RadioVisie

  • .
    .

Duitsland: BFBS bouwt verder af (audio)

De Britse legerzender BFBS Radio geeft binnenkort haar laatste sterke FM-frequentie in Duitsland, de 103.0 FM vanuit Bielefeld, op. Luisteraars worden opgeroepen om over te schakelen naar zwakkere vervangende frequenties. Lange tijd was het station ook in grote delen van Noord- en West-Duitsland via andere sterke frequenties te beluisteren.

Zo was men bijvoorbeeld op de hele weg van Oberhausen naar Berlijn storingsvrij op de autoradio te ontvangen. Vanuit studio’s in Keulen en later Herford worden overdag programma’s gericht op het ‘gastland’ geproduceerd. Zelfs de files op de Autobahnen worden elk uur gemeld op BFBS Radio Germany.

Steeds minder kazernes in Duitsland

De afgelopen jaren zijn er heel wat kazernes van het Britse leger gesloten waardoor men steeds minder behoefte had aan de vele frequenties in het land. Men verdween achtereenvolgens in het Ruhrgebied, Visselhövede en Drachenberg (bij Braunschweig) in Nedersaksen.

De laatste jaren waren de Britten enkel nog in Ostwestfalen aanwezig, vandaar dat de sterke FM-frequentie in deze regio werd behouden. Maar inmiddels zijn ook hier diverse kazernes gesloten, waaronder die van Bielefeld. Alleen Paderborn en het trainingsterrein Sennelager zijn nu nog in gebruik. Van de meer dan twintigduizend soldaten die tien jaar geleden in Duitsland gestationeerd waren, zijn er nu nog maar tweehonderd over. Samen met hun gezinsleden wonen er in totaal nu nog een kleine zeshonderd Britten in de regio.

Over op zwakkere frequenties

Eind deze maand worden de uitzendingen op 103.0 FM (70 kW) vanuit Bielefeld gestaakt. BFBS roept de luisteraars in deze regio in elk geval op om over te schakelen op zwakkere vervangende FM-frequenties in Herford, Minden en Paderborn-Sennelager. De 103.0 FM is alvast van de website van BFBS verwijderd. Wat er met de vrijkomende frequentie gaat gebeuren is nog onduidelijk. (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

De inkomsten die de Duitse commerciële FM-omroepen halen uit hun submerken via DAB+ zijn voor Lees verder

Duitsland: tweede federale mux kan starten

In Duitsland hebben de procederende partijen in de tweede federale mux ‘2. DAB+-Bundesmux’ een buitengerechtelijk Lees verder

Duitsland: iedere luisteraar krijgt zijn… boom (video)

Twee Duitse radiostations, RS2 in Berlijn en Brandenburg en Antenne Bayern in Beieren, gaan een Lees verder

Duitsland: start van tweede Bundesmux opnieuw van de baan

De start van de tweede federale DAB+ mux in Duitsland – waarover eind maart werd Lees verder

Duitsland: tweede federale DAB+ start in oktober

Met bijna twee jaar vertraging komt er nu toch schot in de plannen voor een Lees verder

Duitsland: vernieuwing bij de RBB

Een groot land, met veel inwoners en een gezonde mediawetgeving, voorziet onder andere in regionale Lees verder

Duitsland: strijd om FM-frequenties gestaakt

Landesanstalt für Medien NRW, de mediaregulator van de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (LFM) en Radio Dein Lees verder

Duitsland: minus twee zendmasten (video)

Wie gisteren ons Middagblad las, heeft vermoedelijk al het zoveelste Duitse filmpje gezien van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
23 april 2020 - 14:32 14:32

Tijdens mijn legerdienst (1978-79) in Neheim – Hüsten (Nordrhein-Westfalen) luisterde ik vaak naar BFBS op 96.5 FM op mijn transistorradio. Tijdens de dag omdat ik me kon amuseren als verantwoordelijke van de kantine-troep. s’Avonds stond de jukebox aan die voor een muntje van 5 Bfr drie vinylplaatjes (45T) speelde.

Matthias
Matthias
23 april 2020 - 09:46 09:46

Beter bij ons ook die gegeerde frequenties opgeven. Met die 101.7 in Brussel bvb, kan je mooie dingen doen.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
23 april 2020 - 14:10 14:10
Antwoord aan  Matthias

Helemaal juist, de frequentie 101.7 MHz wordt nog altijd gebruikt voor de Amerikaanse soldaten in ons land. AFN Eagle heeft een lage modulatie met toch een groot zendbereik.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x