fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Duitsland: 12 miljoen DAB+-radio’s verkocht (video)

Digitale etherradio blijft terrein winnen bij onze oosterburen. In 2018 gingen er reeds 1,92 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank. Dat is iets meer dan vorig jaar. Inmiddels staat de teller op een totaal van 11,84 miljoen verkochte toestellen.

Maandag jongstleden, 3 september, werden tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn de nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt. En opnieuw blijkt de verkoop van digitale ontvangers gestegen. Inmiddels luisteren 12,7 miljoen Duitsers regelmatig via DAB+ naar de radio, waardoor er nu een aandeel wordt behaald van 18,1% (+2,4% tegenover vorig jaar). 17% van de huishoudens heeft de beschikking over minstens één DAB+-ontvanger (+1,9%).

Verschil per deelstaat

Sinds augustus 2011 kent Duitsland landelijke radio via DAB+. De landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, zijn momenteel vrijwel overal te ontvangen.

De landelijke publieke zender Deutschlandfunk Kultur heeft via DAB+ zelfs al een betere dekking dan via FM. Later dit jaar zetten Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur reeds hun eerste FM-zenders uit. Daarnaast zijn er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplexen in de lucht met regionale stations.

Het aanbod wisselt per deelstaat. In het zuiden zijn ook vrijwel alle regionale commerciële omroepen via DAB+ te beluisteren, terwijl men in het noorden iets terughoudender is. Alleen in Hamburg en Bremen zijn ook regionale commerciële stations digitaal in de lucht.

Beieren aan kop

Beieren is de belangrijkste markt geworden. Niet minder dan 22,3% van de huishoudens heeft er de beschikking over minstens één DAB+-radio. In absolute aantallen gaat het om 1,4 miljoen huishoudens. Vrijwel alle radiostations in Beieren zenden inmiddels uit via het digitale platform.

Baden-Württemberg volgt op de tweede plaats met 18,7%. Ook hier zijn zowat alle radiostations die op FM uitzenden ook via digitale etherradio beschikbaar. Hekkensluiter is Nedersaksen met 14,1%. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien er alleen de landelijke stations een fatsoenlijke dekking via DAB+ hebben. De publieke omroep NDR is haar netwerk nog aan het uitrollen en de regionale commerciële stations ontbreken voorlopig. 

Inmiddels zijn er ook al 4,4 miljoen auto’s met een DAB+-radio aan boord. Een jaar geleden waren dit er 3,7 miljoen. Ongeveer 40% van alle nieuwe auto’s heeft de beschikking over een digitale radio. (radio.nl)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
MNM laat druppelsgewijs de finalisten los voor Start To DJ Ook Duitsland verplicht DAB+ op
Nederlandse marktaandelen lijken op Belgische politiek: er wil niks bewegen Ook in Duitsland trekken ze
Meestercomponist van de jingle- en commerciële oorwurmen is niet meerRadio maken vanuit een bunker (dan
Dit is de laatste editie voor de zomer. Het DAB+ weekrapport gaat even met vakantie.
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
In Beieren maakte DAB+ het voorbije jaar opnieuw een flinke sprong voorwaarts Nog in Beieren
BRF2 is terug op de Waalse DAB+ Zweedse commerciële DAB+ krijgt deze zomer een zachte
Oudste Britse commerciële mux zet eerste stappen naar DAB+Britse mediaregulator versoepelt overstap van DAB naar

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 6 september (video)

VBRO: Het uur van de waarheid? (4)

TOPradio live vanuit discotheek versuz

Het Avondblad van 5 september

Chris Evans terug bij Virgin Radio (audio & video)

VBRO: Het uur van de waarheid? (3)

Sluiten