RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Dringend gezocht: sloophamer voor radio & tv-zender (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964

Het jaar waarin in opdracht van de overheid de uitzendingen van Radio en TV Noordzee, vanaf het REM-eiland voor de kust van Noordwijk, het zwijgen werden opgelegd. De kranten stonden er al weken van vol dat een dergelijke actie eraan zou komen. De regering was naarstig op zoek gegaan naar een wet die gebruikt zou kunnen worden om dit commerciële radio- en televisieproject te stoppen. 

In het Nieuwsblad van het Noorden was halverwege december 1964 een berichtje terug te vinden waarin werd vermeld dat de politie van Amsterdam een oogje in het zeil had gehouden bij het Concertgebouw in de hoofdstad. In een anoniem telefoontje zou zijn gemeld dat de regering een telegram had ontvangen waarin gedreigd werd met het in brand steken van het gebouw van Kunsten en Wetenschappen, alsook het Concertgebouw, indien de actie tegen het REM-eiland zou doorgaan. 

De Haagsche politie, door de collega’s in Amsterdam op de hoogte gebracht, meldde echter niet in een eventuele brandstichting te geloven, mede daar er helemaal niets bekend was van een dergelijk telegram. En met dit berichtje in de kranten van de Gemeenschappelijke Persdienst was de kous weer af.

Televisieprogramma’s, die tot half december 1964 via Noordzee TV werden uitgezonden, kregen later een vervolg via de diverse landelijke publieke omroepen. Zij maakten daarbij snel gebruik van de populariteit van de REM om alsnog vlotte Amerikaanse programma’s in hun eigen programmering op te nemen. Nederland 2 was al eerder geïntroduceerd en uiteraard, zonder concurrentie van commerciële televisie, een succes. 

Immers de kijkers, die nauwelijks keuze hadden – zij die in de grensgebieden woonden uitgezonderd – konden volop genieten van deze nieuwe vorm van amusement. Op 1 oktober 1964 werd het tweede net definitief toegewezen aan de omroepverenigingen, de zendtijd werd officieel uitgebreid tot 52 uur per week. TV-reclame kwam er ook. Aan het eind van 1964 werd het rapport gepubliceerd van de Pacificatiecommissie. Daarin werd geadviseerd om etherreclame toe te laten. 

De huisvrouwen kregen het iets minder druk want voorwassen met de hand hoefde niet meer dankzij de betere wasmachines. En dus was er meer tijd voor een kopje koffie. Gala van de firma Niemeijer uit Groningen. Of om even weg te zwijmelen in een leuk boek. De uitgevers wisten goed in te spelen op die extra vrije tijd voor de huismoeders. Zo bracht Uitgeverij Spaarnestad, onder meer verantwoordelijk voor het weekblad Katholieke Illustratie en de Revue, de Saffierreeks op de markt. Handige kleine boekjes die je kon verslinden en desnoods doorgeven aan hartsvriendinnen. Daarna bewaren of bij oud papier doen. 

Abonnees van de bladen van de uitgeverij Spaarnestad konden de boekjes per stuk afnemen voor 60 cent via de bezorger van de tijdschriften, of door het via de giro te bestellen bij de uitgeverij. Saffier pockets waren de voorlopers van de Bouquetreeks, goedkoop romantisch leesvoer voor vrouwen. De eerste drie deeltjes verschenen met een bijna lege omslag. Toen de serie bleek aan te slaan werd er geïnvesteerd in een omslag met twee kleuren – zwart en een steunkleur. Dat vergde een speciale techniek, de illustraties waren vaak geslaagd, zeker grafisch. Vanaf nummer tien waren de covers in kleur. In totaal zijn er zeventig nummers verschenen. Op rommelmarkten kom je ze nog wel eens tegen, terwijl ze ook veelvuldig op Marktplaats en andere internetsites, worden aangeboden. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx