RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Duitsland: SWR schrapt regionale edities SWR4

In Duitsland komt er grotendeels een einde aan de regionale edities van SWR4 voor de deelstaten Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. Vanaf 2025 wordt er een gemeenschappelijk programma voor beide gemaakt, alleen de ochtendshow tussen 06:00 en 10:00 uur blijft in twee edities opgesplitst.

SWR4 ontstond in 1998 door de fusie van de Zuid-Duitse publieke omroepen SWF en SDR tot SWR. Het station brengt een mix van Duitstalige pop, schlagers, evergreens en melodieuze muziek, afgewisseld met regionale informatie.

Op werkdagen tussen 06:00 en 18:00 uur hebben zowel Rijnland-Palts (vanuit Mainz) als Baden-Württemberg (vanuit Stuttgart) hun eigen SWR4-editie. In het weekend is die splitsing er op zaterdag tussen 06:00 en 16:00 uur en op zondag tussen 12:00 en 22:00 uur. De avonduren worden beurtelings vanuit Mainz en Stuttgart gemaakt.

Daarnaast kent SWR4 Baden-Württemberg nog acht lokale ontkoppelingen en SWR4 Rijnland-Palts vijf. Op werkdagen verzorgen deze lokale studio’s op de halve uren een regionaal nieuwsbulletin. In Baden-Württemberg is er tevens tussen 16:00 en 17:00 uur een lokaal nieuwsprogramma vanuit de verschillende omroepgebouwen te horen, terwijl in Rijnland-Palts de lunch lokaal ontkoppeld is.

Samenvoegen

Vanaf 2025 gaat dit veranderen. De publieke omroep SWR heeft besloten het mes te zetten in de regionale edities van SWR4 en de lokale ontkoppelingen. Er komt overdag nog maar één programma vanuit Stuttgart. Enige uitzondering is het ochtendblok tussen 06:00 en 10:00 uur, dat wel gesplitst blijft voor Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. De lokale ontkoppeling voor Rijnland-Palts en Baden-Württemberg wordt vanaf 2025 beperkt tot de nieuwsbulletins.

Met de wijzigingen wil de SWR inspelen op het veranderende media- en audiolandschap. Het geld dat bespaard wordt op de radioprogramma’s wordt ingezet voor uitbreiding van de journalistieke activiteiten. De SWR benadrukt dan ook dat er geen medewerkers ontslagen worden. Wel krijgt een deel een andere functie. (RadioWereld.nl)

Publieke omroepen van de Duitse deelstaten


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx