Radio en televisie zijn al decennialang niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ze spelen een essentiële rol in de nieuwsvoorziening en meningsvorming, maar kunnen ook amuseren, ons wijzer maken, verrassen en verrijken. Al meer dan dertig jaar belicht het kwartaalblad AETHER het rijke verleden van de omroep én van de muziekindustrie, pijlers van onze cultuur die op talloze manieren met elkaar verbonden zijn.
AETHER is het enige tijdschrift in Nederland over de geschiedenis van de omroep en de fonografie. Het verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt door (gast)redacteuren die zelf in de omroep of fonografie werkzaam zijn of waren. In het blad gaan zij in op de historie van radio, televisie en geluidsdragers. Ze doen dit aan de hand van eigen ervaringen en herinneringen, anekdotes, interviews, recensies, beschouwingen en ga zo maar door.
Donkere wolken
Een journalistiek blad, met nostalgie, sfeer, historische kennis, analyses en veel (oud) fotomateriaal. Dankzij de samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid kunnen de auteurs ook putten uit de rijke schatkamers van het grootste media-archief van Nederland. De abonnees kregen vorig jaar echter heel plots een brief onder de kop ‘Donkere wolken aan de horizon’. Het voortbestaan van AETHER op papier was onzeker geworden door vergrijzing van de lezers en financiële problemen. Intussen lijkt het ergste leed geleden.
Het bestaande contact met Beeld en Geluid is in de loop van 2021 geïntensiveerd met directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. Hij zegde alle steun toe aan de redactie om de historie van de media uit te diepen en toegankelijk te maken. De steun is facilitair en financieel zodat voor de komende jaren het magazine ook op papier kan blijven verschijnen. Met Beeld en Geluid is voortgaand overleg over de vorm, de inhoud en de frequentie. Het contact heeft al geleid tot een aanzienlijke besparing op de drukkosten. Vanaf het aprilnummer 2022 is van drukker gewisseld.
Een actie betaald door de Nederlandse Publieke Omroep heeft nieuwe abonnees opgeleverd. Ook is er nieuwe opzet van de website. U kunt er nu terecht voor de inhoud van de eerder verschenen bladen, er is een zoekfunctie naar onderwerpen die uw speciale interesse hebben en u vindt er recent nieuws. Er wort ook gedacht aan een uitbreiding met audiovisuele producten.
De abonnementsprijs
De minimumbijdrage is voor 2022 gehandhaafd op 20,00 euro voor van vier bladen. Opvallend: velen betalen (veel) meer om hun waardering te tonen voor het vele werk dat de redactie, bestaande uit vrijwilligers, verzet. Het gemiddelde lag in 2021 op ruim 25,00 euro. Iedere nieuwe uitgave bespreekt RadioVisie summier in de vaste rubriek ‘Het Blad’. Eenmalig doen we het hier:
In nummer 143 van april 2022 gaat het onder meer onder meer Joop van der Ende die tachtig jaar jong is. Ook Stella Seemer krijgt aandacht en er is een verhaal over Mieke Benda en ‘Stuif eens in’. Verder gaat het over ‘Grote namen van de Wereldomroep’ en worden podcasts op de korrel genomen. Naast een historische reis naar Parijs, ontdekt de lezer het bestaan van een… Televisiewoordenboek. (SV)