fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Dick is (nog steeds) radio actief – 26 (video)

Veronica schepen

Toen Radio Luxemburg in december 1953 met haar dagelijkse Nederlandstalige uitzendingen begon (daarvoor zaten ze uitsluitend op de vrijdagavond) was dat het begin van commerciële radio in Nederland. Enige tijd later begonnen zendschepen voor de kusten van Scandinavië, zoals Radio Nord en Radio Syd. 

Dit bleek een goed voorbeeld voor enige Nederlandse radiohandelaren om in oktober 1959 met de VRON (later Veronica) te beginnen. In april 1960 begonnen ze vanaf het schip de Borkum Riff uit te zenden; voor de kust van Scheveningen. Veel stelde het in het begin niet voor. De programma’s (ingeblikt in Amsterdam, later in Hilversum) waren voor meer dan de helft non stop muziek. 

Heel wat anders dan Radio Luxemburg die naast haar volledig gepresenteerde programma’s ook uitgebreide nieuwsuitzendingen brachten. De Engelse zeezenders, zoals Radio Caroline en later ook Radio London, hadden ook altijd volledig gepresenteerde uitzendingen. In december 1964 werd de Borkum Riff vervangen door de Norderney. 

Ongeveer een jaar later waren er ook live nieuwsuitzendingen door DJ’s die nu (om de week) aan boord zaten. De piepjes op de volle uren waren al eerder ingevoerd. Maar het bleven ingeblikte programma’s; vanaf de Zeedijk; later vanaf de Utrechtseweg. Radio 227 zond in 1967 wel live vanaf boord uit. De programma’s van Radio Veronica waren niet rebels; integendeel.

° Radio 227: Look Boden, Dick Weeda en Lodewijk de Hengst (juni 1967)


Veel platen stonden op de zwarte lijst. Veronica bleef na de invoering van de horizontale programmering (wat Radio Luxemburg al tijden had) gewoon een familiestation met wat meer popmuziek. En dat is het tot eind augustus 1974 zo gebleven. De Norderney bleef na zendersluiting nog een jaar op zee rond dobberen. Blijkbaar zochten de gebroeders Verweij een koper.

Maar wie had dat moeten zijn dan? Ronan O’ Rahilly van Radio Caroline? In augustus 1975 werd de Norderney naar Nederland gesleept en kwam in Zaandam te liggen. Midden 1976 bezochten Jelle Boonsta en ik die scheepswerf. Toen men op mijn verzoek naar Juul Geleick belde (want ik was voorzitter VOO Overijssel) mochten we zonder controle de Norderney op. 

Het schip was nog helemaal intact met alle apparatuur nog aan boord. Indrukwekkend! Vooral de boordstudio met de vele Akai-recorders. Dit beeld is me voor ogen gebleven. Daarna is de Norderney vele malen (door) verkocht. Heeft ook nog op een scheepswerf op Urk gelegen. Zo langzamerhand is alles gesloopt wat aan het vroegere Veronica deed denken. 

De boordstudio is verhuisd naar museum RockArt in Hoek van Holland. Het Veronica-schip ligt nu in Amsterdam en heeft dienst gedaan als nachtclub. Maar dat avontuur is ook weer voorbij. Failliet? De laatste berichten zijn dat een net opgerichte stichting het schip in de maand augustus wil huren om weer op de Noordzee te gaan uitzenden.  

Want dan bestaat de Nederlandse radio honderd jaar en is het 60 jaar geleden dat Veronica begon met uitzenden, het is ook nog eens 45 jaar geleden dat Veronica haar uitzendingen staakte. Ik vraag me in gemoede af wat hier de meerwaarde van is? Moet er via een middengolf zender worden uitgezonden? 

En gaat men dan ook weer ingeblikte programma’s via bandjes draaien net als vroeger? En wie gaat daar dan naar luisteren? Een hele kleine groep Veronica-fanaten? En wat bindt ons dan aan dit geheel? De naam Norderney? Tot nog toe vind ik het maar een vreemd verhaal. Dus ik ga me nu maar bezig houden met het zaterdag gekochte boek over Lex Harding.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken
Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen
Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe
Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Jan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Dick, veel leesgenot met het nieuwe boek van Lex Harding. Ik heb het in een ruk uitgelezen, één brok nostalgie en verdorie goed geschreven.

Meer in Column
Plaatje maar weer – 49 (video)

Kicken op radio en zo – 39 (video)

Kolder en Klodder – 66 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 4 (video)

Nostalgische column Hans Knot (61)

Dick is (nog steeds) radio actief – 25 (video)

Sluiten