fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Drie radiofrequenties voor illegale VZW

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat het belangrijk is om verschillende stemmen en meningen te horen worden opinieteksten met een zekere regelmaat apart geplaatst. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Hij/zij blijven verantwoordelijk voor de inhoud. John Velghe, de ex-voorzitter van Radio Brouwer krijgt vandaag zijn forum.

Drie radiofrequenties voor illegale VZW

December 2017, het lokale Radio Brouwer haalt de koppen van de (lokale) kranten, woedend als ze waren toen werd ontdekt dat in de statuten van de VZW Digitaal, verschenen in het Belgisch Staatsblad op 15/6/2017, Peter Simoens, Oudenaardse schepen, als bestuurder werd vermeld.

De VZW Digitaal kreeg onder pakket 097 drie frequenties (Kluisbergen, Oudenaarde en Zingem) onder de roepnaam VLARfm. Terwijl Radio Brouwer een discriminerend frequentiepakket (uitzendgebied tweetalig Ronse en Wallonië) toegewezen kreeg met de verplichting een bijkomende zendmast en studio op te richten aan de Hotond in Zulzeke.

De oprichtingsakte van een VZW moet door alle oprichters eenparig worden goedgekeurd. Ze moet worden opgesteld in twee originelen die door alle oprichters worden ondertekend. Dit is niet gebeurd met de oprichtingsakte van VZW Digitaal aangezien Peter Simoens, volgens hemzelf, zonder zijn toestemming en zonder zijn medeweten vermeld werd als bestuurder. Hieruit moest besloten worden dat de statuten dan de VZW Digitaal niet rechtsgeldig zijn.

De VZW-wetgeving: ‘Zodra de statuten van de VZW zijn opgesteld en ONDERTEKEND door de stichtende leden, moeten zij die neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel van de plaats waar de zetel van de VZW is gevestigd.’ De zetel van de VZW Digitaal is volgens de statuten gevestigd in Koekamer 44 te 9680 Maarkedal.

Volgens de VZW-wetgeving moeten de statuten van de VZW Digitaal worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel van Oudenaarde en niet op deze van Gent zoals dat is gebeurd. Ondanks het niet ondertekenen van de stichtingsakte en de onwettige neerlegging kreeg de illegale VZW Digitaal van Sven Gatz drie frequenties onder frequentiepakket 097. De zoveelste niet te verantwoorden blunder van een niet verkozen minister.

Maar er is hoop want zijn beleid is bijna ten einde. Mocht Open VLD na 26 mei 2019 in een regering geraken dan is de kans zeer klein dat ze hun brokkenpiloot nogmaals aan het stuur zetten.

° Is getekend: John Velghe – Ex-voorzitter Radio Brouwer (17 jaar)

 


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

3
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
HavevePatrickYannick Descamps Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Yannick Descamps
Gast
Yannick Descamps

Even opgezocht en de VZW digitaal bestaat sinds 24 februari 1983 en is dus helemaal geen nieuwe VZW. Heel het verhaal van de stichtingsakte houdt dus helemaal geen steek. Bovendien heeft Radio Brouwer ook geen aanvraagdossier ingediend, beetje laag dan om een andere vereniging achteraf te verwijten dat die wel een dossier hebben ingediend en zo wel een erkenning hebben gekregen. Dat ze onheus zijn behandeld door de decreetgever die hen verplichtte op meerdere frequenties uit te gaan zenden als ze wilden verder gaan, begrijp ik volkomen. Maar ze schieten hier volgens mij op de verkeerde. Het is Sven Gatz en de administratie die dit bloedbad hebben aangericht.

Patrick
Gast
Patrick

Triestig dat men op deze manier probeert zich te verweren.
Dat er veel is verkeerd gelopen bij de toekenningen daar kan ik inkomen en is ook de waarheid, maar de rest.
Radio Brouwer heeft zelf geen aanvraag meer ingediend gewoon omdat zij dit zelf niet aankonden.
Mocht men toch een aanvraag hebben ingediend waren zijn de winnaars, maarja als men de moeite niet doet.
Mochten zijn een aanvraag gedaan hebben dan zou radio Media nooit een aanvraag hebben gedaan voor dit pakket maar wel voor het andere pakket.
En wat nog triestiger is dat men deze VZW illegaal noemt hahahaha.
VZW Digitaal bestaat inderdaad al van 24/02/1983 en de radionaam toen was “Radio DIGITAAL”
In de Jaren nadien paar andere benamingen van dit station.
Best gekende was Contact Oudenaarde.
In 2003 was er een neerlegging waar de voorzitter toen geworden is “Eric Denys” laat ons zeggen Contact Brakel
In 2010 is deze VZW overgegaan naar Christophe Moens (Club-FM)
Toen is daar ook bijgekomen Nathalia Bomeré
Bij de laatst neerlegging valt mij wel op dat er nu 2 “Bomeré” bij staan, terug linkje naar (club) 🙂
Dus voor men iets begint neer te pennen moet men toch eens leren onderzoek doen en vooral eens het hand boven het hoofd houden en durven zeggen, “WIJ ZAGEN HET NIET MEER ZITTEN”

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Yannick Descamps: ik denk dat de opinie toch eveneens op de minister ‘schiet’, een kabinet zou geen fouten in erkenningen mogen maken, en als die er al waren (er zijn er toch al meerdere andere vastgesteld), dan zou moeten worden ingegrepen. De minister durfde HIT wel schrappen, die waren zelfs nog in procedure van schorsing (RvS) toen. Dan moeten ook andere acties mogelijk zijn, in naam van ‘fraus omnia corrumpit’.
@Patrick: ik lees niet dat het een nieuwe vzw zou zijn, een overname is even goed een ‘stichting’ van een nieuw begin. Het gaat (volgens wat ik lees) hier niet over de geschiedenis van de vzw, dan wel over het feit dat de schepen zélf ontkent dat hij lid zou zijn van die vzw, dat hij er zelfs niets van weet. Hij zou dan zelfs zélf actie moeten ondernemen, en ook de overheid is verplicht om daarin de juiste gang van zaken na te streven. Als de schepen ten onrechte in een vzw zou zitten dan is dit schriftvervalsing. Hij zegt dat zelf in de krant. Fraus omnia corrumpit, zei de minister toch zelf?
@beiden: Radio Brouwer stopte inderdaad, kondigde dat ook lang vooraf aan. Dat wil niet zeggen dat ze geen recht van spreken meer zouden hebben. De reden voor hun stoppen was duidelijk aangegeven: blijkbaar kon via die schepen niet de nodige steun gevonden worden om verder te doen, ook zelf konden ze dat niet. Als die schepen dan wel steun zou geven via, en/of aan, een andere vzw (en indien hij dat wist) dan mogen mensen daar een opinie over hebben. Zelfs als het enkel lokaal nieuws is. De minister verwijt ook altijd dat diegenen wat ‘niet-erkend zouden zijn, veel problemen maken’ (achteraf). Elke burger heeft recht van spreken. Er zijn ook procedures ingeleid door mensen of verenigingen die géén aanvraag indienden, omdat ze niet in het plan geloofden, de minister stelde het ook in dat opzicht verkeerd voor. Het is even goed hun goed recht om daarin te procederen, dat was door sommigen zelfs al aangekondigd vóór er aanvragen mochten worden ingediend. Het is dan aan de instellingen om recht te spreken. In een juiste democratie mag dat recht van procederen, en/of een mening hebben niet ontzegd worden, het mag ook niet worden verweten. U kan wel een andere mening hebben, dat is iets anders.

Meer in erkenningen, lokale radio
VRM: Boete voor Stadsradio Vlaanderen

Op café met Radio Centraal

Stadsradio Halle; ook om naar te kijken

Concentraties stijgen, mandaten nemen af

Nostalgische column Hans Knot – 51 (video)

Het Avondblad van 12 december (video)

Sluiten