fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Duitsland: Rechtszaak over gebruik FM-antennes

De strijd over de kosten voor het gebruik van FM-antennes gaat in Duitsland onverminderd door en heeft tot een eerste rechtszaak geleid. In Rijnland-Palts besloot zopas een rechter dat Rockland Radio haar FM-antennes tegen een billijke vergoeding beschikbaar moet stellen aan derden.

In april dreigde het stil te worden op FM bij de oosterburen. Oorzaak was de verkoop aan investeerders van antennes en zendmasten door de eerdere eigenaar Media Broadcast. Het bedrijf dat in de jaren ‘90 was ontstaan door de privatisering van de Deutsche Bundespost. Heel lang waren zij de enige eigenaren en gelijk de uitbaters van FM-zenders en antennes voor commerciële radio. Sinds begin 2016 is Media Broadcast echter verplicht om haar infrastructuur beschikbaar te stellen voor concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.

Van één naar dertig

Begin 2017 kondigde Media Broadcast echter aan om haar complete FM-zenderpark af te stoten en ook geen FM-etherdistributie meer te willen verzorgen. Bijgevolg moesten radiostations op zoek naar nieuwe uitbaters. De meeste FM-netwerken zijn inmiddels ondergebracht bij Uplink Media en Divicon Media. FM-Antennes en zendmasten werden verkocht aan een dertigtal partijen. En net daar zit het grote pijnpunt.

Uplink en Divicon moeten nu met iedereen onderhandelen, terwijl de nieuwe eigenaren zich niets lijken aan te trekken van de eerder vastgestelde transparante bedragen. Er is immers een bedrag betaald dat ze willen terugverdienen. Het gevolg is dat de facturen voor het gebruik van FM-antennes tot de helft duurder zijn geworden. Iets waarmee de hurende radiozenders geen rekening hebben gehouden. Met alle gevolgen vandien. Het plaatsen van eigen antennes is in veel gevallen geen optie, omdat er in de masten vaak onvoldoende ruimte is.

Eerste rechtszaak

Inmiddels is er een eerste rechtszaak geweest. Rockland Radio kocht in Rijnland-Palts een deel van de FM-antennes. Naast hun eigen signaal worden ook de programma’s van de rivalen Big FM RPR1 en de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur uitgezonden. Maar Uplink ging klagen over de prijzen die Rockland Radio vroeg en kreeg gelijk. De rechtbank van Mainz oordeelde dat Rockland haar antennes tegen een billijke vergoeding beschikbaar moet stellen aan derden. 

Over wat nu precies billijk is, wordt de komende weken verder onderhandeld. Uiterlijk eind juli moet er een oplossing zijn. Ook in Nedersaksen, waar Radio 21 diverse antennes kocht, wordt momenteel een dergelijke strijd gestreden. Ondertussen overweegt de Bundesnetzagentur (BNetzA), het Duitse equivalent van de VRM, in te grijpen en dreigt ermee om zelf te gaan reguleren. Daarbij zou vooraf worden afgesproken welke vergoedingen antenne-eigenaren mogen aanrekenen.  

Handdoek in de ring

Het besluit van de BNetzA is echter niet iedereen goed bevallen. Zo dreigt Milaco uit Keulen alweer te stoppen met FM. Het investeringsbedrijf kocht bij een veiling diverse FM-antennes van Media Broadcast voor een vermoedelijk te hoog bedrag. Nu de BNetzA wil gaan reguleren, verwacht Milaco geen winst meer te kunnen maken. Klanten werden al geadviseerd om zelf nieuwe antennes aan te schaffen. Het overnemen van bestaande antennes is mogelijk, maar duurder dan het kopen van nieuwe exemplaren. (radio.nl)

° Foto: Koeln Colonius – © Media Broadcast


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De Israëlisch-Amerikaanse startup AudioBurst lanceert als eerste een zoekmachine die de inhoud van radio en
Discogs app: nieuwe update Tipje om het weekend goed te beginnen. Een ‘must have’ voor
 De BBC heeft besloten om 32 FM-frequenties van Radio 3 over te hevelen naar Radio

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Weekendblad van 19 & 20 mei (video)

TuneIn laat geen nieuwe radiostations meer toe

Nederland: ‘Taskforce’ klaar met DAB-rapport

Het Avondblad van 18 mei (video)

Groot-Brittannië: Digitale radio populairder dan FM en AM

Is S-radio wel of geen cadeau voor SBS?

Sluiten