fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Digimeter 2018: meer digitale radio, maar FM houdt stand

Vanmorgen maakte Imec de resultaten bekend van zijn tiende Digimeter, een bevraging bij bijna 5.000 Vlamingen naar hun mediagebruik. Daar zit steeds ook een flinke brok onderzoek naar het gebruik van radio en audio bij. En laat ons net dat heel erg interesseren bij RadioVisie.

Radio blijft een populair medium in Vlaanderen. Op maandbasis luistert slechts 9 procent nooit naar de radio, al stijgt dat in de leeftijdsgroep 16-24 wel al naar 15 procent. Het traditionele FM-radiotoestel en de autoradio blijven de populairste toestellen om naar radiozenders te luisteren. Toch krijgt het luisteren via de autoradio een verrassend flinke knauw, globaal van 47 naar 39 procent. De autoradio houdt enkel stand in de leeftijdsgroep 45-64, maar levert fors in bij jongeren, de groep 35-44 en zelfs bij de 65-plussers.

Binnen elke leeftijdsgroep wordt er vooral via een FM-ontvanger geluisterd, al is er bij Vlamingen onder de 35 een duidelijke trend naar meer online radio en minder FM. In de groep 16-35 luistert amper de helft nog naar FM, bijna vijf procent minder dan in 2017.

Het aandeel van de digitale toestellen (computer, smartphone, tablet en DAB+) steeg op een jaar tijd dan weer behoorlijk fors. De cijfers uit imec.digimeter liggen in lijn met de nulmeting rond “Digitale Radio” uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de Vlaamse overheid. Vooral het radioluisteren via de computer (van 20 naar 27 procent) en de smartphone (van 16 naar 25 procent) neemt bijzonder hard toe, al is ook DAB+ (van 5 naar 10 procent) aan een opmars begonnen. Vooral de groep 55+ blijkt daar in 2018 aan een inhaalbeweging te zijn begonnen.

Muziek: YouTube op kop

Voor muziekconsumptie zijn de computer en de smartphone de populairste toegangswegen. Enkel 65-plussers gebruiken meer de cd-speler en tv om naar muziek te luisteren. YouTube en Spotify blijven de meest gestreamde online muziekplatformen en ze groeien nog ten opzichte van 2017.

Verder weet Spotify steeds meer luisteraars te overtuigen om te betalen voor de dienst: voor het eerst had meer dan de helft van de Spotify-gebruikers het afgelopen jaar een betaalaccount op Spotify (55 procent). Vlaanderen sluit in dit opzicht aan bij Nederland (53 procent). Apple Music daarentegen blijft hangen op 5 procent maandelijkse gebruikers.

Podcasts: wachten op doorbraak

Podcasts blijven voor veel Vlamingen dan weer onbekend terrein. Drie op tien heeft nog nooit gehoord van podcasts, terwijl vier op tien het fenomeen wel kent, maar nog nooit geluisterd heeft. 12 procent luistert minstens één keer per maand, terwijl het voor 7 procent een wekelijkse gewoonte is.

Het hoogste aandeel gebruikers ligt bij de 25-34-jarigen, van wie 20 procent maandelijks en 14 procent wekelijks podcasts beluistert. Opvallend is dat 27 procent van de 16-24-jarigen nog nooit gehoord had van podcasts, een cijfer dat duidelijk hoger ligt dan bij de 25-34-jarigen (12 procent), 35-44-jarigen (16 procent) en 45-54-jarigen (22 procent).


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het was alweer een erg boeiende week voor DAB+ in Europa en dus kiezen we
Zelfs zonder extra bomen wordt Antwerpse Park alsmaar groter'Slimme Luidsprekers' hebben het moeilijk om door
RBS Radio in de regio Zele heeft (ook al) een nieuwe studioRadio Barbier in Rupelmonde
Frankrijk: erkende radiostations nationale muxen mogen zelf hun operator aanduidenNieuwe Zwitserse DAB+ operator wil kanalen
De wetgeving op auteursrecht is volgens Sabam mateloos verouderd. Nu worden film en muziek via
Bodenmeer: 99 radiostations in DAB+ vanop één zendersiteEerste private Engelstalige radiostation op Duitse DAB+Landelijke mux
Een hoofdstuk lokale DAB+ in Italië, met nieuwe muxen in Umbrië en SardiniëOostenrijk: nieuwe kansen
Lokale DAB+ voor de Kanaaleilanden komt eraanOproep gelanceerd voor eerste landelijke DAB+ in SaarlandBaden-Württenberg gaat

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Vier dagen Radio Mi Amigo vanaf de Castor

Het Ochtendblad van 20 februari (video)

Het Avondblad van 19 februari (video)

Beieren: succesvolle test met DAB+ via de kabel

Zijn podcasts hoorspelen? (audio)

Het Avondblad van 18 februari (video)

Sluiten