woensdag dat de procedure voor de toekenning van de zogenaamde “2. DAB+ Bundesmux” moet worden overgedaan.

De procedureslag om deze zuiver commerciële mux sleept nu al twee jaar aan. Eind 2016 hadden zich oorspronkelijk vier kandidaat-operatoren aangemeld. Media Broadcast (foto boven: hun zendtoren in Keulen) en Absolut Radio waren twee van die vier kandidaten. Zij beslisten alsnog – maar wel pas na de deadline – om samen het consortium Antenne Deutschland te vormen. Dat won in juni 2017 uiteindelijk de gegeerde licentie.

Voor concurrent DABP (Digital Audio Broadcasting Platform), een bedrijf van voormalig autoracer en vastgoedmagnaat Steffen Göpel, was dat een brug te ver. Hij was van oordeel dat de aanvraag van Antenne Deutschland als een nieuwe aanvraag moest worden beschouwd.

Het beroep van DABP bij de Duitse mediaregulator werd in november 2017 verworpen. Göpel trok hierop naar de rechtbank. In eerste aanleg legde de rechter aan Antenne Deutschland een verbod op om de nieuwe mux uit te rollen. In januari van dit jaar besliste een Saksische rechter in beroep om dat verbod niet langer aan te houden. Op basis daarvan besliste Antenne Deutschland dat ze per 1 oktober van start zou kunnen gaan met de tweede federale mux.

Maar nu gooit de rechtbank in Leipzig dus opnieuw roet in het eten. De rechtbank volgt zo goed als helemaal de zienswijze van Göpel en vindt dat de Saksische mediaregulator – die de toewijzingsprocedure deed – procedurefouten heeft gemaakt.

Tegen het vonnis is nog beroep mogelijk, maar dan dreigt nog jarenlange onzekerheid over de mux en daar is niemand bij gebaat. Het zou bovendien de mogelijke schadevergoedingen enkel maar exponentieel doen toenemen. De mogelijkheid bestaat daarom dat alle partijen meteen kiezen voor een zogenaamde ‘Sprungrevision’ bij het Bundesverwaltungsgericht (het Federale Administratieve Hof). Dat hof staat erom bekend dat het relatief snel – zes tot acht maand – uitspraak doet. Een en ander betekent echter dat van een start van de mux op 1 oktober geen sprake meer kan zijn.

Antenne Deutschland heeft nog niet gereageerd op de nieuwe verwikkelingen, maar DABP-directeur René Laier reageerde alvast tevreden: “De uitspraak heft de schromelijk onrechtmatige toekenning op van de landelijke DAB-platformlicentie door de staatsmedia-autoriteiten aan Antenne Deutschland GmbH & Co. KG. Ik verwacht van de ALM (Arbeitsgemeinschaft der Landesmedienanstalten, dat is de koepel van Duitse mediaregulatoren, red.) nu zo snel mogelijk een publieke en in alle opzichten een publiek begrijpelijke licentie voor een landelijk platform in digitale radio.” (RDS)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, duitsland
RadioVisie’s DAB+ weekrapport (17) – deluxe-editie

Groot-Brittannië: digitale radio blijft fors groeien

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (16)

Dick is (nog steeds) radio actief (35)

De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (15)

Sluiten