RadioVisie

  • .
    .

Duitsland: BFBS bouwt verder af (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Britse legerzender BFBS Radio geeft binnenkort haar laatste sterke FM-frequentie in Duitsland, de 103.0 FM vanuit Bielefeld, op. Luisteraars worden opgeroepen om over te schakelen naar zwakkere vervangende frequenties. Lange tijd was het station ook in grote delen van Noord- en West-Duitsland via andere sterke frequenties te beluisteren.

Zo was men bijvoorbeeld op de hele weg van Oberhausen naar Berlijn storingsvrij op de autoradio te ontvangen. Vanuit studio’s in Keulen en later Herford worden overdag programma’s gericht op het ‘gastland’ geproduceerd. Zelfs de files op de Autobahnen worden elk uur gemeld op BFBS Radio Germany.

Steeds minder kazernes in Duitsland

De afgelopen jaren zijn er heel wat kazernes van het Britse leger gesloten waardoor men steeds minder behoefte had aan de vele frequenties in het land. Men verdween achtereenvolgens in het Ruhrgebied, Visselhövede en Drachenberg (bij Braunschweig) in Nedersaksen.

De laatste jaren waren de Britten enkel nog in Ostwestfalen aanwezig, vandaar dat de sterke FM-frequentie in deze regio werd behouden. Maar inmiddels zijn ook hier diverse kazernes gesloten, waaronder die van Bielefeld. Alleen Paderborn en het trainingsterrein Sennelager zijn nu nog in gebruik. Van de meer dan twintigduizend soldaten die tien jaar geleden in Duitsland gestationeerd waren, zijn er nu nog maar tweehonderd over. Samen met hun gezinsleden wonen er in totaal nu nog een kleine zeshonderd Britten in de regio.

Over op zwakkere frequenties

Eind deze maand worden de uitzendingen op 103.0 FM (70 kW) vanuit Bielefeld gestaakt. BFBS roept de luisteraars in deze regio in elk geval op om over te schakelen op zwakkere vervangende FM-frequenties in Herford, Minden en Paderborn-Sennelager. De 103.0 FM is alvast van de website van BFBS verwijderd. Wat er met de vrijkomende frequentie gaat gebeuren is nog onduidelijk. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
23 april 2020 - 14:32 14:32

Tijdens mijn legerdienst (1978-79) in Neheim – Hüsten (Nordrhein-Westfalen) luisterde ik vaak naar BFBS op 96.5 FM op mijn transistorradio. Tijdens de dag omdat ik me kon amuseren als verantwoordelijke van de kantine-troep. s’Avonds stond de jukebox aan die voor een muntje van 5 Bfr drie vinylplaatjes (45T) speelde.

Matthias
Matthias
23 april 2020 - 09:46 09:46

Beter bij ons ook die gegeerde frequenties opgeven. Met die 101.7 in Brussel bvb, kan je mooie dingen doen.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
23 april 2020 - 14:10 14:10
Antwoord aan  Matthias

Helemaal juist, de frequentie 101.7 MHz wordt nog altijd gebruikt voor de Amerikaanse soldaten in ons land. AFN Eagle heeft een lage modulatie met toch een groot zendbereik.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx