fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Duitsland: DAB+ blijft gestaag groeien

In Duitsland steeg het aantal DAB+ toestellen in huishoudens – autoradio’s dus niet inbegrepen – het voorbije jaar met 14 procent, zo blijkt uit het jaarlijkse digitaliseringsrapport, gebaseerd op 7.127 interviews. Het rapport werd maandag gepubliceerd tijdens de Digital Radio Day in Berlijn. Er zijn in Duitsland nu bijna 10 miljoen huishoudelijke DAB+-radio’s verkocht, waardoor bijna een kwart van de bevolking thuis via DAB+ naar de radio kan luisteren. Dat is voor het eerst meer dan het potentiële radiobereik via kabel of satelliet (23,2 procent).

In Beieren, waar je zowat overal tot 80 en meer radiostations kunt beluisteren via DAB+, hebben nu 31 procent van de huishoudens minstens één DAB+ toestel (autoradio’s niet meegerekend), maar ook de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen scoren al bijzonder hoog, met elk 29 procent. In die drie deelstaten bedroeg de relatieve groei 20 procent. Traagste groeiers afgelopen jaar zijn Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen.

In absolute cijfers tellen de dichtbevolkte staten Noordrijn-Westfalen en Beieren elk bijna twee miljoen huishoudelijke DAB+ toestellen, gevolgd door Baden-Württemberg met meer dan een miljoen toestellen.

Berlijn-Brandenburg (plus 14 procent) en Rijnland-Palts en Saarland (plus 13 procent) ontwikkelen zich eveneens positief. Voor het tweede jaar op rij noteerde Nedersaksen, waar de deelstaatregering DAB+ lang probeerde te dwarsbomen, een relatieve groei van 10 procent. Ongeveer een kwart van de huishoudens in Nedersaksen heeft nu thuis DAB+, ook al bestaat het huidige aanbod op de meeste plaatsen uit slechts twee muxen.

Autoradio’s inbegrepen zijn er in Duitsland nu al minstens 17 miljoen DAB+ toestellen. De cijfers van de Duitse autoradio’s kregen in dit rapport geen update, die worden gewoonlijk pas rond de jaarwisseling bekendgemaakt via de Duitse autofederatie. Verwacht wordt dat ook daar de groei van DAB+ aanzienlijk zal zijn, gelet op de aanstaande EU-verplichting van digitale radio in nieuwe voertuigen vanaf 21 december.

Zogenaamde hybride radio’s – die DAB+ en IP ontvangen – spelen een ondergeschikte rol met een marktaandeel van slechts 2,4 procent in de huishoudens. Ook de slimme speakers breken niet verder door. 6 procent van de Duitse huishoudens heeft dergelijk toestel, een status quo ten opzichte van 2019.

FM blijft met 63,8 procent nog steeds de meest gebruikte manier om naar de radio te luisteren. In 2019 was dit nog 68,7 procent. In huishoudens die al zijn uitgerust met DAB+ wordt die DAB+ voor het eerst het meer gebruikt dan FM.

De totale digitaliseringsgraad voor de Duitse radio is nu gestegen naar 63 procent. Dat is het totaalbereik van DAB+, online radio en digitale radio via satelliet en kabel. (RDS)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 629: Sky Christmas, Times Radio, Antenne Bayern (video)

Het wordt pas Kerstmis als het ook uit je DAB+ komt, dus hier is Sky Lees verder

Duitsland: tweede Bundesmux is gestart

Er is de voorbije jaren al behoorlijk wat (digitale) inkt over gevloeid, maar in Duitsland Lees verder

FM-licentie Energy Hamburg 10 jaar verlengd

De Duitse Medienanstalt Hamburg/Schleswig-Holstein (MA HSH) heeft de FM-vergunning van Energy Hamburg alsnog met tien Lees verder

Blad 609: Mediadecreet, Absolut, Majestik Magic (video)

Eentje voor wie tussen de regels wil lezen van het mediadecreet. Eentje voor onze Duitse Lees verder

Blad 607: RTL, Duitsland en Giel

Beter dan bonnetjes knippen: DAB+ gestart in Luxemburg. Duitsland telt af naar de start van Lees verder

Blad 597: Ayco, Antenne Deutschland, Kanaal Koers (video)

Nostalgie naar de tijd toen radiomaken nog lekker anoniem kon. In Duitsland komt de nieuwscarrousel Lees verder

2006: Digitale media via ether in opmars

Digitaal luisteren en kijken is in opmars. Zeker DVB is aan een steile klim bezig. Lees verder

Duitsland: ON AIR. 100 Jahre Radio (video)

Ausstellung im Museum für Kommunikation Berlin Terug van nooit weggeweest, met een echte renaissance er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, duitsland
Blad 594: DAB+ lokaal, NRJ en King David

2008: Een milieuvriendelijke radio-ontvanger

Zwitserland: einde FM vervroegd naar januari 2023

2006: Digitale media via ether in opmars

Duitsland: ON AIR. 100 Jahre Radio (video)

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Sluiten