Donderdag 11 januari kwam in het Vlaams Parlement ook de digitalisering van radio aan bod. Jacqueline Bierhorst informeerde de aanwezige parlementariërs in een hoorzitting over de laatste stand van zaken. Wie deze volledig wil volgen, kan de complete file op YouTube bekijken. Wij trokken alvast enkele belangrijke conclusies voor de sector.
Jacqueline Bierhorst (foto) wil de lokale en de netwerk radio’s betrekken in de switch naar DAB+ en zegt ook dat een groter aanbod van omroepen de kansen op het welslagen van digitale radio zou vergroten. Maar beiden worden voorlopig niet uitgenodigd aan de ‘ronde tafel’. Pas wanneer de grote partijen er uit zijn, kan dit gebeuren. Later aansluiten heeft uiteraard wel minder invloed op de besluitvorming. Ook de parlementariërs benadrukten de noodzaak om lokale radio in dit proces te betrekken. De uitleg bestond verder uit een soort presentatie van DAB+ als techniek en de vooruitgang in andere landen.
DAB+ en FM zijn complementair
Het grote nieuws kwam echter van mediaminister Sven Gatz. Op het eind van de zitting komt hij ruim aan bod. Het is interessant om vooral zijn tussenkomst goed te beluisteren. Dit gedeelte vindt u vanaf 1 uur 38 minuten. Gatz sluit de digitale switch voor lokale radio niet uit, maar vindt het te voorbarig om nu al conclusies te trekken. Er wordt geen enkele planning gemaakt om dit te realiseren, hooguit is er een vage belofte om het te onderzoeken.
Verder sluit de minister niet uit dat er een gebrek aan capaciteit zal zijn en wil hij een overbelasting van de DAB+ capaciteit voorkomen. Vervolgens zegt hij dat er ook een model denkbaar is dat lokale radio enkel op FM blijft uitzenden. De twee banden zouden complementair naast elkaar kunnen blijven bestaan.
Uitzondering voor Bruzz
Minister Gatz heeft daar natuurlijk gelijk in. Op de middengolf wordt ook nog uitgezonden. Alleen luistert daar bijna niemand meer naar. Als argument gebruikt hij onder andere dat de lokale radio’s niet op kosten mogen worden gejaagd. Voor Bruzz, de Vlaamse hoofdstedelijke zender, zal wel een uitzondering gemaakt worden. DAB+ zal dus tot nader order alleen beschikbaar zijn voor één enkele Brusselse ‘lokale’ radio. Tenzij men als lokale radio nationaal wil gaan uitzenden. Maar dat is redelijk onhaalbaar.
Het parlement is getuige geweest van de voorbereiding om de lokale radio op een digitale achterstand te zetten. Mogelijk de definitieve aanzet om totaal geen digitale oplossing voor lokale radio te bedenken? Misschien moet Jacqueline Bierhorst nog maar eens een stevige discussie aangaan? Ook Broadcast Partners schijnt in haar voorstel nog ruimte te voorzien voor lokale radio.
De hoop op een andere aanpak van de lokale sector is voorlopig gevestigd op de leden van de commissie media. Op vraag van Katia Segers (sp.a) wist Jacqueline Bierhorst nog te melden dat 2022 volstrekt onhaalbaar is als afschakeldatum. Meteen sneuvelde definitief het alibi voor de gratis verlenging van de vergunningen voor Joe, Qmusic en Nostalgie.
° PDF-file DAB+ in Vlaanderen (van Roel Schiphorst & Jacqueline Bierhorst)
Inderdaad Yvan… heb 2,5 jaar geleden een Opel Cosa gekocht met een bijgeleverde autoradio met AM-band. Het kan inderdaad altijd van pas komen, nu zeker met Caroline 648.
De meeste radio toestellen hebben gewoon geen AM meer de meeste FM en DAB+
Ik heb een splinternieuwe auto met splinternieuwe radio en daar staat wel degelijk am op… De switch naar middengolf is minder ingrijpend dan gedacht, en als het toch niet de moeite is, laat mensen dan gewoon proberen om het te doen… Als er binnen 5 jaar niets meer op fm zit kan je ook zeggen, daar luisterd niemand meer naar…. Het lijkt mij een beetje zoals het testbeeld destijds, daar keek ook niemand naar…
Hoe kan er nog iemand naar de middengolf luisteren??Er zit niets meer!Zet daar terug (interessante) zenders op en mensen gaan mw terug beluisteren.En dan heb ik het over zenders met meer dan de belachelijke 100 watt hé,niks lokaal op mw…