RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Duitsland: Rechtszaak over gebruik FM-antennes

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De strijd over de kosten voor het gebruik van FM-antennes gaat in Duitsland onverminderd door en heeft tot een eerste rechtszaak geleid. In Rijnland-Palts besloot zopas een rechter dat Rockland Radio haar FM-antennes tegen een billijke vergoeding beschikbaar moet stellen aan derden.

In april dreigde het stil te worden op FM bij de oosterburen. Oorzaak was de verkoop aan investeerders van antennes en zendmasten door de eerdere eigenaar Media Broadcast. Het bedrijf dat in de jaren ‘90 was ontstaan door de privatisering van de Deutsche Bundespost. Heel lang waren zij de enige eigenaren en gelijk de uitbaters van FM-zenders en antennes voor commerciële radio. Sinds begin 2016 is Media Broadcast echter verplicht om haar infrastructuur beschikbaar te stellen voor concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.

Van één naar dertig

Begin 2017 kondigde Media Broadcast echter aan om haar complete FM-zenderpark af te stoten en ook geen FM-etherdistributie meer te willen verzorgen. Bijgevolg moesten radiostations op zoek naar nieuwe uitbaters. De meeste FM-netwerken zijn inmiddels ondergebracht bij Uplink Media en Divicon Media. FM-Antennes en zendmasten werden verkocht aan een dertigtal partijen. En net daar zit het grote pijnpunt.

Uplink en Divicon moeten nu met iedereen onderhandelen, terwijl de nieuwe eigenaren zich niets lijken aan te trekken van de eerder vastgestelde transparante bedragen. Er is immers een bedrag betaald dat ze willen terugverdienen. Het gevolg is dat de facturen voor het gebruik van FM-antennes tot de helft duurder zijn geworden. Iets waarmee de hurende radiozenders geen rekening hebben gehouden. Met alle gevolgen vandien. Het plaatsen van eigen antennes is in veel gevallen geen optie, omdat er in de masten vaak onvoldoende ruimte is.

Eerste rechtszaak

Inmiddels is er een eerste rechtszaak geweest. Rockland Radio kocht in Rijnland-Palts een deel van de FM-antennes. Naast hun eigen signaal worden ook de programma’s van de rivalen Big FM RPR1 en de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur uitgezonden. Maar Uplink ging klagen over de prijzen die Rockland Radio vroeg en kreeg gelijk. De rechtbank van Mainz oordeelde dat Rockland haar antennes tegen een billijke vergoeding beschikbaar moet stellen aan derden. 

Over wat nu precies billijk is, wordt de komende weken verder onderhandeld. Uiterlijk eind juli moet er een oplossing zijn. Ook in Nedersaksen, waar Radio 21 diverse antennes kocht, wordt momenteel een dergelijke strijd gestreden. Ondertussen overweegt de Bundesnetzagentur (BNetzA), het Duitse equivalent van de VRM, in te grijpen en dreigt ermee om zelf te gaan reguleren. Daarbij zou vooraf worden afgesproken welke vergoedingen antenne-eigenaren mogen aanrekenen.  

Handdoek in de ring

Het besluit van de BNetzA is echter niet iedereen goed bevallen. Zo dreigt Milaco uit Keulen alweer te stoppen met FM. Het investeringsbedrijf kocht bij een veiling diverse FM-antennes van Media Broadcast voor een vermoedelijk te hoog bedrag. Nu de BNetzA wil gaan reguleren, verwacht Milaco geen winst meer te kunnen maken. Klanten werden al geadviseerd om zelf nieuwe antennes aan te schaffen. Het overnemen van bestaande antennes is mogelijk, maar duurder dan het kopen van nieuwe exemplaren. (radio.nl)

° Foto: Koeln Colonius – © Media Broadcast


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1521: Tineke, Retro Radio en (illegaal in) Waver (video)

• Tineke krijgt twee programma's bij Vintage Veronica • Hilversum 3-mengtafel herleeft weer even • Lees verder

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

De antennes van de twee door Rusland gebruikte sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 Lees verder

VRT: “Elektriciteitsfactuur FM-masten gestegen met 670.000 euro”

Een intrigerend cijfertje dat toch wat meer uitleg verdient, zo vonden we. Dus deden we Lees verder

RTBF-radio’s uit de ether door stroompanne

De RTBF kampte gisterenmiddag - 6 april - met een onderbreking door een stroompanne in Lees verder

Radio’s IRO en FM Gold plaatsten nieuwe mast in Izegem (foto’s)

Radio IRO uit Izegem en FM Gold uit Meulebeke zijn sinds gisteren weer helemaal terug Lees verder

Zet Monaco zijn sterke langegolfzender terug aan in functie van Oekraïne?

Het lijkt er op dat Monaco de mogelijkheden bekijkt om, in functie van de oorlog Lees verder

Blad 1428: Eiffeltoren, Bundesmux, IABM (video)

• De IJzeren Dame van Parijs pronkt met DAB+-antennes • Duitsland: eerste Bundesmux breidt uit Lees verder

Parijs: Eiffeltoren groeit met 6 meter, dankzij DAB+

De Parijzenaren kunnen vandaag, dinsdag 15 maart, een speciaal kijkstuk beleven, want de Eiffeltoren wordt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx