RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Duitsland: nieuwe commerciële radio op FM 

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na ruim twaalf jaar gaat er eindelijk weer eens wat anders dan ruis klinken op een aantal braakliggende FM-frequenties in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De regionale mediaraad LFM heeft de aanvraag van een nieuw initiatief, gericht op jongvolwassenen, goedgekeurd. Vorig jaar al startte de LFM er de verdeelprocedure voor het nieuwe regionaal FM-kavel. 

Het kavel telt 27 FM-frequenties, waaronder de 71-kilowatt sterke 103.0 FM in Bielefeld, waarop in het verleden de Britse legerzender BFBS Radio 1 te horen was. Andere frequenties waren al sinds 2010 niet meer in gebruik. Het complete netwerk heeft een potentieel bereik van 6,5 miljoen luisteraars. In augustus vorig jaar werd al bekend dat er in totaal elf partijen met twaalf aanvragen toegelaten waren tot de verdeelprocedure. 

De LFM besloot echter om de elf kandidaten met elkaar aan tafel te zetten, dit met de opdracht tot een samenwerking te komen. Mocht dat niet lukken, dan zou één van de elf alsnog het kavel toegewezen krijgen. Maar er gebeurde iets unieks: de elf kwamen er uit met elkaar. Dat resulteerde eerder dit jaar in het tekenen van een intentieverklaring voor de gezamenlijke exploitatie van het nieuwe radiostation.

Vergunning is binnen!

Nu heeft de samenwerking concrete vormen gekregen met de oprichting van NRW Audio, waarna de LFM besloot het kavel aan dit samenwerkingsverband te vergunnen. Het is de bedoeling dat nog deze zomer het nieuwe radiostation van start gaat. De voorlopige naam is Radio 345. Het station gaat zich met een mainstream AC-format – hits van nu en de afgelopen twintig jaar – richten op de doelgroep 20-39 jaar. Nieuwe artiesten uit de deelstaat en lokale berichtgeving krijgen een prominente plek in de programmering, die het commerciële antwoord op Eins Live moet worden. 

Radio NRW, die het mantelprogramma voor de veertig lokale commerciële stations in Noordrijn-Westfalen verzorgt, en Antenne Bayern worden elk met 24,5% hoofdaandeelhouder. Andere aandeelhouders zijn Radio ffn en Radio 21 uit Nedersaksen, Kiss FM, Metropol FM, RockAntenne, Radio Teddy, Studio Gong, Radio Arabella en Flux FM. Naast FM gaat de nieuwkomer ook uitzenden op DAB+. (RadioWereld)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx