fbpx

RadioVisie

  • .
    .

DPG Media over DAB+: “Het is absoluut een investering”

Het was een voorstel van de persdienst van DPG Media toen we vroegen om het eens over de toekomst van radio te hebben; een babbel met An Caers, de directeur radio. Toen het licht op groen ging, pasten we graag onze agenda aan. Ze is gepokt en gemazeld op de marketingafdeling in het eigen radiohuis. Eerder werkte ze in de FMCG-sector en wist ze met verve het blazoen van het innoverend audiobedrijf en tegelijk dat van Digital Radio Vlaanderen (DRV) op te poetsen. 

Meteen van wal steken dan maar over DRV, waarin ze deel uitmaakt van de stuurgroep. “Een heel mooi initiatief om een gezamenlijk verhaal te hebben om op een nieuwe digitale manier te luisteren”, zegt Caers (foto) in haar bureau aan de Medialaan.

“DAB+, is de toekomst”. Caers vertelt in één adem over de aansluiting bij de autoindustrie. “Het is absoluut een investering”. Het woord Radioplayer.be valt en dat zint haar. Ze heeft het over de zoektocht naar één van de beste platformen, zogenaamde ‘aggregatoren’. Pas na haar betoog wordt het me duidelijk dat daarmee bedoeld wordt dat alle kanalen samenkomen op één plek.

Aantal onafhankelijken in behandeling bij Radioplayer

Grote mediahuizen op DAB+, kleinere spelers enkel via Radioplayer? Is het een beetje het verhaal van David en Goliath? “Wij hebben het gemakkelijk gemaakt voor hen om aan te sluiten. We verwachten van een tiental dat dit nog snel zal gebeuren. Met DRV hebben wij het voortouw willen nemen. Toch staat de deur open voor lokale radio’s.”

Er is er inderdaad al eentje op dat platform komen piepen, het kuikentje heet ZZROCK, een project van Luc Sterckx (foto), ex-general manager Be One (2002-2004). Niet de eerste de beste dus. Hij tekende in op Radioplayer, waardoor hij automatisch participatie krijgt in het aandelenregister in de CVBA DRV. Een korte babbel is op zijn plaats.

We vernemen van hem dat het budget om op DAB+ uit te zenden – de factuur wordt verstuurd door Norkring – jaarlijks ongeveer 100.000 euro bedraagt. “Hoe verdient men dat terug als lokaal radiostation, of als niche zender? Niet dus. Daarom is het makkelijk voor de commerciële en openbare omroepen om alles wat beschikbaar is, netjes te verdelen. Voor Radioplayer.be betaal ik 65,00 euro per maand, zonder BTW”, gaat Luc Sterckx verder. Een budget dat hij voorlopig wel kan ophoesten.

Hij heef zeker geen Calimero complex. “Ik slaag erin met ZZROCK, dankzij leuke acties en af en toe betalende adverteerders, rond te komen. Via een datanetwerk vertrekt het studiosignaal in Lichtaart. De APP van TuneIn is er ook nog met een buffer van dertig seconden die dropouts oplost. Dus, waarom is nog DAB+ of FM nodig?” 

De Kempenaar is duidelijk een non-believer in DAB+: “Ik vrees dat DAB+ een overgangsfase is. Think Local, Act Global”. Het is een motto als en ander… (TDN)Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Iedereen Willy? Graag als u wilt adverteren! (video)

Het digital only station Willy is genereus....en gaat voor extra Orange ballen onder de Kerstboom. Lees verder

Week van de digitale radio: DPG Media lanceert Joe Christmas

Joe lanceert morgen, 5 november - precies 50 dagen voor kerst - het 24/7 kerstkanaal Lees verder

Reclameplafond voor VRT, maar commerciële radio ziet nog groei

Hoe evolueert de omzet uit radioreclame bij de commerciële jongens die zichzelf enkel met publiciteitsinkomsten Lees verder

De strijd om de jongeren en de reclame

De Standaard boog zich gisteren over de start van het nieuwe radioseizoen en focust daarbij Lees verder

Blad 339: ZZRock, podcasts en Joe (video)

Eigenlijk staan ze te dringen voor een plekje, maar die zijn ‘duur’ Trek die stekker Lees verder

Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

In Nederland is het één keer per maand luistercijferdag. En in januari was dat vandaag. Lees verder

Blad 367: 360° Audio, Ann & Born (video)

Morgen mogen we overal de restjes 'middernachtmiswijn' (leuk woord overigens) gaan verzamelen in de Vlaamse Lees verder

Blad 364: Friedl’, mediatransitie en mediatrends

Bij Radio 1 ziet er eentje Abraham aankomen We hebben elke dag de mond vol Lees verder

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Patrick MoedbeckandréEricGeert Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
andré
Gast
andré

Ook ik denk er zo over. Dab radio’s in de auto? Nog even en we luisteren via onze smartphone naar de radio de radio

Eric
Gast
Eric

Dat vind ik er ook van Geert.
Wat gaan de mensen doen met hun fm radio’s? Op het stort gooien?
Ik woon in een uithoek van West-Vlaanderen, daar heeft een handelaar er op gewezen dat DAB+ enzo goed is voor in de auto of werfradio. Hier in Kortrijk, is het zelfs moeilijk om omroep West-Vlaanderen deftig binnen te krijgen. Waarom zou het beter zijn met DAB? Daarom raadde hij me internetradio aan. Die heb ik dan. Heel goede kwaliteit. En zoveel zenders dat ik wil. Voor in de auto, dat zien we wel. Als fm niet meer is, dan luister ik weer naar de AM. Naar mijn favoriet station.
Groeten

Patrick Moedbeck
Gast
Patrick Moedbeck

De AM -band is leeg in Vlaanderen, aan de kust kan je nog een handvol Engelse zenders in goeie kwaliteit beluisteren. In nieuwe auto’s wordt AM niet meer aangeboden.

Geert
Gast
Geert

Dab+ daarover hadden wij het gisteren nog over samen met enkele interessante radiomensen…conclusie dab+ is voorbijgestreefd. Is enkel nog zakkenvullerij voor Norkring en Broadcast Partners.

Meer in Actueel
Blad 346: Mi Amigo, 538 en Joe (audio & video)

StuBru zorgt voor de soundtrack bij De Warmste Week

De Radio Maigret à Studio Clouseau (15)

Dit was RadioVisie’s week 48 in 2019

Blad 345: NRJ, Averbode, Frank van der Mast (video)

De Radio Maigret à Studio Clouseau (14)

Sluiten