Het Duitse RFmondial voerde in Hannover met succes en onder reële omstandigheden een veldtest uit om alternatieve distributieoplossingen voor DAB+-zenders te testen bij rampen.
Tijdens rampen of dramatische gebeurtenissen gaan de mobiele telefoonnetwerken meestal als eerste falen. Voor het informeren van de burgers is het essentieel dat de omroepen blijven werken, uiteraard ook via DAB+. Een alternatieve distributie is daarom cruciaal om de dekkingsbetrouwbaarheid te garanderen als een standaardverbinding (landlijnen bij overstromingen of satellietontvangst tijdens stormen) wegvallen.
RFmondial ontwikkelde een systeem dat voor de distributie gebruik maakt van de reguliere etherinterface, de zogenaamde rebroadcasting. DAB+-zenders die hun standaardverbinding verliezen, ontvangen de programmering via de ether van een andere DAB+-zender, zetten deze vervolgens om naar een andere frequentie en zenden deze, met een korte vertraging, opnieuw uit.
Het signaal wordt dan opgevangen door andere DAB+ zenders en weer uitgezonden op een andere frequentie. Dit proces garandeert ook bij calamiteiten een landelijke omroepdekking. Een verborgen datakanaal in de DAB+-uitzending kan de zenders aansturen en onderhouden.
In de Hannover-test, uitgevoerd in samenwerking met zenderfabrikant Plisch uit Viernheim, diende een DAB+-zender (blok 5A) in Hannover Hemmingen als de primaire netwerkzender en een andere (blokl 7C) in Hannover Nordstadt als zender in heruitzendingsmodus. Hierdoor ontstond een meervoudig frequentienetwerk (MFN).
De test onderzocht ook de geschiktheid van DAB+-ontvangers voor het volgen van diensten, waaronder het overschakelen naar een gewijzigde zendfrequentie. Fabrikanten van consumenten- en auto-ontvangers kregen de mogelijkheid om hun ontvangers te testen en, in sommige gevallen, te verbeteren voor heruitzending.
Zenderfabrikant Plisch introduceerde voor deze test nieuwe ontwikkelingen in zijn DAB+-zenders, die zijn uitgerust met verschillende redundanties en zo een probleemloze werking garanderen. Het testproject wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Staatsmedia voor de Nedersaksen (NLM).
In de US en Canada gebruikt men al jaren de “weatherradio” voor zo een soort van meldingen of waarschuwingen.