fbpx

RadioVisie

 • .
  Amptec
  .

Duitsland: grote kanonnen zwichten voor DAB+

We schreven eerder deze week al dat in oktober in Duitsland de belangrijke tweede federale mux «2. DAB+ Bundesmux» van start zou gaan. Zopas raakte bekend dat 14 van de 16 programmaslots reeds bezet zijn. Voor de twee resterende plekjes zijn “concrete gesprekken met bekende aanvragers” gaande. Die gesprekken worden gevoerd door het in Leipzig gevestigde National German Radio, de ‘intendant’ zeg maar die in maart werd aangeduid om het nieuwe federale radioboeket samen te stellen.

Absolut Radio, dat samen met netbeheerder Media Broadcast het consortium Antenne Deutschland vormt dat de nieuwe mux uitbaat, zal zelf zes digitale producten aanbieden. Dat betekent dat er nog plaats was voor tien commerciële plekjes voor derden. Van die tien zijn er nu acht bekend:

 • ANTENNE BAYERN – Deutschlands meist gehörtes Privatradio
 • Drivers Classics von WIM
 • Ein zweites Programmformat der ENERGY Gruppe in Deutschland
 • JOKE FM – Comedy und Hits
 • PROFI Radio – das innovative Spartenprogramm für Hand- und Heimwerker
 • RTL Radio – Deutschlands Hit-Radio
 • ROCK ANTENNE – Der beste Rock nonstop für Deutschland!
 • TOGGO Radio – Das neue Kinder- und Familienradio von SUPER RTL

Met de komst van onder meer RTL Radio, Antenne Bayern en Rock Antenne is het duidelijk dat de twee toonaangevende private Duitse (FM-)radiospelers eindelijk zwichten voor DAB+, nadat ze er zich de voorbije jaren meermaals openlijk tegen kantten. Volgens hen was enkel internetradio de toekomst. In de praktijk probeerden deze grote mediagroepen gewoon hun quasi monopolie in de analoge ether te beschermen en hoopten ze de doorbraak van DAB+ liefst zo lang mogelijk uit te stellen.

Naast Antenne en RTL, de twee grootste private Duitse radiospelers die elk twee producten aanbrengen, komt er in de mux ook een tweede nationale product van de ENERGY-groep (van het Franse NRJ). Het hoofdproduct van NRJ zit immers al sinds 2011 op de eerste federale (semi-commerciële) mux DR Deutschland, waarvan Media Broadcast eveneens de operator is.

Joke FM zit momenteel al op DAB+ in Hessen en maakt nu de sprong naar nationaal. De voorlopig nog onbekende producten in het rijtje zijn ‘Drivers Classics’ von WIM en PROFI Radio, dat een speciaal programma zal aanbieden voor vaklui en doe-het-zelvers.

“Het voorlopige programmaboeket biedt al een uitstekende mix van gevestigde merken en nieuwe spelers. Zowel de aantrekkelijkheid van de inhoud als de economische slagkracht zijn gegarandeerd. Nationale radio heeft in Duitsland lang op zich laten wachten, maar wordt nu een realiteit. Bijna vier decennia na de start van de private radio zijn er nu radiobedrijven in Duitsland, nationale radiomerken en een sterke, marktgestuurde audiomarketeer ”, legt Erwin Linnenbach, algemeen directeur van National German Radio, uit.

Kat uit de boom kijken

Hoewel het afwachten wordt wie de twee resterende plekjes zal inpalmen, valt het op dat nogal wat (middelgrote en regionale) kandidaten ontbreken. Zo werden eerder namen genoemd als bigFM, egoFM, Radio B2, Radio Teddy en het in Berlijn gevestigde Jazz Radio. Stuk voor stuk radiostations die regionaal vrij sterk staan in Duitsland en die best veel interesse hadden om nationaal te gaan.

Volgens Duitse bronnen trokken sommige programmaproviders zich uiteindelijk terug omwille van de hoge kosten voor landelijke distributie en de onzekerheid op de advertentiemarkt omwille van de coronacrisis. Sommige spelers geven ook “het gebrek aan perspectief” als reden op, waarbij het onduidelijk blijft wanneer de FM zal worden uitgeschakeld.

Daarnaast zullen ook de regionale muxen op termijn interessant(er) worden voor nationale radioproducten en die hebben als voordeel dat je de reclame regionaal kunt invullen. Plus speculeren enkele radiogroepen erop dat sommige producten uiteindelijk wel zullen moeten afhaken en er nog wel plekjes zullen vrijkomen op het moment dat de toekomstperspectieven duidelijker zullen zijn.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 629: Sky Christmas, Times Radio, Antenne Bayern (video)

Het wordt pas Kerstmis als het ook uit je DAB+ komt, dus hier is Sky Lees verder

Duitsland: tweede Bundesmux is gestart

Er is de voorbije jaren al behoorlijk wat (digitale) inkt over gevloeid, maar in Duitsland Lees verder

FM-licentie Energy Hamburg 10 jaar verlengd

De Duitse Medienanstalt Hamburg/Schleswig-Holstein (MA HSH) heeft de FM-vergunning van Energy Hamburg alsnog met tien Lees verder

Blad 609: Mediadecreet, Absolut, Majestik Magic (video)

Eentje voor wie tussen de regels wil lezen van het mediadecreet. Eentje voor onze Duitse Lees verder

Blad 607: RTL, Duitsland en Giel

Beter dan bonnetjes knippen: DAB+ gestart in Luxemburg. Duitsland telt af naar de start van Lees verder

Blad 597: Ayco, Antenne Deutschland, Kanaal Koers (video)

Nostalgie naar de tijd toen radiomaken nog lekker anoniem kon. In Duitsland komt de nieuwscarrousel Lees verder

Duitsland: DAB+ blijft gestaag groeien

In Duitsland steeg het aantal DAB+ toestellen in huishoudens – autoradio’s dus niet inbegrepen – Lees verder

2006: Digitale media via ether in opmars

Digitaal luisteren en kijken is in opmars. Zeker DVB is aan een steile klim bezig. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, duitsland
Kicken op radio en zo – 89

Duitsland: tweede federale mux start in oktober

UK: regering schuift analoge switch-off op de lange baan

Blad 536: DAB+, Aether en JUKE (video)

Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

Blad 531: Muziek, A.J. en Bruzz (audio)

Sluiten