RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De inkomsten die de Duitse commerciële FM-omroepen halen uit hun submerken via DAB+ zijn voor het eerst hoger dan de kosten. Dat blijkt uit de nieuwe tweejaarlijkse gezamenlijke economische studie van de mediaregulatoren van acht Duitse deelstaten.

Volgens de studie tonen radioprogramma’s van FM-zenders, die een submerk via DAB+ uitzenden, voor het eerst economisch succes. Deze radiostations hebben de onkosten voor hun DAB+-activiteiten sinds 2016 op hetzelfde niveau kunnen houden, terwijl ze de inkomsten aanzienlijk verhoogden en nu voor het eerst een positieve balans kunnen voorleggen voor hun DAB+-activiteiten.

Hun inkomsten overschreden de kosten met een half miljoen euro, wat overeenkomt met een kostendekkingspercentage van 111 procent. Bij deze DAB+-merken gaat het onder meer om Rock Antenne (Antenne Bayern), Energy national (NRJ) en FFH Rock (HitRadio FFH).

Daarentegen waren de 24 DAB+-stations zonder FM-radiodekking in deze studie de voorbije twee jaar (2018-2019) nog steeds even verlieslatend als de twee jaren daarvoor (2016-2017). Hun inkomsten bedroegen 3,5 miljoen euro, tegenover 5,4 miljoen euro uitgaven, wat betekent dat de kostenherstelratio slechts 65 procent was. Dat was ook de reden waarom verschillende omroepen, zoals Kultradio, stopten met uitzenden.

Bij de digitale radiostations zonder FM-dekking ging 28 procent van de uitgaven naar de distributiekosten. In de hele Duitse radiomarkt liggen de distributiekosten gemiddeld op 8 procent van de uitgaven.

In Duitsland hebben de DAB+-stations zonder een FM-poot de voorbije jaren al meermaals aangeklaagd dat de grote reclameagentschappen weigeren om hen mee op te nemen in het aanbod. Een aantal van die ‘mediabuyers’ zijn immers deels mee in handen van grote uitgevers die zelf een dominante positie hebben op FM en die dus daarom niet happig zijn op concurrentie via DAB+.

Globaal genereerde de particuliere radio in Duitsland in 2018 een omzet van 720 miljoen euro, drie procent meer dan in 2016. De inkomsten uit reclame en sponsoring bedroegen 612 miljoen euro (+ 2,3%), goed voor ongeveer 85 procent van alle inkomsten. De globale uitgaven aan programma’s en uitzendactiviteiten bedroegen 634 miljoen euro, een stijging van vier procent ten opzichte van 2016.

De grootste kostenfactor zijn de personeelskosten: 212 miljoen euro, bijna zeven procent meer in vergelijking met 2016. De totale werkgelegenheid in de Duitse particuliere radio steeg licht van 6.935 naar 7.018.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx