RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Duitsland: landelijke mux start in Saksen

De Duitse deelstaat Saksen krijgt begin april zijn langverwachte eerste landelijke particuliere multiplex op DAB+. De testuitzendingen zijn al volop bezig en de verwachting is dat netwerkoperator Media Broadcast de nieuwe mux officieel zal lanceren op maandag 3 april.

Er is in de mux ruimte voor maximum 14 radioproducten. Elf radiostations kregen vorig jaar al een goedkeuring van de Sächsische Landesmedienanstalt (SLM), de Saksische mediaregulator. Het gaat om het jongerenproduct 89.0 RTL, dat via de analoge FM al actief is in Saksen-Anhalt en Thüringen, Oldie Antenne van Bayern, het kinderradiostation Radio Teddy, Radio Galaxy uit Beieren, de Berlijnse programma’s Schlager Radio en Jam FM, Femotion Radio en de gespecialiseerde producten SecondRadio (Musik gegen den Main­stream), detector.fm (indie/alternatief) en Radio Ostrock.

Tot slot is er RundfunkKombinat, een landelijk gemeenschapsprogramma van niet-commerciële omroepen. In de testuitzendingen zijn momenteel nog maar zeven programma’s aanwezig.

De nieuwe mux zal uitzenden in blok 12A via vijf zenders in Leipzig, Geyer bij Chemnitz, Dresden, Schöneck im Vogtland en Löbau. Dat betekent dat er buiten en langs de snelwegen grotendeels een gebiedsdekkende ontvangst zal zijn. Binnen zal er nog niet overal een goede ontvangst zijn, onder meer in Noord-Saksen, tussen Leipzig en Dresden, in delen van het Ertsgebergte en in Neder-Lausitz.

In Saksen staan daarnaast nog drie regionale ensembles – Saksen-Oost, Zuidwest en Noordwest – en een lokaal ensemble voor Dresden in de startblokken. In Chemnitz is onlangs een nieuwe lokale mux gestart.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx