In tegenstelling tot DAB+ blijft het bij DRM – de digitale radiotechnologie voor de middengolf en kortegolf – met een vergrootglas zoeken naar geschikte ontvangers. Betaalbare ontvangers kun je zelfs helemaal vergeten.
Maar nu heeft Cambridge Consultants, een technologische ontwikkelaar met ruim 800 personeelsleden in zeven wereldsteden, een prototype ontwikkeld van een goedkope DRM-ontvanger. Die zal minder dan tien dollar kosten om te produceren. De ontvanger is bovendien energiezuinig, waardoor die ook efficiënt zal kunnen werken in toestellen op zonne-energie of in opwindbare radio’s. Het ontwerp zal klaar zijn in 2020. Elke radiofabrikant zal dan een licentie kunnen nemen om DRM op te nemen in zijn eigen producten.
DRM blijft technisch vooral interessant in uitgestrekte en dunbevolkte gebieden, omdat één zender gemakkelijk honderden kilometers ver kan dragen, waar dat voor FM en DAB+ beperkt is tot 30 à 40 kilometer.
De ambitie van Cambridge Consultants is dan ook om betaalbare radio’s te maken voor elke uithoek van de wereld, want 60 procent van de wereldbevolking heeft momenteel nog steeds geen toegang tot internet of televisie.
All India Radio is de enige nationale omroep ter wereld die een nationale DRM-dienst heeft uitgerold, goed voor 35 zenders die samen het ganse land bestrijken. Nieuwe auto’s in India worden nu standaard voorzien van een DRM-ontvanger. Zo’n anderhalf miljoen Indische auto’s hebben er al een. Ook Zuid-Afrika, Maleisië en Brazilië overwegen te investeren in DRM.
Alweer een jaar of 4 geleden dat dit bericht verscheen. Een doorbraak op het gebied van DRM ontvangst en toestellen lijkt ver weg.
dat zou wel gaaf zijn
Wanneer komt zo een toestel op de markt in Belgie
Jammer dat DRM in Europa helemaal niet is doorgebroken. Fout van de overheid. Die had moeten kiezen voor DRM. Nu moeten we het nog deels met FM doen en in de toekomst met DAB+. Voor beiden is het zendbereik zéér beperkt. Met DAB+ is het in mijn woning nog slechter dan met FM. Op FM kan ik nog de NPO-zenders ontvangen op DAB+ niet meer
In een dichtbevolkt continent als Europa, met een lappendeken van landsgrenzen, is DRM technisch niet de juiste keuze. Je zou in heel Europa hoop en al plaats hebben voor een paar honderd radiostations.
Rudy, vroeger kon ik op AM Nederlandse, Franse, Duitse radiostations ontvangen.
Bij de start van FM kon ik ( in Sint-Niklaas, met FM antenne ) Nederlandse en Franse, somtijds zelf Duitse radiostations ontvangen. Maar naarmate de FM-band meer en meer vol ( met pulp ) kwam was dat verleden tijd.
Nu met DAB+ ontvang ik alleen nog de Vlaamse en de Waalse radiostations.
Door uw toestel noordelijker op te stellen zul je waarschijnlijk de Waalse kunnen inwisselen voor de Nederlandse. Vroeger had ik dit ook met lokale radio afhankelijk waar ik mijn toestel opgesteld had kon ik kiezen tussen Aalst en het Waasland die zenders zaten telkens tegen elkaar op te blazen met 0.1 MHz verschil.
dimitri, dank, ik zal het eens proberen.
Rudy, je vergeet hoe enorm groot de korte golf wel is, van ongeveer 2 tot 30 Mhz en dat DRM toelaat om verschillende stations op dezelfde frequentie onder te brengen. Dan is er nog lange golf, middengolf en FM (DRM+). No problem, plek zat.
kan radiovisie geen druk uitoefenen op europa om DRM te lanceren?
Het is natuurlijk weer Kerstmis. Dan steekt het DRM verhaal telkens weer even de kop op.
Was hij maar gekomen 😉
Inderdaad Guido, het is weer zo laat. In Nederland wordt nu DAB+ er doorgedrukt met een soort Kerstman-actie.
Dat ‘doorgedrukt’ verhult een negatieve perceptie over DAB+, maar in de geschiedenis werd elke vorm van radiostandaard er altijd ‘doorgedrukt’, ook AM en FM destijds. Heb je in de VS de voorbije tien jaar de massale campagnes gezien voor HD-radio of voor de satellietradio SiriusXM? Het gaat telkens om een sectorverhaal waarbij de radiospelers en de radiofabrikanten zich samen scharen achter een bepaald model, met de overheden als regulerende factor (omdat de etherruimte nu eenmaal beperkt is). In de landen waar DAB+ momenteel nog niet wil lukken, merk je duidelijk dat er meestal een vorm van protectionisme meespeelt van de bestaande grote radiospelers. Die doen trouwens ook nergens mee met DRM(+). Het is bovendien ook nooit een keuze geweest tussen DRM(+) of DAB+. De twee kunnen zich theoretisch perfect naast elkaar ontwikkelen, want ze werken elk op aparte banden. Bij DAB+ zijn de technische mogelijkheden wel veel ruimer, zeker in dichtbevolkte en economisch belangrijke regio’s. Met DRM(+) bots je al veel sneller tegen grenzen aan, wat het model enkel interessant maakt voor dunner bevolkte regio’s.
Binnenhuis ontvangst van dab+ is abominabel in Echt. FM zenders zijn nog altijd veel beter te ontvangen, ondanks dat men stiekem het zendvermogen aan het reduceren is. Jammer dat we in NL onze prachtige middengolf zendantennes hebben gesloopt, die konden nu mooi voor DRM worden gebruikt…