RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) en dan meer bepaald aan de vijf radioproducten van DPG Media. Dankzij een herschikking van de bitrates is nu ook Willy opgenomen op deze mux.

Bij DPG Media of Norkring werd (nog) niets gecommuniceerd over de wijzigingen, dus we moeten ons voorlopig beperken tot de feitelijke technische vaststellingen. DPG Media heeft, zoals bekend, op de mux 11A (Vlaanderen 1) 5 radioproducten. Die zijn nu allemaal herleid naar 80 kbp/s.

Voorheen hadden deze vijf DPG-stations verschillende bitrates. Zo beschikte Qmusic over 112 kbp/s (waarvan 16 als apart datapakket) en Joe over 104 kbp/s (waarvan eveneens 16 als apart datapakket). De overige drie producten, Qmusic non-stop, Joe 60’s & 70’s en Joe 80’s & 90’s, hadden elk 88 kbp/s ter beschikking.

Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat – door deze vijf stations terug te zetten op 80 kbp/s – er intern bij DPG Media een capaciteit van 80 kbp/s vrijkwam (32 plus 24 plus drie keer 8). Die wordt nu ingezet voor Willy. Een en ander betekent dat Willy momenteel zowel op 11A als op de mux 5A/5D (Vlaanderen 2) te beluisteren is. Op Vlaanderen 2 is dat overigens nog met 96 kbp/s.

Op de mux Vlaanderen 1 zitten nu dus 12 stations, maar voor de goede orde: de vrije capaciteit (108 CU’s of 144 kbp/s) op deze mux is nog steeds dezelfde. DPG Media heeft – alvast op Vlaanderen 1 – geen extra ruimte gehuurd.

Blijkbaar is het de bedoeling van DPG Media dat Willy de opstap maakt van Vlaanderen 2 naar Vlaanderen 1, zoals ook Tomorrowland One World Radio dat een tijdje geleden al deed. Een begrijpelijke zet van de jongens en meisjes in Vilvoorde en de reden hiervan hoef je niet ver te zoeken. Maar voor de betrokken partijen is het nogal kies om die aan de grote klok te hangen: de ontvangstkwaliteit van de mux Vlaanderen 2 is op heel wat plaatsen gewoon een pak minder dan die van Vlaanderen 1. Nu Willy stilaan steeds beter scoort, is het belangrijk dat de digitale ontvangst geoptimaliseerd wordt. Alleen kan/mag DPG Media dat in zijn communicatie, als die er al komt, geen ‘promotie’ noemen.

Waarom die ontvangst van Vlaanderen 2 zo beroerd blijft, daar zou je een hele boom kunnen over opzetten, maar het probleem is dat Norkring op dat vlak totaal ‘incommunicado’ is. Zo zie je meteen wat je krijgt met een feitelijk (commercieel) monopolie in de digitale ether. We kunnen ons trouwens best inbeelden dat ze ook bij DPG Media achter de schermen behoorlijk ongelukkig zijn om te moeten werken met Norkring, maar contractueel zijn ze over die zaken tot zwijgen verplicht.

Mogelijk komt er in de volgende weken ook op Vlaanderen 2 een herschikking van de capaciteit die DPG Media ter beschikking heeft. Theoretisch zou men, binnen de bestaande capaciteit, drie stations van 80 kbp/s en twee van 72 kbp/s kunnen uitzenden. Twee extra producten voor dezelfde prijs, dus. We zien het wel. Voorlopig zal Willy trouwens nog wel even aanwezig blijven op Vlaanderen 2, want de luisteraars daar moeten er nog attent worden op gemaakt dat ze best even een herscan doen van hun DAB+.

Heynen

Update: We kregen intussen van Willy het bericht dat de switch naar de 11A er komt vanwege een betere dekking. Er komt nog een campagne aan. De definitieve switch gebeurt pas in oktober.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
13 september 2021 - 21:48 21:48

tja als je hoort hoe cliché en flauw die Vlaamse radio’s zijn snap ik dat Norkring goed doorvraagt om hun signaal überhaupt uit te willen zenden. Ik zou in hun plaats een kanaal vullen met 400Hz, eentje met een ‘duizend’, misschien ook eentje met roze ruis… 😉

sif
sif
11 september 2021 - 18:13 18:13

Misschien betreft het een tijdelijke regeling en verhuist bvb Joe 80&90 over een 2-tal weken naar Vlaanderen 2. Vervolgens worden de 5 zenders op Vlaanderen 1 allemaal netjes op 96 kbp/s gezet.

Dimitri
Dimitri
11 september 2021 - 09:57 09:57

Enerzijds goede zet anderzijds waarom niet de 3 non-stop dozen op 64 kbp/s en de 3 hoofd zenders op 96 kbp/s dan is dat gelijkwaardig aan hun concurrenten. Nu zakken Q en Joe van de hoogste naar de laagste bitrates.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
11 september 2021 - 12:31 12:31
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Niet enkel de bitrate is belangrijk maar ook de toegepaste sound-processing alsook de toevoer naar de zendersite. De Nederlandse regionale omroepen die veelal op 64 kbp/s uitzenden trekken in mijn oren echter op niets. Is het nu de sound-processing of de te lage bitrate, ik weet het niet, maar ik heb toch wel de indruk dat de bitrate wel degelijk van belang is, ben nog geen omroep tegengekomen die goed klinkt op zo’n lage bitrate. De Duitsers aan 72 kbp/s klinken trouwens ook niet goed, naar mijn bescheiden mening. Hopelijk wordt het hier ook geen trend om alles naar beneden te halen om dan de mux vol te proppen. Kwaliteit boven kwantiteit aub.

Dimitri
Dimitri
12 september 2021 - 08:46 08:46
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Voor een scherp FM geluid moet je sowieso niet bij Q zijn vind ik. Ik denk dat ze daar van hun Nederlandse collega’s geleerd hebben dat een commerciële zender gewoon luider moet klinken dan een publieke.

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx