RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Dit is Radio Delmare. Mijn naam is Ronald (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het is 7 juni 1979. Radio Delmare start met testuitzendingen. Ronald Bakker is de gids

In 1978 konden radioluisteraars in de Lage Landen plotseling kennis maken met een nieuwe zeezender. Radio Delmare begon aan een waanzinnig avontuur vanaf de Aegir, geankerd voor de Zeeuwse kust. Maar niet voor lang. In een vliegende storm sloeg het zendschip op 11 september 1978 van z’n anker. Er werd een SOS uitgezonden door de bemanning en het verhaal eindigde in de haven van Maassluis. 

Begin 1979 liet Delmare weer van zich horen, althans via de media. Er was een nieuw schip, de Scheveningen 54. Nog vooraleer ermee uitgezonden kon worden merkten de autoriteiten op dat men net binnen de Nederlandse territoriale wateren lag. Meteen daarop werd de tweede Delmare-boot binnengesleept en was ook dit avontuur ten einde. 

Maar driemaal is scheepsrecht. In juni 1979 lukte het Gerard van Dam en zijn mannen om de MS Martina voor de kust van Zeeland te verankeren. En daarmee was een tweede zeezender voor de Lage Landen een feit geworden. Opnieuw werd de 192 meter gekozen als golflengte. De start was voorzien op zondag 10 juni 1979. 

In de dagen voorafgaand aan die start waren er al enkele gepresenteerde testuitzendingen te horen op de 192 meter. Op 7 juni 1979 mocht Ronald Bakker de luisteraars entertainen. (TvH) 

° Foto bovenaan: Ronald Bakker en Kees ‘Kaas’ Mulder aan boord van de Martina in augustus 1979 (credits: Leendert Vingerling en Jan Kat)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx