RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Digital News Report 2021: Vlaming kiest voor vertrouwde nieuwsmerken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde gisteren zijn jaarlijkse Digital News Report. Voor België is imec-SMIT de partner. De schijnwerpers liggen dit jaar op de impact van de coronapandemie op het nieuwsgebruik. Imec-SMIT noteert specifiek voor Vlaanderen 9 belangrijke conclusies over hoe de pandemie onze nieuwsconsumptie in 2021 beïnvloedde.

1. Covid-19: de eerste digitale desinformatiegolf van Vlaanderen

Vlaamse nieuwsgebruikers worden meer geconfronteerd met nep- of misleidend nieuws over COVID-19 dan met desinformatie over enig ander onderwerp. Politici worden het meest aangeduid als bron voor nepnieuws over COVID-19.

2. Nieuwsinteresse groeit, maar nieuws vermijden ook

De onzekerheid door een wereldwijde gezondheidscrisis leidde tot een verhoogde nieuwshonger bij Vlaamse nieuwsgebruikers. Maar ondanks de interesse in nieuws, is er ook een groeiend aantal gebruikers dat zich helemaal afsluit van het nieuws.

3. Televisie terug op de troon

Nu gebruikers het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrachten, herstelde de televisie zijn eerste plaats als eerste nieuwsbron (43 procent), gevolgd door online (40 procent). Radio daalde van 8 naar 7 procent als eerste bron voor nieuws.

4. Nieuws via sociale media in vrije val

Sociale media worden steeds minder gebruikt als nieuwsbron, een trend die het meest merkbaar is bij jongeren (18-24 jaar). Dit valt samen met een groeiende bezorgdheid over nepnieuws op sociale media en berichten-apps. Vlaamse gebruikers kiezen er steeds vaker voor om op hun eigen voorwaarden rechtstreeks toegang te krijgen tot nieuws.

5. Vertrouwen in nieuws stijgt

Na een gestage daling in de afgelopen twee jaar, nam het vertrouwen in nieuws in 2021 met ongeveer 10 procentpunt toe. Een meerderheid van de Vlaamse gebruikers (61%) geeft aan het nieuws te vertrouwen. De stijging is het grootst bij mensen waarvan de politieke overtuiging zich aan de linkerzijde of in het centrum ligt, al is er ook aan de rechterzijde globaal een gestegen vertrouwen.

6. Vertrouwde nieuwsmerken scoren

Het vertrouwen van het publiek in Vlaamse nieuwsmerken is gestegen in 2021. De ‘kwaliteitsnieuwsmerken’ blinken uit als betrouwbare bronnen. Vooral VRT lijkt zijn plaats als baken van vertrouwen te verstevigen, 63% van de gebruikers geeft het nieuws van de openbare omroep een 8 of hoger. Opmerkelijk is dat Radio 1 en Radio 2 ongeveer even hoog scoren qua vertrouwen.       

7. De meerderheid betaalt nog steeds niet voor nieuws

Ondanks de grotere belangstelling voor nieuws tijdens de pandemie, nam de bereidheid om voor nieuws te betalen niet veel toe. Ongeveer 16 procent van de Vlaamse nieuwsgebruikers betaalt voor online nieuws, tegenover 12 procent een jaar eerder.

8. Millennials pikken alternatieve betaalmethoden op

De meerderheid van wie voor nieuws betaalt, geeft de voorkeur aan een maand- of jaarabonnement bij één enkele online nieuwsaanbieder. Hoewel een groeiende groep jonge, hoogopgeleide Vlamingen hun nieuwsdieet uitbreidt met meerdere nieuwsaanbieders die ze financieel ondersteunen.

9. We praten niet over nieuws zoals we dat anders deden

Door de gedwongen isolatie, waren er minder gelegenheden om met vrienden en collega’s over nieuws te praten. Dit leidde tot een forse dip in de deelname aan het nieuws. De helft van de Vlaamse gebruikers meldde niet deel te nemen aan nieuws, inclusief het delen, liken of bespreken van nieuwsinhoud. Vooral op de rechterzijde was er aanzienlijke daling in de deelname aan het nieuws.

  • Een uitgebreide analyse vind je op nieuwsgebruik.be. Het onderzoek van Reuters Institute gebeurde dit jaar in 46 landen. De internationale versie kun je hier downloaden. Reuters maakte deze video-samenvatting van de belangrijkste wereldwijde conclusies.

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx