RadioVisie

  • .
    .

Duitsland: DAB+ blijft gestaag groeien

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Duitsland steeg het aantal DAB+ toestellen in huishoudens – autoradio’s dus niet inbegrepen – het voorbije jaar met 14 procent, zo blijkt uit het jaarlijkse digitaliseringsrapport, gebaseerd op 7.127 interviews. Het rapport werd maandag gepubliceerd tijdens de Digital Radio Day in Berlijn. Er zijn in Duitsland nu bijna 10 miljoen huishoudelijke DAB+-radio’s verkocht, waardoor bijna een kwart van de bevolking thuis via DAB+ naar de radio kan luisteren. Dat is voor het eerst meer dan het potentiële radiobereik via kabel of satelliet (23,2 procent).

In Beieren, waar je zowat overal tot 80 en meer radiostations kunt beluisteren via DAB+, hebben nu 31 procent van de huishoudens minstens één DAB+ toestel (autoradio’s niet meegerekend), maar ook de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen scoren al bijzonder hoog, met elk 29 procent. In die drie deelstaten bedroeg de relatieve groei 20 procent. Traagste groeiers afgelopen jaar zijn Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen.

In absolute cijfers tellen de dichtbevolkte staten Noordrijn-Westfalen en Beieren elk bijna twee miljoen huishoudelijke DAB+ toestellen, gevolgd door Baden-Württemberg met meer dan een miljoen toestellen.

Berlijn-Brandenburg (plus 14 procent) en Rijnland-Palts en Saarland (plus 13 procent) ontwikkelen zich eveneens positief. Voor het tweede jaar op rij noteerde Nedersaksen, waar de deelstaatregering DAB+ lang probeerde te dwarsbomen, een relatieve groei van 10 procent. Ongeveer een kwart van de huishoudens in Nedersaksen heeft nu thuis DAB+, ook al bestaat het huidige aanbod op de meeste plaatsen uit slechts twee muxen.

Autoradio’s inbegrepen zijn er in Duitsland nu al minstens 17 miljoen DAB+ toestellen. De cijfers van de Duitse autoradio’s kregen in dit rapport geen update, die worden gewoonlijk pas rond de jaarwisseling bekendgemaakt via de Duitse autofederatie. Verwacht wordt dat ook daar de groei van DAB+ aanzienlijk zal zijn, gelet op de aanstaande EU-verplichting van digitale radio in nieuwe voertuigen vanaf 21 december.

Zogenaamde hybride radio’s – die DAB+ en IP ontvangen – spelen een ondergeschikte rol met een marktaandeel van slechts 2,4 procent in de huishoudens. Ook de slimme speakers breken niet verder door. 6 procent van de Duitse huishoudens heeft dergelijk toestel, een status quo ten opzichte van 2019.

FM blijft met 63,8 procent nog steeds de meest gebruikte manier om naar de radio te luisteren. In 2019 was dit nog 68,7 procent. In huishoudens die al zijn uitgerust met DAB+ wordt die DAB+ voor het eerst het meer gebruikt dan FM.

De totale digitaliseringsgraad voor de Duitse radio is nu gestegen naar 63 procent. Dat is het totaalbereik van DAB+, online radio en digitale radio via satelliet en kabel. (RDS)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

‘Enkel kijken met de speciale tv-bril’ (video)

en ander bizar nieuws uit 1961, verzameld in wekelijkse column door Hans Knot

Duitsland: Media Broadcast hoopt op derde Bundesmux

Arnold Stender, CEO van Media Broadcast, liet deze week voor het eerst een ballonnetje op Lees verder

Blad 1477: Nostalgie, Radio 538, Brillux Radio (audio)

• Urbanus, CPex en Emma Bale vervolledigen Nostalgie Beach Festival • Radio 538 vervangt Die Lees verder

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Hamburg: tweede private DAB+ start donderdag

Hiermee stijgt het aantal stations in de digitale ether van de oudste Hanzestad tot ongeveer Lees verder

Blad 1447: DH Radio, Michel Follet, DAB+ Hamburg

• Hoe DH Radio de meubelen redt voor de CSA • Michel Follet te gast Lees verder

Absolut Germany vervolledigt tweede DAB+ Bundesmux

Absolut Germany wordt een nieuwe mainstream-radio voor 20- tot 60-jarigen met enkel muziek van Duitse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx