Op zondagnamiddag fietst RadioVisie door het opmerkelijkste radionieuws van de afgelopen week, met alle links naar de betrokken artikels.
- De start van BNL, de opvolger van VBRO als netwerkradio, leverde ook deze week nog behoorlijk wat stof tot schrijven. Met Celia Bogaert, Lissa Lewis en Ilse De Vis haalt de zender enkele straffe vrouwen binnen. In de weekends zijn Dieter Troubleyn, DJ F.R.A.N.K. en Jo Van Belle enkele blikvangers. Al plaatsten Ment en Family Radio ook enkele kleine kanttekeningen.
- Een nieuwe week, een nieuw radiostation: dit keer heet de nieuwkomer BOB, ofte Best of Belgium, een gelegenheidszoontje van Joe, onder meer (tijdelijk) te vinden op de Vlaamse commerciële DAB+.
- Lokale radio in tijden van corona: In Lanaken schreef LRL een apart maar heel mooi en warm verhaal bij het afscheid van pastoor Guske. Radio Bingo uit Roeselare bundelt een reeks speciale initiatieven onder de noemer Radio Bedankt. Bij Radio Maaskant in Maasmechelen belonen ze de echte lokale helden zowaar met cash. Bij Radio Star in Herzele beleven twee legendarische Gie’s een corona-comeback en GRK deed in Genk iets met de Paasmis. Voorts spelen een aantal lokale radio’s sinds deze week een spotje om in deze tijden vooral lokaal te denken.
- Ook in coronatijden is wakker blijven de boodschap, zeker als er plots besluiten rond ‘nieuwe’ FM-frequenties opduiken in Vlaanderen.
- Bij NRJ gaat Emma Salden tot eind mei elke weekdag op de middag een stem geven aan (sport)clubs, verenigingen en handelaars die onder de coronamaatregelen te lijden hebben.
- Bij MENT, het meest gevisualiseerde ‘radiostation’ van Vlaanderen, heeft Mathieu De Blauwe intussen al enkele maanden een vaste stek van 10 tot 13 uur, maar er ontbrak nog iets: een naam voor zijn programma.
- Ook StuBru heeft er een zoveelste visuele poot bij in de vorm van een wekelijks Gamelab met William Boeva, Bouba Kalala en nieuw gezicht Eva Mundorff en een zoveelste podcast in de vorm van ‘Het Oord’.
- Het is volgende maand 50 jaar geleden dat de ‘BRT Top 30’ van start ging. Dat verdient een mooi boek.
- Kroniek van een aangekondigde dood: De Foute Party van Qmusic moet een jaartje overslaan.
- Uit Wallonië pikten we de lancering mee van ‘RTBF Spot’, een tijdelijk infokanaal rond Covid-19 via de Waalse en Brusselse DAB+ en via streaming. Overigens doen ze ook bij de RTBF dezer dagen hun best om meer Belgisch te draaien.
- RadioVisie verdiepte zich deze week dossiergewijs in de langzame digitalisering van de aloude AM-band in de Verenigde Staten.
- In Nederland vieren ze volgende maand de 60ste verjaardag van Veronica en de nieuwsmolen daarrond komt al volop op gang. Te beginnen met een montage van de beste jingles uit zestig jaar, een babbel met Bart Van Leeuwen en de verhuizing van het Veronica-zeezenderarchief van de Stichting Norderney naar het Beeld en Geluid-museum.
- Nog in Nederland lanceert NPO Radio 2 de grote verzoekshow ‘De Grote Bonanza’ en brengt de coronacrisis een geruchtenmachine op gang over wijzigingen binnen Talpa Radio, vooral dan over Giel Beelen.
- Hitparades: Abba heerst bij Radio 2, Pharrell Williams bij de Britse Radio 2, Panic! At The Disco bij Qmusic en Metallica bij StuBru.
- Tot wat fake news al niet leiden kan: in Nederland maken ze zich zorgen om de vele brandstichtingen van 5G-masten. In vergelijking is het verhaal van de eeuwige piraat Olympia Radio heel wat onschuldiger.
- Vorige week hadden we al de Franse luistercijfers, maar je hebt ook nog Parijse luistercijfers.
- Als uitsmijter: de kracht van radio zat hem altijd al in “de uitgebalanceerde mix van muziek en een radiostem”. Iets wat de Spotify-generatie plots lijkt te ontdekken dankzij corona. Al zullen we de exacte luistercijfers tijdens de coronacrisis helaas nooit kennen.