RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Documentaire over het iconische ‘Countdown’ (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wie drie ‘begrippen’ zou moeten geven om ‘Veronica’ te definiëren komt ongetwijfeld uit op offshore radio, top 40 en… countdown. Dat laatste weliswaar liefst met een hoofdletter geschreven. Nog niet helemaal overtuigd? Dan ben je gewoon jong. Om je mee te nemen naar de geweldige tijd dat dit programma luisteraars en kijkers van de sokken blies, zendt NPO 2 op 22 en 29 mei de tweedelige documentaire ‘The Story of Countdown’ uit. We warmen je alvast op.

‘Countdown’ was van origine een muziekprogramma bedacht door de jonge Nederlandse publieke omroep Veronica, dat werd geproduceerd door Rob de Boer productions B.V.. Er werd gebruik gemaakt van een eigen podium, waar jarenlang nationale en internationale muziekgrootheden het beste van zichzelf gaven. In de jaren 80 was ‘Countdown’ ook internationaal te zien. Eerst op Europa TV, later bij Sky Channel en op DDR TV Elf 99. In totaal werd het op zijn hoogtepunt in liefst tweeëntwintig landen uitgezonden.

Geboorteplek van commerciële radio

Kloppend hart was de televisiestudio Concordia in Bussum, de plek zou uitgroeien tot een belangrijke locatie in de geschiedenis van commerciële muziekzenders. Zo lieten Sky Radio, Radio 538 en TMF er hun eerste kreetjes horen. Al snel was ‘Countdown’ een grote concurrent van dat andere legendarische muziekprogramma ‘TopPop’. De opeenvolgende presentatoren waren onder andere Lex Harding, Adam Curry, Simone Walraven, Jasper Faber, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Rob Stenders en Simone Angel. In 1993 was het afgelopen.

Maar in 2003 dook het programma opnieuw op, dit keer bij het inmiddels tot commerciële omroep verpopte Veronica. In ‘Countdown: The Files’ werden oude optredens gerecycleerd en opnieuw uitgezonden. Bindmiddel tussen de clips was presentatrice Suzanne Klemann. In 2004 volgde de terugkeer op televisie, Jeroen Kijk in de Vegte en Birgit Schuurman praatten alles aan elkaar. Regie was in handen van Leo van der Goot, Jeroen Kamphoff en Frank Timmer. Producent was Rob de Boer, de eindredactie werd gedaan door Peter Adrichem.  

Amerikaanse dollars

In augustus 2016 werd het Countdown beeld-en geluid archief van eigenaar SBS Broadcasting verkocht aan het Amerikaanse Reelin In The Years van David Peck en het Nederlandse mediabedrijf Double 2 van Jan Douwe Kroeske. Peck en Kroeske stelden zich tot doel om het complete archief zo goed mogelijk in kaart te brengen. Sedert mei 2021 is het beeldmateriaal (1978-1993) te zien op het eigen Countdown Youtube kanaal.  (TB – Spreekbuis)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

60 jaar Veronica: The Final Countdown

Tijdens de afgelopen week werd het jarige Radio Veronica uitgebreid bewierookt. Met de keuze door de Lees verder

Release party nieuw boek Leo Weijers

De release party voor pers en genodigden van ‘Zo te sterven op het water; een Lees verder

Veronica: vallen, opstaan en weer doorgaan (audio & video)

Op 1 september 1995 startte de Vereniging Veronica als onderdeel van de Holland Media Groep (HMG Lees verder

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

Veronica start nieuwe programmering

Zendermanager Rob Stenders en zijn team trekken met steile verwachtingen het pas gestarte jaar in. Lees verder

Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

‘Wat moet dat hier jongens?’ (audio)

Als ik zeemeeuwen hoor krijsen, denk ik aan Radio Veronica en zie ik in gedachten Lees verder

Veronica’s eindejaar: Bonanza XXL en Top 1000 Allertijden Allertijden

Bij Radio Veronica mogen de luisteraars in aanloop naar kerst vijf dagen lang bepalen welke Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marty Werkman
Marty Werkman
7 mei 2022 - 20:07 20:07

Nationale hitparade en Veronica gaan niet echt samen. Veronica was van de Veronica (de latere Nederlandse) Top 40 en de grootste concurrent van deze hitparade was de nationale hitparade.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x