RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Duitsland: DAB+ verdeling op komst in augustus?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt waarschijnlijk nog deze zomer gestart met de verdeelprocedure van capaciteit op een nieuw regionaal DAB+-net, gepland op kanaal 9D. Verwacht wordt dat half 2021 het netwerk ook daadwerkelijk in de lucht zal zijn.

Hiermee is de uitrol van DAB+ voor regionale stations in de deelstaat met de meeste inwoners eindelijk weer een stap dichterbij. Al begin 2019 gaf de regionale mediaraad goedkeuring voor twee nieuwe regionale DAB+-netten in Noordrijn-Westfalen. Het gaat hierbij om een multiplex die de hele deelstaat dekt, alsook uit een bovenregionaal kavel, bestaande uit vijf of zes multiplexen, die tezamen ontvangst in de hele deelstaat garanderen.

Afstemming en verdeling

Het afgelopen jaar is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding. Zo moest de Bundesnetzagentur, de Duitse equivalent van het VRM, op zoek naar frequenties om ze te coördineren. Het ging om een tijdrovende klus, want er moest onderhandeld worden met Nederland, dat ook de nodige eisen had.

Inmiddels is er een akkoord over de te gebruiken frequenties. Hierdoor kan er in Nederland bijvoorbeeld een nieuw landelijke dekkend netwerk voor commerciële radio en een nieuw landelijk netwerk voor MTVNL gecreëerd worden. Voor Noordrijn-Westfalen betekent dit dat er frequenties zijn voor netwerken in de hele deelstaat. In Nederland wordt dit kanaal nu nog gebruikt in Friesland en Zeeland voor het bovenregionale netwerk, maar ook dit gaat veranderen.

Verdeling in augustus

Tegenover Radioszene verklaart een woordvoerder van de regionale mediaraad dat naar verwachting in augustus de verdeelprocedure van start gaat. Dat zal een tweetal maanden duren aangezien er verwacht wordt dat er meer aanvragen komen dan er capaciteit is. Half 2021 kan het netwerk ook daadwerkelijk in de lucht zijn. Capaciteit voor het tweede netwerk, het bovenregionale kavel, zal pas worden verdeeld als de vergunningverlening van het eerste is afgerond.

Noordrijn-Westfalen heeft momenteel slechts twee DAB+-netten. Een landelijk netwerk op kanaal 5C waar de landelijke publieke omroep Deutschlandfunk te beluisteren is, samen met diverse landelijke commerciële stations zoals NRJ, Absolut Relax, Sunshine Live en Radio Bob. Daarnaast heeft ook de regionale publieke omroep WDR een netwerk (11D) tot haar beschikking. Hierop zijn al haar radiostations te beluisteren, inclusief diverse regionale edities van WDR 2. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

De inkomsten die de Duitse commerciële FM-omroepen halen uit hun submerken via DAB+ zijn voor Lees verder

Duitsland: tweede federale mux kan starten

In Duitsland hebben de procederende partijen in de tweede federale mux ‘2. DAB+-Bundesmux’ een buitengerechtelijk Lees verder

Duitsland: start van tweede Bundesmux opnieuw van de baan

De start van de tweede federale DAB+ mux in Duitsland – waarover eind maart werd Lees verder

Duitsland: tweede federale DAB+ start in oktober

Met bijna twee jaar vertraging komt er nu toch schot in de plannen voor een Lees verder

Meer DAB+ in Duitsland en Oostenrijk (video)

Europa is al een tijdje in de ban van DAB+. In het ene land gaat Lees verder

Duitsland: strijd om FM-frequenties gestaakt

Landesanstalt für Medien NRW, de mediaregulator van de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (LFM) en Radio Dein Lees verder

Duitsland: iedere luisteraar krijgt zijn… boom (video)

Twee Duitse radiostations, RS2 in Berlijn en Brandenburg en Antenne Bayern in Beieren, gaan een Lees verder

Duitsland: vernieuwing bij de RBB

Een groot land, met veel inwoners en een gezonde mediawetgeving, voorziet onder andere in regionale Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx