RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Digitale audio gaat met sprongen vooruit

Ook de reclamewereld lijkt de weg te vinden

Digitale audio raakt steeds sneller en beter ingeburgerd. Dat is zowel bij luisteraars als in de reclamemarkt het geval. Dat blijkt uit het zopas gepubliceerd audiorapport van Audify dat de audioreclamebestedingen in 2021 analyseerde en concludeerde dat er een stijging was van 23,4% tot een recordniveau van 209,5 miljoen euro. In het rapport staan verder alle inzichten in de radio-investeringen, luistercijfers en ontwikkelingen van de audiomarkt.

De Nederlandse Stichting Audify (eerder Radio Advies Bureau genoemd) is de marketingorganisatie die zich inzet voor meer en beter geluid in de commerciële communicatie. Alle toonaangevende audiomakers en z’n verkoophuizen zijn er vertegenwoordigd. Tegelijk is Audify één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek, dat de maandelijkse luistercijfers publiceert.

Stijgende beluistering

Er wordt steeds meer audio geconsumeerd. Opvallend daarbij is dat de groep 20- tot 34-jarigen zeven minuten langer luistert dan in de voorgaande jaren. De digitalisering gaat trouwens onverminderd verder, het aantal streaming uren is in januari van dit jaar met liefst tien procent toegenomen tot 32,8 miljoen uren per week. Dit ook alweer in vergelijking met 2021.

Reclame-investeringen volgen de consument

Bij de reclames valt op dat de bestedingen aan digitale audio exponentieel groeien tot bijna acht miljoen euro. Dat is een gevolg van de combinatie van een groter aantal adverteerders die door de band genomen gemiddeld ook meer uitgeven.

Audify ziet verder grote verschuivingen bij de branches. Zo besteedt de FMCG-branche fors meer aan audioreclame en komt de top 10 van de grootste sectoren binnen. FMCG zijn de Fast moving consumer goods, artikelen die wij veel gebruiken zoals shampoo, deodorant, frisdrank, tandpasta, brood en broodbeleg. Producten die we ook elke dag nodig hebben.

Dit lijkt een direct gevolg van de toegenomen aandacht voor sonic branding. Ook E-commerce adverteerders weten de weg naar audioreclame beter te vinden. De goede attributie-mogelijkheden van audioreclame, waarmee de resultaten van campagnes direct in kaart kunnen worden gebracht, spelen daar een belangrijke rol in. (SV)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx