RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Digimeter 2018: meer digitale radio, maar FM houdt stand

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vanmorgen maakte Imec de resultaten bekend van zijn tiende Digimeter, een bevraging bij bijna 5.000 Vlamingen naar hun mediagebruik. Daar zit steeds ook een flinke brok onderzoek naar het gebruik van radio en audio bij. En laat ons net dat heel erg interesseren bij RadioVisie.

Radio blijft een populair medium in Vlaanderen. Op maandbasis luistert slechts 9 procent nooit naar de radio, al stijgt dat in de leeftijdsgroep 16-24 wel al naar 15 procent. Het traditionele FM-radiotoestel en de autoradio blijven de populairste toestellen om naar radiozenders te luisteren. Toch krijgt het luisteren via de autoradio een verrassend flinke knauw, globaal van 47 naar 39 procent. De autoradio houdt enkel stand in de leeftijdsgroep 45-64, maar levert fors in bij jongeren, de groep 35-44 en zelfs bij de 65-plussers.

Binnen elke leeftijdsgroep wordt er vooral via een FM-ontvanger geluisterd, al is er bij Vlamingen onder de 35 een duidelijke trend naar meer online radio en minder FM. In de groep 16-35 luistert amper de helft nog naar FM, bijna vijf procent minder dan in 2017.

Het aandeel van de digitale toestellen (computer, smartphone, tablet en DAB+) steeg op een jaar tijd dan weer behoorlijk fors. De cijfers uit imec.digimeter liggen in lijn met de nulmeting rond “Digitale Radio” uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de Vlaamse overheid. Vooral het radioluisteren via de computer (van 20 naar 27 procent) en de smartphone (van 16 naar 25 procent) neemt bijzonder hard toe, al is ook DAB+ (van 5 naar 10 procent) aan een opmars begonnen. Vooral de groep 55+ blijkt daar in 2018 aan een inhaalbeweging te zijn begonnen.

Muziek: YouTube op kop

Voor muziekconsumptie zijn de computer en de smartphone de populairste toegangswegen. Enkel 65-plussers gebruiken meer de cd-speler en tv om naar muziek te luisteren. YouTube en Spotify blijven de meest gestreamde online muziekplatformen en ze groeien nog ten opzichte van 2017.

Verder weet Spotify steeds meer luisteraars te overtuigen om te betalen voor de dienst: voor het eerst had meer dan de helft van de Spotify-gebruikers het afgelopen jaar een betaalaccount op Spotify (55 procent). Vlaanderen sluit in dit opzicht aan bij Nederland (53 procent). Apple Music daarentegen blijft hangen op 5 procent maandelijkse gebruikers.

Podcasts: wachten op doorbraak

Podcasts blijven voor veel Vlamingen dan weer onbekend terrein. Drie op tien heeft nog nooit gehoord van podcasts, terwijl vier op tien het fenomeen wel kent, maar nog nooit geluisterd heeft. 12 procent luistert minstens één keer per maand, terwijl het voor 7 procent een wekelijkse gewoonte is.

Het hoogste aandeel gebruikers ligt bij de 25-34-jarigen, van wie 20 procent maandelijks en 14 procent wekelijks podcasts beluistert. Opvallend is dat 27 procent van de 16-24-jarigen nog nooit gehoord had van podcasts, een cijfer dat duidelijk hoger ligt dan bij de 25-34-jarigen (12 procent), 35-44-jarigen (16 procent) en 45-54-jarigen (22 procent).


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1475: Audify, Hotbird, iPod

• Nederland: audioreclame blijft groeien • Eurovisiesongfestival in 4K UHD kijken via Hotbird • Apple Lees verder

Blad 828: Extra Gold, Minicreo, 50 jaar autoradio (video)

• Radio Extra Gold laat deze zomer de zomers van de jaren '70 herleven • Lees verder

Blad 824: One World Radio, weekje DAB+, AirPods

• De Top 1000 van Tomorrowland ligt al voor 99 procent vast. Enkel aan de Lees verder

Blad 785: Radio 2, Pure Jingles, Discman

• Radio 2 maakte weer een afrekening van de jaren '80 • Het Nederlandse Pure Lees verder

Italië: geen FM-radio meer in Samsung-smartphones (en het is de schuld van DAB+)

In Italië zorgt de verplichting – sinds 1 januari 2021 – om alle nieuwe radiotoestellen Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (36)

Brussel: twee dagen de hoofdstad van WorldDAB Wallonië (I): eerste grote promotiecampagne voor DAB+ Wallonië Lees verder

Apple kondigt nieuwe oortjes aan: AirPods Pro (video)

Vrij onverwacht heeft Apple een persmededeling uitgestuurd, waarin het de AirPods Pro aankondigt. Een klasse Lees verder

Blad 284: Effie, Luisterlijst en Echo Buds (video)

Beetje reclame maken voor de reclame, anders zou u het waarschijnlijk niet weten Lijstjes bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x