RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Duitsland: Media Broadcast hoopt op derde Bundesmux

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Arnold Stender, CEO van Media Broadcast, heeft deze week in een interview met het Duitse mediatijdschrift Meedia voor het eerst een ballonnetje opgelaten voor een derde DAB+-Bundesmux in Duitsland.

De netwerk- en platformoperator Media Broadcast, die destijds ontstond uit Telekom en Bundespost, is in Duitsland de grootste speler op gebied van DAB+. Het bedrijf exploiteert onder meer de twee bestaande Bundesmuxen – de tweede in een joint venture via Antenne Deutschland – en heel wat landelijke en regionale muxen.

Nu ook de tweede nationale multiplex is volgeboekt, blijft er nog steeds vraag naar verdere landelijke capaciteit in digitale radio. Dat Stender voor het eerst openlijk ingaat op het onderwerp van een derde nationaal DAB+-platform is dan ook veelzeggend. “We zouden blij zijn als er weer een federale mux ontstaat”, zegt hij in Meedia.

Al is daar, vanuit politieke hoek, momenteel zeker nog geen sprake van. In Duitsland is het mediabeleid in hoofdzaak een bevoegdheid van de deelstaten. De Duitse staatsmedia-autoriteiten sloten nog maar onlangs zo’n derde Bundesmux uit, al is het samenstellen een derde nationale laag theoretisch zeker mogelijk. “Maar dit is een zaak voor de politiek, die de frequenties moet vrijgeven”, aldus Stender.

Op dit moment zijn er in Duitsland 29 nationale programma’s via DAB+. De eerste Bundesmux, het grootste ensemble van Europa met binnenkort 161 zenders, telt vier programma’s van Deutschlandradio en negen privéstations. De tweede Bundesmux, die pas in oktober 2020 met jaren vertraging van start kon gaan, heeft 16 programma’s.

In theorie zou men het aantal slots op de twee ensembles kunnen vergroten, maar Stender is daar, omwille van het kwaliteitsverlies voor de omroepen, geen voorstander van. Tot voor de komst van DAB+ in 2011 kende Duitsland geen nationale commerciële radio. Via FM beschikte enkel Deutschlandradio over een nationale dekking en die wordt sinds enkele jaren afgebouwd ten voordele van DAB+.

Nieuwe landelijke aanbieders, zoals Oldie Antenne van Antenne Bayern, moeten hun programma’s uitzenden via een selectie regionale multiplexen en maken momenteel geen kans op landelijke uitzendingen.

Geen overgangstechnologie

Stender gelooft niet dat DAB+ slechts een overgangstechnologie is die snel van de markt zal verdwijnen. “Wie dat wil kan nu al vlot naar radio-uitzendingen luisteren via 4G. Maar niemand doet dat. De autofabrikanten zijn intussen helemaal mee met de DAB+-standaard, omdat ze overtuigd zijn dat het de kwaliteit verbetert.”

Er blijkt ook veel vraag naar regionale capaciteit: “Dat merk je aan de vele aanbestedingen in de deelstaten. Telkens een multiplex in gebruik wordt genomen is er grote belangstelling. Hier zijn tot 16 programma’s mogelijk en de organisatoren vinden die snel.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Absolut Germany vervolledigt tweede DAB+ Bundesmux

Absolut Germany wordt een nieuwe mainstream-radio voor 20- tot 60-jarigen met enkel muziek van Duitse Lees verder

Blad 1428: Eiffeltoren, Bundesmux, IABM (video)

• De IJzeren Dame van Parijs pronkt met DAB+-antennes • Duitsland: eerste Bundesmux breidt uit Lees verder

Duitsland: tweede Bundesmux is gestart

Er is de voorbije jaren al behoorlijk wat (digitale) inkt over gevloeid, maar in Duitsland Lees verder

Blad 914: ROS, RAJAR, Bundesmux

• Een lokale evenementenradio die al 13 jaar meegaat • Britse luistercijfers keren terug na Lees verder

Blad 1628: Radiotunes, DAB+ in Saksen, zeezenderdag

• Een Spotify-playlist met radiotunes • Landelijke Saksische DAB+ komt er aan • Zeezenderdag in Lees verder

Blad 1580: Lowry Mays, 2. DAB+ Bundesmux, NPO 3FM

• VS: Lowry Mays, stichter Clear Channel, overleden • Duitsland: uitbreiding voor tweede Bundesmux • Lees verder

Blad 1575: Silvie Strobbe, Rode Duivels, DAB+ in Duitsland

• Silvie ging van de wolf naar de panter • VRT-radio's bereiden Rode Duivels-koorts voor Lees verder

Duitsland: DAB+ verzekeren tijdens rampen

RFmondial voerde in Hannover met succes een veldtest uit om alternatieve distributieoplossingen voor DAB+-zenders te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
18 juli 2022 - 16:58 16:58

Deutschlandradio beschikt absoluut niet over landelijke dekking via FM.
Omdat Deutschlandfunk begonnen is als programma via lange golf met wat middengolfzenders er bij, is FM pas veel later gestart. In geen enkel Bundesland is er (Bundes)-landelijke dekking,behalve in de stadstaten Berlin, Bremen en Hamburg.
Na de eenwording is één van de DDR zenders omgevormd tot Deutschlandradio, dit heet nu Deutschlandfunk Kultur. Die heeft in de voormalige DDR een behoorlijke dekking op FM, maar in het voormalige West Duitsland bijlange na niet.
Je kunt het hier allemaal zien (een uitgave van de omroep zelf):
https://www.deutschlandradio.de/index.media.b32f6682d549e179b4d18fb8acc14753.pdf

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx