RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Duitsland: start van tweede Bundesmux opnieuw van de baan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De start van de tweede federale DAB+ mux in Duitsland – waarover eind maart werd bericht – is opnieuw van de baan. De administratieve rechtbank van Leipzig vonniste woensdag dat de procedure voor de toekenning van de zogenaamde “2. DAB+ Bundesmux” moet worden overgedaan.

De procedureslag om deze zuiver commerciële mux sleept nu al twee jaar aan. Eind 2016 hadden zich oorspronkelijk vier kandidaat-operatoren aangemeld. Media Broadcast (foto boven: hun zendtoren in Keulen) en Absolut Radio waren twee van die vier kandidaten. Zij beslisten alsnog – maar wel pas na de deadline – om samen het consortium Antenne Deutschland te vormen. Dat won in juni 2017 uiteindelijk de gegeerde licentie.

Voor concurrent DABP (Digital Audio Broadcasting Platform), een bedrijf van voormalig autoracer en vastgoedmagnaat Steffen Göpel, was dat een brug te ver. Hij was van oordeel dat de aanvraag van Antenne Deutschland als een nieuwe aanvraag moest worden beschouwd.

Het beroep van DABP bij de Duitse mediaregulator werd in november 2017 verworpen. Göpel trok hierop naar de rechtbank. In eerste aanleg legde de rechter aan Antenne Deutschland een verbod op om de nieuwe mux uit te rollen. In januari van dit jaar besliste een Saksische rechter in beroep om dat verbod niet langer aan te houden. Op basis daarvan besliste Antenne Deutschland dat ze per 1 oktober van start zou kunnen gaan met de tweede federale mux.

Maar nu gooit de rechtbank in Leipzig dus opnieuw roet in het eten. De rechtbank volgt zo goed als helemaal de zienswijze van Göpel en vindt dat de Saksische mediaregulator – die de toewijzingsprocedure deed – procedurefouten heeft gemaakt.

Tegen het vonnis is nog beroep mogelijk, maar dan dreigt nog jarenlange onzekerheid over de mux en daar is niemand bij gebaat. Het zou bovendien de mogelijke schadevergoedingen enkel maar exponentieel doen toenemen. De mogelijkheid bestaat daarom dat alle partijen meteen kiezen voor een zogenaamde ‘Sprungrevision’ bij het Bundesverwaltungsgericht (het Federale Administratieve Hof). Dat hof staat erom bekend dat het relatief snel – zes tot acht maand – uitspraak doet. Een en ander betekent echter dat van een start van de mux op 1 oktober geen sprake meer kan zijn.

Antenne Deutschland heeft nog niet gereageerd op de nieuwe verwikkelingen, maar DABP-directeur René Laier reageerde alvast tevreden: “De uitspraak heft de schromelijk onrechtmatige toekenning op van de landelijke DAB-platformlicentie door de staatsmedia-autoriteiten aan Antenne Deutschland GmbH & Co. KG. Ik verwacht van de ALM (Arbeitsgemeinschaft der Landesmedienanstalten, dat is de koepel van Duitse mediaregulatoren, red.) nu zo snel mogelijk een publieke en in alle opzichten een publiek begrijpelijke licentie voor een landelijk platform in digitale radio.” (RDS)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1477: Nostalgie, Radio 538, Brillux Radio (audio)

• Urbanus, CPex en Emma Bale vervolledigen Nostalgie Beach Festival • Radio 538 vervangt Die Lees verder

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Hamburg: tweede private DAB+ start donderdag

Hiermee stijgt het aantal stations in de digitale ether van de oudste Hanzestad tot ongeveer Lees verder

Blad 1447: DH Radio, Michel Follet, DAB+ Hamburg

• Hoe DH Radio de meubelen redt voor de CSA • Michel Follet te gast Lees verder

Absolut Germany vervolledigt tweede DAB+ Bundesmux

Absolut Germany wordt een nieuwe mainstream-radio voor 20- tot 60-jarigen met enkel muziek van Duitse Lees verder

Blad 1443: Radio 2, Qmusic, Schwarzwaldradio

• Radio 2 Zomerhit breidt uit naar zes kustshows • Nederland: Jordi Warners verlaat Qmusic Lees verder

Blad 1440: Barba Radio, Gold Coast, Knot-report

• Duitsland: Barba Radio wil uitbreiden naar DAB+ • Australië: Gold Coast is tiende stad Lees verder

Blad 1439: Lokale DAB+ Antwerpen, Sleeswijk-Holstein, HeliSwiss (video)

• En toen was ook de Antwerpse lokale DAB+ on air • Duitsland: Sleeswijk-Holstein krijgt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x