Op zondagnamiddag fietst RadioVisie door het opmerkelijkste radionieuws van de afgelopen week, met alle links naar de betrokken artikels.
- De week startte met belangrijk radionieuws uit Duitsland, waar de tweede Bundesmux eindelijk officieel werd gelanceerd.
- Liefhebbers van de meer technische kant van DAB+ moeten zeker eens snuisteren op de website DABmonitor.com, een real time scanner van muxen die al in een vijftal landen actief is. Nog meer nieuws uit de digitale ether: het aantal verhandelde radiotoestellen met DAB(+) loopt al op tot 93 miljoen stuks.
- Een Vlaamse lokale radio die de Vlaamse mediaminister op bezoek krijgt, het gebeurt heus niet elke dag. Bij MFY in Helchteren moeten ze daar voorlopig niet op rekenen, want daar sloeg het coronavirus toe in het radioteam. Ook omwille van corona blijft de viering van de veertigste verjaardag van de Antwerpse Radio Centraal eerder bescheiden. Treurig nieuws van Radio Media, waar ze deze week hun iconische weerman Roberto verloren. En de VBRO maakt alvast online een bescheiden comeback.
- De digitale rockzender Willy mag vandaag zijn eerste kaarsje uitblazen. De Dilemma Dinsdag is dan weer een nieuw rubriekje bij NRJ.
- Uit de Reyerslaan: het stevige nieuwe ochtendthema van StuBru, van Kempense makelij. Het meisje dat destijds de huig-r introduceerde bij Studio Brussel kreeg deze week een forum bij Knack. De VRT start ook een terugblik op 90 jaar publieke omroep.
- Het lijkt erop dat de dagen van RTL op de langegolf na 87 jaar stilaan geteld zijn.
- Uit Nederland bereikte ons het overlijden van Tony Vos, ooit de allereerste programmaleider van Radio Veronica, kreeg Frits Spits een verrassingstrofee, werden de winnaars van de Online Radio Awards feestelijk bekendgemaakt en boorde minister Mona Keijzer elke hoop de grond in dat de commerciële radiofrequenties alsnog zouden worden verlengd.
- Podcasts: Klara brengt een nieuwe tiendelige serie over Leopold II door meesterverteller Johan Op de Beeck en de Nederlandse Radiofabriek ging van start een nieuwe podcastserie over het alledaagse Hilversum, niet het mediadorp maar de gemeente. Overigens bleek, volgens een Nederlandse enquête, de corona-quarantaine een goede zaak voor het luisteren naar podcasts.
- Uit de rest van de wereld: de Amerikaanse radioster Howard Stern zou dicht bij het duurste radiocontract ooit staan, in Frankrijk haalde de goede doel-actie Radio Restos bijna een kwart miljoen euro op, in het Verenigd Koninkrijk promoveerde Global Radio Capital Dance naar de nationale mux Digital One en in Oostenrijk kondigt zich op de landelijke mux een twaalfde radioproduct aan.
- Als uitsmijter: een boeiend dossier over hoe Chicago in 1937 pionierde met schoolradio tijdens een epidemie en een financiële inkijk op hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen zich advertentiegewijs afspelen op de Amerikaanse radio.
En nu op naar week 42!