RadioVisie

  • ..
Spotlight

Documentaire over het iconische ‘Countdown’ (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wie drie ‘begrippen’ zou moeten geven om ‘Veronica’ te definiëren komt ongetwijfeld uit op offshore radio, top 40 en… countdown. Dat laatste weliswaar liefst met een hoofdletter geschreven. Nog niet helemaal overtuigd? Dan ben je gewoon jong. Om je mee te nemen naar de geweldige tijd dat dit programma luisteraars en kijkers van de sokken blies, zendt NPO 2 op 22 en 29 mei de tweedelige documentaire ‘The Story of Countdown’ uit. We warmen je alvast op.

‘Countdown’ was van origine een muziekprogramma bedacht door de jonge Nederlandse publieke omroep Veronica, dat werd geproduceerd door Rob de Boer productions B.V.. Er werd gebruik gemaakt van een eigen podium, waar jarenlang nationale en internationale muziekgrootheden het beste van zichzelf gaven. In de jaren 80 was ‘Countdown’ ook internationaal te zien. Eerst op Europa TV, later bij Sky Channel en op DDR TV Elf 99. In totaal werd het op zijn hoogtepunt in liefst tweeëntwintig landen uitgezonden.

Geboorteplek van commerciële radio

Kloppend hart was de televisiestudio Concordia in Bussum, de plek zou uitgroeien tot een belangrijke locatie in de geschiedenis van commerciële muziekzenders. Zo lieten Sky Radio, Radio 538 en TMF er hun eerste kreetjes horen. Al snel was ‘Countdown’ een grote concurrent van dat andere legendarische muziekprogramma ‘TopPop’. De opeenvolgende presentatoren waren onder andere Lex Harding, Adam Curry, Simone Walraven, Jasper Faber, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Rob Stenders en Simone Angel. In 1993 was het afgelopen.

Maar in 2003 dook het programma opnieuw op, dit keer bij het inmiddels tot commerciële omroep verpopte Veronica. In ‘Countdown: The Files’ werden oude optredens gerecycleerd en opnieuw uitgezonden. Bindmiddel tussen de clips was presentatrice Suzanne Klemann. In 2004 volgde de terugkeer op televisie, Jeroen Kijk in de Vegte en Birgit Schuurman praatten alles aan elkaar. Regie was in handen van Leo van der Goot, Jeroen Kamphoff en Frank Timmer. Producent was Rob de Boer, de eindredactie werd gedaan door Peter Adrichem.  

Amerikaanse dollars

In augustus 2016 werd het Countdown beeld-en geluid archief van eigenaar SBS Broadcasting verkocht aan het Amerikaanse Reelin In The Years van David Peck en het Nederlandse mediabedrijf Double 2 van Jan Douwe Kroeske. Peck en Kroeske stelden zich tot doel om het complete archief zo goed mogelijk in kaart te brengen. Sedert mei 2021 is het beeldmateriaal (1978-1993) te zien op het eigen Countdown Youtube kanaal.  (TB – Spreekbuis)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

60 jaar Veronica: The Final Countdown

Tijdens de afgelopen week werd het jarige Radio Veronica uitgebreid bewierookt. Met de keuze door de Lees verder

Nederland: wordt Veronica (weer) het kind van de rekening?

Nog voor het hoger beroep over de veiling van de FM-frequenties op 13 december wordt Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Veronica Sorry, Rob?

Waarom Rob Stenders zich in een twee voor twaalf situatie bevindt en dit ook de Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Radio Veronica in beroep tegen boete

Ondertussen werd duidelijk dat Kink, het alternatieve station van Jan Hoogesteijn, achter de klacht zat.

De vele Veronica-plaatjes van Vader Abraham

Hans Knot bezorgde ons een lijstje van alle speciale Veronica-plaatjes die Pierre Kartner destijds produceerde.

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marty Werkman
Marty Werkman
7 mei 2022 - 20:07 20:07

Nationale hitparade en Veronica gaan niet echt samen. Veronica was van de Veronica (de latere Nederlandse) Top 40 en de grootste concurrent van deze hitparade was de nationale hitparade.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx