RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Duitsland: merkenconsolidatie radio zet door (audio & video)

Met de start van 80s80s op de FM-frequenties van Antenne MV is een nieuwe stap gezet in de merkenconsolidatie. Eerder gingen onder meer Bob en Rock Antenne 80s80s al voor. Door de komst van DAB+ is het commercieel steeds interessanter om landelijke radiomerken uit te rollen. Voor de start van digitale etherradio in 2011 kende men er geen landelijke commerciële radio via de ether.

De merkenconsolidatie in de Duitse radiowereld begon in 2011 toen onder andere Radio Bob uit Hessen besloot om landelijk te gaan uitzenden op DAB+. In 2016 kreeg de pop-rockzender een regionale variant in Sleeswijk-Holstein. Dat houdt in dat het nieuws, weer en verkeer geregionaliseerd zijn. Alle programma’s van Bob komen vanuit het Noord-Duitse Kiel, waar één van de radiohuizen van Regiocast staat. De playlist en programmering zijn echter zowel landelijk als regionaal identiek. Bob lost dit op door overdag de uitzendingen semi-live te maken. Dat wil zeggen dat de deejay zijn praatje kort van tevoren opneemt, waarna het in de verschillende edities van Bob wordt verwerkt.

Ook Rock Antenne uit Beieren spreidde de vleugels uit. In 2017 ging het station uitzenden op DAB+ in Baden-Württemberg, terwijl er in april 2018 een regionale variant op FM in Hamburg kwam. Daarna volgde digitale uitbreiding in onder meer Berlijn, Brandenburg en Hessen. Sinds oktober vorig jaar is het station landelijk op DAB+ te horen.

Met 80s80s is er nu weer een zender bijgekomen. Regiocast lanceerde 80s80s al in 2015. Eerst alleen via internet en DAB+ in de regio Hamburg. Sinds december is het station te ontvangen via het tweede landelijke DAB+-netwerk. Vorige maand is er een regionale variant op FM in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren bijgekomen.

Ook hier is de regionale editie grotendeels dezelfde als de landelijke. Sinds vorige week presenteert Peter Illmann de ochtendshow op 80s80s die zowel op DAB+ als FM uitgezonden wordt. Illmann werd halverwege de jaren 80 landelijk bekend als presentator van het muziekprogramma ‘Formel Eins’ op televisie bij de ARD. Later presenteerde hij ook nog op ZDF. Radio maakte Illmann onder meer bij de Bayerische Rundfunk en Hit Radio FFH in Hessen. De ochtendshow op 80s80s doet hij samen met Marie Possehl, die al bij voorganger Antenne MV werkte. Op FM wordt op vaste tijden regionaal weer en verkeer in het programma gepast. 

Naast Bob, Rock Antenne en 80s80s is ook Energy in grote delen van net land te ontvangen op zowel FM als DAB+. Verschil is echter dat elke regio zijn eigen Energy heeft met een eigen lokale/regionale programmering en playlist. Op het landelijke DAB+-netwerk zijn op Energy de deejays uit Berlijn middels voice tracks te horen. Daarnaast is ook Klassik Radio landelijk op DAB+ te ontvangen, alsmede in diverse grote steden op FM. Bij Klassik Radio is alleen de reclame op FM geregionaliseerd. RTL is sinds oktober vorig jaar ook landelijk op DAB+ te beluisteren. Daarvoor was het station al op FM in delen van Rijnland-Palts en op de kabel te beluisteren. (BVP – radio.nl)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx