RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Dit verandert bij NPO Radio 1, 2 én 3FM

Patrick Kicken: Uit het natte Hilversumse geruchtencircuit. Jij nog wat gehoord?

Aan de vooravond van een nieuw radioseizoen. In september hoopt iedereen weer dat de radio op hun station wordt afgestemd, al dan niet omringd met fancy postercampagnes, weggeefacties en druk gedoe op social media. Ook aan programmeringen wordt vaak gesleuteld rondom de maand dat de blaadjes weer van de bomen beginnen te vallen. Even een opsomming van de veranderingen die me ter oren zijn gekomen.

NPO Radio 1

Meest opvallende gerucht wat de ronde doet is dat ochtendman Jurgen van den Berg getekend zou hebben bij Omroep Max. De champagnetoast tussen hem en Max baas Jan Slagter heeft al plaatsgevonden, hoor ik. Hij zou wel klaar zijn met de ochtend en een middagshow prefereren. En dit zou dan ten koste gaan van het duo Blok & Toine, van Peperstraten en Mischa, tussen 14:00 en 16:00 uur. Nu nog zendtijd van AvroTros. Een één-tweetje van Slagter met NPO baas Jurre Bosman, waarvan hij nog wat tegoed had. Als dit allemaal doorgang vindt krijgen we dus een nieuwe ochtendploeg op 1. Misschien kunnen ze stuivertje wisselen? Ik vind Toine & Mischa een goed duo wat me best mag bijpraten in de auto, als ik in de file sta. Dezelfde luchtigheid als Jurgen, maar nét iets minder eendimensionaal.

NPO Radio 2

Het gaat gebeuren: NPO Radio 2 verliest het marktleiderschap aan Qmusic. ‘Op de maand’ (luistercijfers worden altijd gebaseerd op een gemiddelde van twee maanden) was Q Radio 2 al voorbij, mede dankzij de Foute 1500. En een extra duwtje in de rug van 538 die hetzelfde zaten te doen met hun eigen foute hitlijst, waar Q natuurlijk de credits voor krijgt. Het Geluid wordt nu al uit de kast getrokken bij Q om de voorsprong in de cijfers veilig te stellen. Dus de champagne kan koud in de Kauwgomballenfabriek te Amsterdam en bij 2 zijn ze er ook niet zo rouwig om als ze niet meer de nummer 1 van Nederland zijn. Kan eerdergenoemde NPO baas Bosman weer rustig slapen, want het woord commercie en publiek heeft hij nou net iets té vaak om de oren gehad.

Overigens heeft Talpa Radio concurrent Q nog een ander kadootje gegeven: Stenders weghalen bij 2. Een verzwakking van de programmering bij de marktleider waar Qmusic als eerste van profiteert.

Aan de programmering van 2 wordt nog verder gesleuteld. Powned moet meer & betere zendtijd krijgen, ivm aspirant-omroep af, dus Rick van Velthuysen verhuist van het onmenselijke tijdstip 02-04u naar het iets menselijkere tijdstip 00:00-02:00 uur. Naar verluidt krijgt Powned ook de vrijdagnacht erbij die gepresenteerd gaat worden door onze meesterinvaller Eddy Keur. Giel Beelen verhuist van het strafbankje 04:00-06:00 uur naar de late avond, hier gaan twee scenario’s over rond: óf 22:00-24:00 uur, het tijdstip waar nu tijdelijk Frank van ’t Hof geparkeerd zit en wat Giel al voortreffelijk doet op vrijdagavond, óf de show van Stefan Stasse wordt geslachtofferd en Beelen komt van 20:00-22:00 uur. Dit laatstgenoemde programma kost namelijk een fortuin om te maken, met vier redacteuren en zes producers, dus dat kan Giel goedkoper in z’n eentje. Kan na tienen mooi een vrouw-met-één-been of een genderneutrale visueel gehandicapte radio gaan maken om het inclusiviteitsquotum te halen bij de Nederlandse Publieke Omroep. Of gewoon Emmely de Wilt.

NPO Radio 3FM

Dan hebben we nog zorgenkindje 3FM. Waar natuurlijk zo snel mogelijk de naam veranderd moet worden in NPO Radio 3. Zo ben je van al die ellende af die al jaren aan het merk 3FM kleeft en kun je een beetje meeliften op het succes van je grote broer NPO Radio 2. Is het ook veel logischer als jocks van beide stations op beide zenders te horen zijn. En je zelfs gezamenlijk kan optrekken bij acties. 2 & 3 voor 555, ik noem maar een zijstraat. Enfin, in de programmering staat de ochtendshow van Sander Hoogendoorn te wankelen. Maar wie dan op die plek? De meest logische keus zou Rob Janssen zijn, die grappenmaker die nu ook vaak invalt overdag. Als je hem zelf zijn team laat samenstellen dan komt dat wel goed.

Naam die ook rond gaat voor deze plek is Lex Gaarthuis van Talpa’s Radio 10. Creatieve gast die nog nét niet te oud is voor de jongerenzender. Wat een verademing trouwens om hem nu te horen als vervanger op de plek van Ekdom bij 10. De ouwe mottenballen grappen van Gerard die inmiddels zo sleets zijn dat geen enkele kringloopwinkel ze nog zou willen innemen zijn met vakantie en het klinkt meteen tien keer frisser en verrassender. Ook de combinatie met Harry van der Heijden en Kimberly van de Berkt smaakt naar meer.

Heb je trouwens nog de vervangende ploeg op 3FM gehoord waar de dochter van Linda de Mol ook in zit? Oei. Zolang dit nog zo op de zender gegooid wordt kan ik de radioschool van de NPO (Campus) niet echt serieus nemen. Dan zit je allerlei talent keihard klaar te stomen voor landelijke radio en dan krijgen ze dit als voorbeeld te horen? Een onsamenhangende brei aan stemmen, een gevecht om de microfoon en beginnersfouten waar menig lokale omroep deejay voor op het matje moet komen.

Tot zover weer wat deze spons de afgelopen weken opgezogen heeft uit het natte Hilversumse geruchtencircuit. Jij nog wat gehoord?

Patrick Kicken

° De vorige twee columns plus deze zijn ook te beluisteren bij Apple of via Spotify in een player onder deze blog.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Hé Timur, maak van Sharid Alles je nieuwe sidekick! (audio & video)

Iedereen in radioland had het erover. Van alle kanten kreeg ik een linkje doorgeappt met Lees verder

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

De druppeltjes van Giel Beelen

Met dank aan Meneer de Mol die alle zenders heeft opgekocht Onze vriend Giel Beelen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x