In november 1959 heeft de Vrije Radio Omroep Nederland (VRON) bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een verzoek ingediend voor een vergunning van de exploitatie van een radiozendstation in Huizen. In datzelfde Huizen stond lang de 1875 meter lange golf zender voor de Nederlandse Omroep. Pas toen deze aanvraag werd afgewezen is men gaan nadenken over een schip op zee.
Als voorbeeld dienden Radio Nord, Radio Syd en Radio Mercur. En ook natuurlijk (het Nederlandstalige) Radio Luxembourg dat al jarenlang vanaf land succesvol uitzond. Het is dus niet zo dat men vanaf het begin aan een schip heeft gedacht; laat staan dat er vanaf een schip betere programma’s zouden komen. En ook de kosten van een zendschip waren stukken hoger dan van een landzender. Maar het bleek de enige mogelijkheid om op deze manier buiten het grondgebied van Nederland uit te zenden; de zogeheten Mare Libre.
Nadat Veronica vanaf de Borkum Riff is gaan uitzenden kwamen er (sinds 1964) vele zendschepen bij zoals Radio Caroline, Radio Atlanta, Radio London, Radio Essex, Radio Scotland, Radio 390, Radio 270, Swinging Radio England, Britain Radio, Capital Radio, Radio Noordzee Internationaal, teveel om op te noemen. Al deze schepen zonden uit via de middengolf en buiten de territoriale wateren. Het leek avontuurlijk; vanaf een zendschip.
In werkelijkheid was het een stuk minder avontuurlijk dan de verhalen die er om heen werden verzonnen. Vooral toen na de aanname van de anti-zeezender wetten in Engeland de bevoorrading steeds slechter werd. Radio Veronica heeft er vanaf het begin voor gekozen om de bandprogramma’s aan land, in Hilversum op te nemen. Er hing natuurlijk een romantisch en avontuurlijk sfeertje rond de zendschepen. En velen denken dat programma’s alleen maar goed zijn wanneer ze van zee komen.
Maar veel luisteraars zal dat tegenwoordig een biet zijn. Ze willen goede kwaliteit via FM of DAB+, en waar het vandaan komt interesseert ze niet. Trouwens; de miljoenen luisteraars van het Engelstalige Luxembourg hadden geen idee dat het signaal uit de kleine en onbekende plaats Marnach kwam. Het enige dat pleit voor een zeezender is dat de zee een goede aarding heeft is en dat daardoor het middengolf signaal verder komt.
Maar laten we eerlijk zijn; de goegemeente zit echt niet meer te wachten op een mono middengolf geluid. Enkelen, waaronder ik, zouden er nog wat nostalgische gevoelens bij kunnen krijgen. Maar het is het geluid van het verleden geworden. Zeezenders met middengolf geluid behoren tot een voorbij gegaan tijdperk. Het is niet anders….