RadioVisie

  • .
    .

Eén DJ: twee hitlijsten op twee verschillende stations. Tegelijk!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zaterdag 28 maart presenteert Ferry Eden de RNI én Mi Amigo Top 50

Het wordt kiezen, regelmatig overschakelen óf twee internetstations tegelijk beluisteren wanneer je morgen, zaterdag 28 maart een retro Top 50 met Ferry Eden wilt beluisteren. Dat op zich al doet denken aan de gouden radiotijden van weleer, toen de popmuziek qua leeftijd nog fris was en je op de middengolf het geluid vanaf zee nog écht wat kon kiezen.
 
Voorjaar 1974 lagen ze daar nog, drie mijl uit de Scheveningse kust, de zendschepen Norderney, Mi Amigo en MEBO II. Op een zonnige lentedag kon je ze vanaf het Zwartepad in de Scheveningse duinen met het blote oog zo zien! Via de 538, 259 en 220 meter van de middengolf zonden die schepen de radioprogramma’s van respectievelijk Radio Veronica, Radio Mi Amigo plus Caroline én Radio Noordzee Internationaal (RNI) uit. Hun dagen waren daar echter geteld omdat er vijf maanden later een Nederlandse wet van kracht zou worden die elke medewerking aan die ongrijpbare zendschepen buiten de territoriale grenzen zou verbieden.
 
De Nederlandse uitzendingen van RNI bestonden in maart 1974 drie jaar. De actie ‘Radio Noordzee, hou ’m in de lucht’ was ondertussen gestaakt en in de programma’s hoorde je de betreffende spots niet meer. Het was immers al snel duidelijk geworden dat de actie heilloos was, nu het Nederlandse parlement de anti-zeezenderwet had goedgekeurd. Bovendien zag Guus Jansen, baas van het moederbedrijf Strengholt, niets in een legaal voortbestaan als RTV Noordzee en officiële zendgemachtigde.

Plaatje draaien, sigaretje roken

De studioprogramma’s van RNI werden in het Strengholt pand ‘De Hofstede Oud Bussem’ verzorgd door Ferry Maat, Tony Berk, Leo van der Goot, Marc van Amstel en Ted Bouwens. Aan boord droegen Gerard Smit, Dick de Graaf en Erik Post zorg voor zowel de live programma’s als de nieuwsuitzendingen. Hans ten Hooge was half maart 1974 naar de telefonische nieuwsdienst van het ANP vertrokken en als nieuwslezer aan boord ondertussen opgevolgd door Herman de Bruin.

De RNI-programma’s hadden een vlot en geolied karakter met een hoog ‘business as usual’ gehalte. De ‘Radio Noordzee Super Top 50’ was op zaterdagmiddag tussen 12:00 en 15:00 uur het domein van Ferry Maat. Hij had het programma twee jaar eerder ‘geërfd’ van radionestor Joost den Draaijer die uit onvrede was vertrokken. Op 30 maart 1974 was er aflevering 158 van de lijst, opnieuw doorspekt met reclames, vooral die van sigarettenmerken. RNI had sinds een aantal maanden fraaie sonovoxjingles van Ken Justiss uit Dallas, die in de hitlijst regelmatig voorbij kwamen.
 
Het zendschip Mi Amigo, waar tien jaar eerder de uitzendingen van Radio (Atlanta) Caroline startten, huisvestte sinds begin 1974 ook het Vlaamse Radio Mi Amigo. Sylvain Tack uit Buizingen had daar zijn bloeiende Suzy-wafelfabriek en zijn muziekindustrie met bijbehorende opnamestudio’s. Via het opstapje Radio Atlantis had hij zomer 1973 met eigen reclames en plugplaten zijn entree gemaakt in de zeezenderwereld. Dát najaar had hij met Caroline-baas Ronan O’Rahilly een deal gemaakt waardoor Atlantis plaats ging maken voor Radio Mi Amigo

Veilig over de grens

Omdat medewerking aan een zeezender in België al eind 1962 werd verboden, opereerde Mi Amigo – net als Radio Atlantis – officieel vanuit Nederland. De bandprogramma’s werden aanvankelijk in het Caroline House in Den Haag opgenomen, de Engelsman, Andy Archer was er programmaleider. In Buizingen wist men hoegenaamd niets van Mi Amigo, maar studiotechnicus Eddy Govert had er in het geheim wel de Mi Amigo-jingles opgenomen. Ook werden tal van artiesten uit de eigen ‘platenstal’ via Mi Amigo gepromoot en dat gold ook voor het eigen popblad Joepie. Sinds maart 1974 had Mi Amigo een kantoor met studio’s in Breda geopend, dat vanuit België  gemakkelijker te bereiken was.

In Breda waren Norbert, Mike Moorkens, Peter van Dam en Will van der Steen actief. Bert Bennet en Joop Verhoof waren werkzaam in een studio in Enschede terwijl Frans van der Drift en Ad Petersen (Ad Roland) in Culemborg opnamen in de studio van de laatstgenoemde Top 50 presentator. De Joepie Top 50 werd op zondag tussen 12:00 en 15:00 uur uitgezonden om directe concurrentie met de hitlijsten van Veronica en Noordzee te vermijden.

Mi Amigo was na drie maanden duidelijk nog zoekende naar de juiste formule, maar in Vlaanderen was het station al razend populair. Vlaanderen moest nog wennen aan de nieuwe reclamemogelijkheden vanaf zee óf durfde nog niet. De Nederlandse reclamemarkt werd door Veronica en Noordzee ruimschoots bediend. Het beperkte aantal reclames in de Joepie Top 50 leert dat Sylvain Tack voorlopig nog geld moest toeleggen op Mi Amigo.

Nu we tijdens de lente van 2020 binnen moeten blijven, valt er op 28 maart tussen 12:00 en 15:00 uur dus wat te kiezen! De retro versie van ‘Mi Amigo Joepie Top 50’, aflevering 13 is te beluisteren als onderdeel van het Mi Amigo Revival Weekend. De Radio Noordzee Top 50, aflevering 158 is tegelijkertijd te horen op FouteMuziekRadio. Beide lijsten worden gepresenteerd door Ferry Eden (foto). De programma’s zijn vanaf maandag a.s., voor de liefhebbers, terug te luisteren en/of te downloaden via RadioVisie. Hou daarvoor de rubriek ‘Het Blad’ in de gaten!


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Opgepoetste Mi Amigo Top 50 op FouteMuziekRadio

Een Top 50 op zaterdag bij FouteMuziekRadio, dat kan enkel een gerecycleerde lijst zijn, eerder Lees verder

Foutemuziekradio in een offshore radio-jasje

Foutemuziekradio gaat aanstaande zaterdag terug naar het najaar van 1974. Op 24 november startte een Lees verder

Retro Radio Noordzee Internationaal Top 50

Ook in 2020 zijn er nog zekerheden, zoals deze bijvoorbeeld: Ferry Eden die een oud-zeezender Lees verder

Retro Mi Amigo Top 50 van 7 februari 1976

De maandelijkse aflevering van de Retro Mi Amigo Top 50 is zaterdag 25 januari 2020 Lees verder

Ook in 1969 werd een decennium uitgewuifd

De eerste voor 2020 en meteen een hele mooie. Met en knaller beginnen heet dat. Lees verder

Radio Mi Amigo Top 50 digitaal ‘opgepoetst’

Oud Mi Amigo-presentator Ferry Eden heeft, naar mooie maandelijkse traditie, wederom een aflevering klaar van Lees verder

Blad 425: CIM, Hitlijst, Atlantis en Veronica (audio)

De gouden jaren van de radio worden langzaam zilver. Al is dat ook nog niet Lees verder

Blad 394: Mi Amigo, Singjaal & ACR (audio)

Het bewijs dat het verleden en het heden echt wel met elkaar te verweven zijn Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx