RadioVisie

 • .
  .

Duitsland: kandidaten voor DAB+ in Noordrijn-Westfalen zijn gekend

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Noordrijn-Westfalen, de onmiddellijke Duitse buur van België en Nederland, werd donderdag de langverwachte aanbesteding voor een DAB+ multiplex voor de gehele staat afgesloten. De Landesanstalt für Medien (LfM) NRW, de mediaregulator voor de deelstaat, kreeg in totaal 15 aanvragen binnen.

12 radioproviders meldden zich aan voor in totaal 13 programma’s. Voorts hebben drie operatoren (audio.digital NRW, Divicon Media Holding en Uplink Network) zich officieel kandidaat gesteld. De eerstgenoemde is een nieuw opgerichte dochter van Media Broadcast, de grootste zenderoperator van Duitsland.

In de deelstaat werd een landelijke private DAB+ jarenlang tegengehouden, zowel door de politiek als de grote lokale radiospelers. Het was dan ook uitkijken welke lokale spelers zich nu zouden aanbieden. Uiteindelijk diende enkel Radio NRW, een netwerk met 45 lokale stations in Noordrijn-Westfalen waarin ook RTL een minderheidsaandeel heeft, zich aan.

De overige kandidaten hebben hun basis in andere deelstaten. Een verwachte kandidaat is Studio Gong GmbH & Co. Studiobetriebs KG, de grootste private radiospeler in Duitsland. Deze holding, die vooral in Beieren zeer sterk staat, heeft momenteel in NRW nog geen enkele radiostek via de ether en stelt zich nu kandidaat met twee programma’s. Details zijn er daarover nog niet.

Slechts twee programma-aanbieders verspreidden al een persbericht. Zo heeft Schlager Radio B2, dat via de ether vooral actief is in het noorden en oosten van Duitsland, te kennen gegeven dat het een eigen regionaal programma wil starten voor Noordrijn-Westfalen. Ook Sportradio Deutschland, dat komende zomer van start gaat via de tweede Bundesmux, plant in NRW een regionale vestiging via DAB+.

De sterke Noord-Duitse mediagroep Ffn heeft zich eveneens kandidaat gesteld voor een radiokanaal, net als het in Nedersaksen en Bremen actieve Radio 21 en het kindernetwerk Radio Teddy. Radio Energy is eveneens van plan een eigen programma voor NRW te starten. Andere gekende kandidaten zijn het religieuze netwerk Domradio en de regionale speler The Radio Group. Een verrassing is dan weer het Berlijnse Radio Paradiso, dat blijkbaar plannen heeft voor een zusterstation in NRW. Tot slot is er nog het ons voorlopig onbekende ‘TOP Media NRW GmbH’.

Op de landelijke mux voor NRW is plaats voor maximaal 16 stations, dus in principe zullen de 13 kandidaat-programma’s allemaal worden aanvaard, indien ze voldoen aan de vormvereisten. De volgende stap is dat de drie kandidaat-operatoren moeten gaan onderhandelen, zowel met de kandidaat-radio’s als eventueel onderling. Het is daarbij niet onmogelijk dat er uiteindelijk nog kandidaat-radio’s zullen afhaken.

Update 28/1: Intussen heeft de LfM een update gepubliceerd, waarbij – op één na – ook de radionamen werden vrijgegeven:

 • Radio B2 GmbH (“Schlager Radio B2 – DAS SCHLAGER RADIO)
 • Radio Energy NRW GmbH i. G. (“ENERGY Nordrhein-Westfalen”)
 • radio NRW GmbH (programmanaam nog vertrouwelijk)
 • Radio Paradiso NRW GmbH i. G. (“Radio Paradiso”)
 • Sportradio NRW GmbH (“Sportradio NRW”/Arbeitstitel)
 • TOP Media NRW GmbH (“MEGA SCHLAGER NRW – das Gute Laune Radio”)
 • The Radio Group GmbH (“RADIO GERMANY ONE”)
 • Funk & Fernsehen Nordwestdeutschland GmbH & Co. KG (“Radio Bollerwagen”)
 • NiedersachsenRock21 GmbH & Co. KG (“RADIO 21 – NRWs bester ROCK´N POP”)
 • Radio Teddy GmbH & Co. KG (“Radio TEDDY NRW”)
 • Studio Gong GmbH & Co. Studiobetriebs KG (“Charthitradio.nrw” en “Kulthitradio.nrw”)
 • Bildungswerk der Erzdiözese Köln e.V. (“DOMRADIO”)

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx