RadioVisie

  • .
    .

Documentaire: hoe Z100 op 74 dagen de nummer één van New York werd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zowat alle ervaren makers van ‘hitradio’ uit de jaren ’80 en ’90 hoorden ooit wel eens, in het beste geval van dichtbij, van Z100, een Top 40-radiostation dat New York stormenderhand veroverde en wereldwijd een ‘sjabloon’ werd voor andere hitradio’s. Een gloednieuwe documentaire, bij ons voorlopig enkel te zien via iTunes, vertelt het opmerkelijke verhaal achter de “laatste grote sensatie van FM-radio”: “Worst to First: The True Story of Z100 New York”

Milton Maltz, van het in Cleveland gevestigde Malrite Communications, kocht in 1983 een radiostation, WVNJoy, dat uitzond voor het noorden van New Jersey op 100.3 mHz. Volgens de luistercijfers had het station 18 luisteraars. Hij verplaatste de studio naar Secaucus, aan de Hudson Bay, een populair plekje voor toeristen die New York City willen bezoeken en goedkope hotels zoeken.

De antenne verplaatste Maltz naar de top van de Empire State Building, want het illustere radiostation dat hij had gekocht bleek daar zowaar over uitzendrechten te beschikken. Vervolgens had hij ook iemand nodig die naïef genoeg was om David te spelen tegen alle Goliaths in New York. Dat werd Scott Shannon, die hij weghaalde uit Tampa, Florida, waar hij al enkele jaren aardig scoorde met zijn ‘Morning Zoo’.

Scott Shannon

Shannon, die nog nooit radio had gemaakt in New York, ging de uitdaging aan. Hij werd dj van de ochtendshow en tegelijk programmadirecteur. Op 1 augustus 1983 werd de verkoop definitief getekend en op 2 augustus 1983 startte Scott Shannon op 6 uur ’s morgens op het tot WHTZ omgevormde station, met als eerste plaat ‘Eye of the tiger’ van Survivor, gevolgd door ‘America’ van Neil Diamond.

Amper 74 dagen later, in de herfst van 1983, bezette WHTZ, ofte Z100, volgens Arbitron, de voorloper van wat nu Nielsen Audio is, de eerste plaats van de best beluisterde radiostations van New York. Het wonder was geschied. Scott Shannon bleek de ‘King Kong of radio’ waar New York op wachtte.

De documentaire, geregisseerd door Mitchell Stuart, vertelt heel wat fijne details die bijdroegen aan dit vrijwel unieke succesverhaal. Zoals: hoe de hoofdingenieur er in slaagde om Z100 toch luider te laten klinken dan alle andere stations op de toenmalige New Yorkse FM-band. Of de stunt waarbij de luisteraars hun zelfgemaakte spandoeken uit het raam hingen, als een verre voorloper van de huidige ‘virale’ campagnes via sociale media.

Of hoe de toen nog totaal onbekende Madonna week na week langskwam en bleef aandringen om haar eerste plaatje, ‘Holiday’, toch maar eens een kansje te geven. Vier jaar later bedankte Madonna de radiozender met de exclusieve wereldpremière van haar film ‘Who’s that girl’. Ook rocksterren als Jon Bon Jovi en Joan Jett vertellen hoe geweldig het was om hun liedjes op Z100 te horen.

De documentaire “Worst to First: The True Story of Z100 New York” duurt 1 uur en 4 minuten en gaat vandaag in première via Amerikaanse video-on-demand diensten als Apple TV, Google Play en andere streamingplatforms. Bij ons kun je de film voorlopig enkel kopen of huren via iTunes van Apple.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx