fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

De inkomsten die de Duitse commerciële FM-omroepen halen uit hun submerken via DAB+ zijn voor het eerst hoger dan de kosten. Dat blijkt uit de nieuwe tweejaarlijkse gezamenlijke economische studie van de mediaregulatoren van acht Duitse deelstaten.

Volgens de studie tonen radioprogramma’s van FM-zenders, die een submerk via DAB+ uitzenden, voor het eerst economisch succes. Deze radiostations hebben de onkosten voor hun DAB+-activiteiten sinds 2016 op hetzelfde niveau kunnen houden, terwijl ze de inkomsten aanzienlijk verhoogden en nu voor het eerst een positieve balans kunnen voorleggen voor hun DAB+-activiteiten.

Hun inkomsten overschreden de kosten met een half miljoen euro, wat overeenkomt met een kostendekkingspercentage van 111 procent. Bij deze DAB+-merken gaat het onder meer om Rock Antenne (Antenne Bayern), Energy national (NRJ) en FFH Rock (HitRadio FFH).

Daarentegen waren de 24 DAB+-stations zonder FM-radiodekking in deze studie de voorbije twee jaar (2018-2019) nog steeds even verlieslatend als de twee jaren daarvoor (2016-2017). Hun inkomsten bedroegen 3,5 miljoen euro, tegenover 5,4 miljoen euro uitgaven, wat betekent dat de kostenherstelratio slechts 65 procent was. Dat was ook de reden waarom verschillende omroepen, zoals Kultradio, stopten met uitzenden.

Bij de digitale radiostations zonder FM-dekking ging 28 procent van de uitgaven naar de distributiekosten. In de hele Duitse radiomarkt liggen de distributiekosten gemiddeld op 8 procent van de uitgaven.

In Duitsland hebben de DAB+-stations zonder een FM-poot de voorbije jaren al meermaals aangeklaagd dat de grote reclameagentschappen weigeren om hen mee op te nemen in het aanbod. Een aantal van die ‘mediabuyers’ zijn immers deels mee in handen van grote uitgevers die zelf een dominante positie hebben op FM en die dus daarom niet happig zijn op concurrentie via DAB+.

Globaal genereerde de particuliere radio in Duitsland in 2018 een omzet van 720 miljoen euro, drie procent meer dan in 2016. De inkomsten uit reclame en sponsoring bedroegen 612 miljoen euro (+ 2,3%), goed voor ongeveer 85 procent van alle inkomsten. De globale uitgaven aan programma’s en uitzendactiviteiten bedroegen 634 miljoen euro, een stijging van vier procent ten opzichte van 2016.

De grootste kostenfactor zijn de personeelskosten: 212 miljoen euro, bijna zeven procent meer in vergelijking met 2016. De totale werkgelegenheid in de Duitse particuliere radio steeg licht van 6.935 naar 7.018.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Energy Hamburg wint voorlopig strijd om FM-frequenties

In november 2019 werd bekend dat het Duitse Energy Hamburg, na een kwarteeuw, z’n FM-frequenties Lees verder

Antenne Niedersachsen: bocht van 180° (audio)

Een opmerkelijke ommezwaai in Noord-Duitsland. Afgelopen vrijdag is het commerciële Antenne Niedersachsen gestart op DAB+ Lees verder

Duitsland: BFBS bouwt verder af (audio)

De Britse legerzender BFBS Radio geeft binnenkort haar laatste sterke FM-frequentie in Duitsland, de 103.0 Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Kathrein introduceert Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-09

Duitsland: samenstelling tweede Bundesmux eind juni bekend Nederland: kandidaturen verwacht voor 22 lokale muxen Italië Lees verder

Het radiodagboek van 3 maart (063)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 424: Abie, Eric en de Koude Oorlog (video)

Zoveel mensen die ervoor ijveren en 'rare 'dingen deden, maar het lijkt nog nooit geholpen Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Zweden: Bauer Media start met DAB+ in de zomer Parijs: Iconische dance-radio keert terug in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, duitsland
EBU: Al 1.697 radiostations in DAB(+)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

Energy Hamburg stapte naar de rechter

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

Sluiten