RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds) radio actief (6)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

En toen klonk op 31 augustus 1974 de stem van Rob Out: “Dat spijt me, voor Nederland”. Klonk behoorlijk indrukwekkend. Inmiddels was ik al lid van Veronica, nou ja, eerst de VOS, later de VOO. En zo toog ik op een avond naar een ledenvergadering aan de Oude Engweg.

We werden langs tafels met etenswaren binnen gelaten. Daar zaten Rob Out, Lex Harding en advocaat mr. W.J.M Bordewijk aan een grote tafel. Wat er allemaal besproken is weet ik niet meer maar ineens was ik VOO voorzitter Rayon Zwolle. Op een tweede ledenvergadering nam ik een ICT collega mee.


Na een gesprek met Rob Out (foto) werd hij benoemd tot Rayon commissaris. Terwijl hij niet eens lid was. Toen we terug liepen naar de trein zei iemand tegen ons: “Je weet waar je het voor doet”. We keken elkaar aan en begonnen onbedaarlijk hard te lachen. Wat een rare wereld! Maar het zou nog veel gekker worden.

Op een gegeven moment stond er op de voorkant van de Veronica gids dat er die week 25.000 nieuwe leden waren. Dat vond ik nogal veel. Na enig gewroet kwam ik er achter dat het er maar 9.000 waren. De Dienst Luister- en Kijkgeld had bepaald dat enkel die leden meetelden die precies zo bij hen stonden ingeschreven. Aangezien velen bij Veronica hun voornaam hadden vermeld moest dat veranderd worden.

Dat waren geen nieuwe leden; alleen een gewijzigde naam. Maar Veronica telde dat rustig mee. Dat Veronicablad was trouwens een goede bron van inkomsten voor Rob Out; hij kreeg een cent van elk verkocht exemplaar. Dat leverde hem 10.000 gulden per week op. Verder waren er allerlei toeleveringsbedrijven (van Rob Out, Lex Harding, Peter de Jager) die op bestelling programma’s voor Veronica maakten. Ook waren ze aandeelhouder bij Sky Radio.


Naar buiten toe beweren dat non stop radio geen radio is; maar intussen wel kapitalen verdienen met Sky Radio. Maar omdat dit nog niet genoeg was gingen ze zich bezig houden met de financiering van Veronique (RTL4). Dat was in strijd met de mediawet waardoor ze in 1993 zwaar gestraft werden. Ze moesten twintig uur TV zendtijd inleveren en een boete van vijftien miljoen betalen.

Hierdoor verdwenen Rob Out, Lex Harding (foto) en Peter de Jager van het toneel. Veronica werd nu geleid door oud-staatssecretaris Joop van der Reijden (foto onder – credits: Wikiwand). Nou, die zou Veronica wel eens opstuwen in de vaart der volkeren! Vanaf september 1995 was Veronica weer commercieel. Het enige succes was Big Brother. 

Verder waren ze niet erg bijzonder; ook niet op radiogebied. Wat de ledenvergaderingen allemaal beslist hebben blijft duister. Maar wel is een feit dat Sky Radio in 2003 de naam Radio Veronica kocht voor de Gouwe Ouwe Zender. En dat TV Veronica nu in handen van Talpa is die er een sportzender van maakt. De vraag blijft hoe Veronica zo kon ontsporen. Pure geldzucht? En een dik rookgordijn voor de grote schare fans?   


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
25 oktober 2018 - 15:38 15:38

De magie van de jaren 60 en 70 komt nooit meer terug voor Radio Veronica !
Toen zij uit het omroepbestel stapten en een platte commerciële zender werden keerden vele fans hen de rug toe, de dag van vandaag zijn zij in Nederland een doordeweeks radiostation
geworden waar niemand nog naar opkijkt.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx