fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief (6)

En toen klonk op 31 augustus 1974 de stem van Rob Out: “Dat spijt me, voor Nederland”. Klonk behoorlijk indrukwekkend. Inmiddels was ik al lid van Veronica, nou ja, eerst de VOS, later de VOO. En zo toog ik op een avond naar een ledenvergadering aan de Oude Engweg.

We werden langs tafels met etenswaren binnen gelaten. Daar zaten Rob Out, Lex Harding en advocaat mr. W.J.M Bordewijk aan een grote tafel. Wat er allemaal besproken is weet ik niet meer maar ineens was ik VOO voorzitter Rayon Zwolle. Op een tweede ledenvergadering nam ik een ICT collega mee.


Na een gesprek met Rob Out (foto) werd hij benoemd tot Rayon commissaris. Terwijl hij niet eens lid was. Toen we terug liepen naar de trein zei iemand tegen ons: “Je weet waar je het voor doet”. We keken elkaar aan en begonnen onbedaarlijk hard te lachen. Wat een rare wereld! Maar het zou nog veel gekker worden.

Op een gegeven moment stond er op de voorkant van de Veronica gids dat er die week 25.000 nieuwe leden waren. Dat vond ik nogal veel. Na enig gewroet kwam ik er achter dat het er maar 9.000 waren. De Dienst Luister- en Kijkgeld had bepaald dat enkel die leden meetelden die precies zo bij hen stonden ingeschreven. Aangezien velen bij Veronica hun voornaam hadden vermeld moest dat veranderd worden.

Dat waren geen nieuwe leden; alleen een gewijzigde naam. Maar Veronica telde dat rustig mee. Dat Veronicablad was trouwens een goede bron van inkomsten voor Rob Out; hij kreeg een cent van elk verkocht exemplaar. Dat leverde hem 10.000 gulden per week op. Verder waren er allerlei toeleveringsbedrijven (van Rob Out, Lex Harding, Peter de Jager) die op bestelling programma’s voor Veronica maakten. Ook waren ze aandeelhouder bij Sky Radio.


Naar buiten toe beweren dat non stop radio geen radio is; maar intussen wel kapitalen verdienen met Sky Radio. Maar omdat dit nog niet genoeg was gingen ze zich bezig houden met de financiering van Veronique (RTL4). Dat was in strijd met de mediawet waardoor ze in 1993 zwaar gestraft werden. Ze moesten twintig uur TV zendtijd inleveren en een boete van vijftien miljoen betalen.

Hierdoor verdwenen Rob Out, Lex Harding (foto) en Peter de Jager van het toneel. Veronica werd nu geleid door oud-staatssecretaris Joop van der Reijden (foto onder – credits: Wikiwand). Nou, die zou Veronica wel eens opstuwen in de vaart der volkeren! Vanaf september 1995 was Veronica weer commercieel. Het enige succes was Big Brother. 

Verder waren ze niet erg bijzonder; ook niet op radiogebied. Wat de ledenvergaderingen allemaal beslist hebben blijft duister. Maar wel is een feit dat Sky Radio in 2003 de naam Radio Veronica kocht voor de Gouwe Ouwe Zender. En dat TV Veronica nu in handen van Talpa is die er een sportzender van maakt. De vraag blijft hoe Veronica zo kon ontsporen. Pure geldzucht? En een dik rookgordijn voor de grote schare fans?   


TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows,
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig
Mediawet En wederom is Nederland bevallen van een (gewijzigde) Mediawet. Het is altijd weer spannend
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had
Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
claude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

De magie van de jaren 60 en 70 komt nooit meer terug voor Radio Veronica !
Toen zij uit het omroepbestel stapten en een platte commerciële zender werden keerden vele fans hen de rug toe, de dag van vandaag zijn zij in Nederland een doordeweeks radiostation
geworden waar niemand nog naar opkijkt.

Meer in Column
Plaatje maar weer (33)

Kicken op radio en zo (19)

Kolder en Klodder – 46 (video)

De Playa Papers – 16 (véél audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 40 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 43 (audio)

Sluiten