fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief (3)

Begin 2016 las ik in de media dat er laag vermogen middengolf frequenties uitgegeven gingen worden. Dat vond ik erg raar. Wie zou dat nu willen? Een beetje middengolfje spelen; dat was toch iets van een ver verleden? Dat had toch helemaal geen zin meer? En toen hoorde ik in Heerenveen bij McDonalds op de parkeerplaats ineens Radio Atlantis (nu Seabreeze) op 1395 AM. Ik was flabbergasted.

Wat had ik aan me voorbij laten gaan? Want het klonk best lekker. De volgende ochtend naar het gemeentehuis getogen voor een bewoningscertificaat of zoiets. En daarna bij het Commissariaat een vergunning aangevraagd onder de naam Radio Emmeloord. Want ik had ooit voor de lokale omroep Radio Noordoostpolder bedacht. En ik wilde ook lokaal nieuws gaan brengen. Wat nu verder te doen? Wachten tot die vergunning kwam en dan bij Agentschap een vergunning aanvragen?

Toen ik naar het AT in Groningen belde hoorde ik dat er voor mijn gebied nog één frequentie beschikbaar was; en dan ook nog moeilijk: de 747 kHz. Dus ik dacht; laat maar zitten dan. Totdat iemand uit Drenthe me aan de telefoon vertelde dat ik gewoon de 747 bij het AT moet aanvragen; vergunning CvdM komt wel. Aldus deed ik eind juni 2016. Na veertien dagen stuurde ik de verleende vergunning naar het AT.

Maar wel in mineur; ik zou echt te laat zijn. Ik kon me voor mijn kop slaan. Want radiootje spelen vond ik toch wel leuk. Totdat ik op een zaterdagmiddag vanuit Lemmer huiswaarts keerde. Er zat een grote enveloppe in de brievenbus. Een vergunning voor de 747 met vijftig Watt. Ja, en dan. Ik had werkelijk geen idee. Toen trof ik Daniël van Dalen op Urk die een server met studio software voor me wilde opzetten. En ik trof Theo en Marcel die me wel wilden helpen met het plaatsen van een antenne.

Dick Offringa in zijn thuisstudio

De zender had ik inmiddels al besteld. Maar omdat er veel flats om me heen staan leek het me niet zo verstandig dat aan huis te doen. Een goede vriend van me met een vrijstaand huis aan de rand van Emmeloord vond het prima. En zo werd eind september 2016 de antenne daar opgetuigd. In de ether, dat wel. Maar met een moeilijke frequentie. Velen, waaronder ook Hans en Bert, zijn behoorlijk vaak aan het sleutelen geweest om de zaak goed te krijgen.

En de inhoud van de programma’s? Toen mijn dochter zei dat ze niet wist wat middengolf is, wist ik het wel. Een zender voor 45 plus met up tempo nummers uit de jaren 60 en 70. En inmiddels uit 25 verschillende thuisstudio’s. Een jaar later kon ik gelukkig de 1224 kHz krijgen. Dat lukt met een veel simpeler antenne.

En nu bestaat Radio Emmeloord alweer twee jaar. Vandaar dat er op zaterdag 6 oktober Open Huis is van 12:00 tot 18:00 uur. In buurthuis Espelervaart aan de Atlantischestraat 18 in Emmeloord. En niet alleen via 1224 AM en internet maar deze zes uur ook via 6095 kHz korte golf te beluisteren dankzij Jan Oosterveen.

Kom langs (allemaal radiofreaks!) of beluister het op een oude transistor radio.

° Radio Emmeloord 


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
 Streekomroep In de begin jaren 80 ontstonden er allerlei lokale omroepen; bijna iedere gemeente had
Mengpanelen Toen Willem van Kooten (Joost den Draayer) in maart 1968 de lokale omroep van
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met
i24 News Omdat ik de eenzijdige berichtgeving over Israël zat was ging ik op zoek
Hoewel ik meestal met radio's aan de ontvangende kant zit heb ik me ook met
Op dit moment heb ik zo'n twintig radio's in huis. Dat betreft buizenradio's, transistorradio's, internet
Regionale Omroep Begin jaren zestig waren de bekendste radiozenders in Nederland Hilversum 1 en Hilversum
'Streekomroep'Reeds in het begin van de jaren zestig waren er al Regionale Omroepen in Nederland;

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Geen plaatje maar weer (32)

Kicken op radio en zo (16)

Kolder en Klodder – 43 (video)

De Playa Papers – 13 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 37 (video)

Nostalgische column Hans Knot

Sluiten