Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. De elfde editie baseert zich op gegevens van 93.000 online nieuwsconsumenten uit zes continenten en 46 markten. Voor België is imec-SMIT de partner en zij trekken specifiek voor Vlaanderen opnieuw 9 belangrijke conclusies.
- Online stoot televisie opnieuw van de troon als voornaamste nieuwsbron
Tijdens de eerste coronagolven kende televisie een merkbare winst als belangrijkste nieuwsbron, maar die winst moet televisie in 2022 terug afstaan. Online nieuws stijgt dit jaar en neemt zo opnieuw haar plaats in als belangrijkste nieuwsbron voor Vlamingen.
- Nieuwsmijden blijft toenemen
Ook in 2022 blijft nieuwsmijden een actueel thema. Dit jaar zag naast een initiële nieuwshonger, die zich uit in een verhoogde frequentie aan nieuwsgebruik, ook een groei aan nieuwsmijders.
- Nieuwsconsumptie is sterk persoonlijk gemotiveerd
De belangrijkste drijfveren voor de Vlaming om op de hoogte te blijven van het nieuws zijn in de eerste plaats het persoonlijk belang en het nut, alsook een goede manier om zaken bij te leren.
- Vertrouwen in nieuws is hoog al groeit vertrouwenskloof
In 2021 kende gedurende de pandemie het vertrouwen in nieuws niet enkel in Vlaanderen, maar ook in andere regio’s een forse prik. Die ‘covid-bump’ lijkt nu achter de rug. Vlaanderen (57 procent) en Wallonië (43 procent) vertonen nog steeds een aanzienlijke vertrouwenskloof. In beide markten blijven de openbare omroepen VRT en RTBF de meest vertrouwde nieuwsbronnen, hoewel verschillende commerciële organisaties vergelijkbare hoge vertrouwensscores hebben.
- Vertrouwde nieuwsmerken zijn soms polariserend
De impact van de coronapandemie op nieuwsgebruik in Vlaanderen lijkt op sommige vlakken achter de rug. Die ‘COVID-bump’ laat zich ook voelen in het vertrouwen in Vlaamse nieuwsmerken.
- Meer aandacht voor nieuwsmerken dan voor journalisten
Vlaamse nieuwsgebruikers besteden duidelijk meer aandacht aan specifieke nieuwsmerken dan aan specifieke journalisten of commentatoren tijdens het zoeken naar online nieuws.
- Steeds meer jongvolwassenen betalen voor online nieuws
Betalen voor online nieuws kent geen terugval zoals in verschillende andere landen. Jongvolwassenen zijn de drijvende kracht achter de toenemende bereidheid tot betalen voor online nieuws.
- Een kritische houding tegenover nieuwsmedia's belangen
Dat een meerderheid van de Vlaamse nieuwsgebruikers doorgaans het meeste nieuws vertrouwt, betekent niet dat ze altijd al het nieuws vertrouwen. Over het algemeen zijn er evenveel Vlaamse respondenten die vinden dat nieuwsmedia maatschappelijke belangen boven commerciële of politieke belangen plaatsen dan omgekeerd.
- Meeste nieuwsgebruikers vinden nieuwsmedia politiek gelijklopend
Vlaamse nieuwsmerken worden niet als politiek uiteenlopend gezien, al worden verschillen opgemerkt in gebruik tussen links- en rechts-georiënteerde nieuwsgebruikers.
- Een uitgebreide analyse voor Vlaanderen vind je op nieuwsgebruik.be. De internationale versie van het rapport kun je hier downloaden. Reuters maakte deze video-samenvatting van de belangrijkste wereldwijde conclusies.