RadioVisie

  • .
    .

Duitsland: DAB+ blijft sterkste groeier

In Duitsland hebben al 21,5 miljoen inwoners (30,4 procent van de 14 jaar en ouder) toegang tot DAB+. Dat zijn er 3,6 miljoen meer dan een jaar geleden. 27 procent van de Duitse huishoudens hebben gemiddeld al twee toestellen met DAB+.

De cijfers komen uit het gisteren voorgestelde jaarlijkse rapport Digitalisierungsbericht AUDIO van Die Medienanstalten, een samenwerking van alle 14 staatsmedia-autoriteiten van de 16 Duitse deelstaten.

Duitsland telt momenteel al 21,67 miljoen toestellen met DAB+. Het gaat om 13,13 miljoen huishoudelijke toestellen (61 procent) en 8,54 miljoen autoradio’s (39 procent). In totaal hebben iets meer dan 11 miljoen Duitse gezinnen dus toegang tot twee toestellen met DAB+ (vorig jaar 1,7 toestellen).

Van die 13,13 miljoen huishoudelijke toestellen hebben er 4,8 miljoen ook toegang tot IP. Toch blijven die hybride radio’s, die DAB+ én IP ontvangen, door hun lage groei en met een huidig ​​marktaandeel van slechts 3,3 procent in huishoudens (2020: 2,4 procent), een ondergeschikte rol spelen. Ondanks een lichte stijging naar 8 procent (2020: 6 procent) hebben ook slimme speakers nauwelijks invloed op de voortgang van de digitalisering.

Naast DAB+ nam ook het aantal IP-radio’s fors toe, maar minder sterk dan DAB+. 16,8 procent van de Duitse gezinnen beschikt nu over 1,6 toestellen waarmee je internetradio kunt beluisteren. Een jaar geleden was dat 14,3 procent.

Het aantal gezinnen dat minstens één FM-radio in huis of in de auto heeft zakte dit jaar naar 88,9 procent. 36,24 miljoen gezinnen hebben gemiddeld 3,4 toestellen met FM. Samen zijn dat 121,76 miljoen toestellen, zo’n 3,5 miljoen toestellen minder dan een jaar geleden. In 2014 telde Duitsland nog 143 miljoen FM-radiotoestellen. Het aantal mensen dat FM als meest gebruikte methode opgeeft daalde van 64 naar 58 procent.

Op deelstaatniveau hebben Beieren (34,8 procent) en Saksen-Anhalt (34 procent) verreweg het hoogste aandeel huishoudens met DAB+. Ook Baden-Württemberg (29,5 procent) en Saksen (30,2 procent) liggen boven het landelijke gemiddelde. Baden-Württemberg liet procentueel de grootste groei optekenen in vergelijking met vorig jaar. In de staart, met elk net geen 22 procent, hangen Berlijn en Brandenburg, Hessen en Hamburg.

In absolute aantallen lopen de dichtbevolkte deelstaten Noordrijn-Westfalen (2,1 miljoen) en Beieren (2,2 miljoen) voorop met elk meer dan twee miljoen DAB+-huishoudens, gevolgd door Baden-Württemberg met ruim 1,5 miljoen huishoudens met DAB+. In de meeste deelstaten is DAB+ na FM nu de meest voorkomende vorm van radio-ontvangst.

Als je FM, DAB+ en IP samentelt, dan zijn er in Duitsland momenteel 149,6 miljoen radiotoestellen in omloop, 3,2 miljoen meer dan vorig jaar. Het aantal mensen dat radio luistert via kabel en satelliet blijft jaar na jaar lichtjes afnemen. Het volledige rapport kun je hier inkijken. Wie een voldoende mondje Duits verstaat, die kan hieronder ook de presentatie herbekijken.

Het onderzoeksbureau Kantar nam voor dit Digitalisierungsbericht AUDIO tussen 3 mei en 30 juni 7.507 interviews af, waarvan 5.630 telefonische en 1.877 online.


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Mediahuis (een beetje) eigenaar van derde Belgische radiostation

Mediahuis, naast krantenuitgever (Nieuwsblad, Standaard, Gentenaar) in Vlaanderen ook betrokken bij de radiostations Nostalgie en Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: de internationale blikvangers

Bij RadioVisie kijken we graag over de landsgrenzen mee naar wat er leeft op vlak Lees verder

Blad 992: ARD, Radio Report, Radio 1

• Satelliet: Duitse ARD schakelt oude Astra-frequenties uit • Hans' laatste Radio Report van 2021 Lees verder

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

• Saarland: Private mux start op 15 november • Berlijn: verschuivingen in de digitale ether Lees verder

Poolse en Duitse Publieke Omroep openen gezamenlijke radiostudio

De Duitse regionale omroep MDR Sachsen en de Poolse regionale omroep Radio Wrocław (Breslau) hebben Lees verder

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

• Noorwegen: lokale radio's blijven tot 2031 op FM • Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio Lees verder

Tijdseinzender Frankfurt via langegolf wordt verlengd met 10 jaar

Miljoenen mensen in Europa gebruiken deze radiozender zonder het te weten en duizenden bedrijven zijn Lees verder

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

• Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober • Thüringen: landelijke DAB+ start nog Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x