fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Dick is (nog steeds) radio actief (3)

Begin 2016 las ik in de media dat er laag vermogen middengolf frequenties uitgegeven gingen worden. Dat vond ik erg raar. Wie zou dat nu willen? Een beetje middengolfje spelen; dat was toch iets van een ver verleden? Dat had toch helemaal geen zin meer? En toen hoorde ik in Heerenveen bij McDonalds op de parkeerplaats ineens Radio Atlantis (nu Seabreeze) op 1395 AM. Ik was flabbergasted.

Wat had ik aan me voorbij laten gaan? Want het klonk best lekker. De volgende ochtend naar het gemeentehuis getogen voor een bewoningscertificaat of zoiets. En daarna bij het Commissariaat een vergunning aangevraagd onder de naam Radio Emmeloord. Want ik had ooit voor de lokale omroep Radio Noordoostpolder bedacht. En ik wilde ook lokaal nieuws gaan brengen. Wat nu verder te doen? Wachten tot die vergunning kwam en dan bij Agentschap een vergunning aanvragen?

Toen ik naar het AT in Groningen belde hoorde ik dat er voor mijn gebied nog één frequentie beschikbaar was; en dan ook nog moeilijk: de 747 kHz. Dus ik dacht; laat maar zitten dan. Totdat iemand uit Drenthe me aan de telefoon vertelde dat ik gewoon de 747 bij het AT moet aanvragen; vergunning CvdM komt wel. Aldus deed ik eind juni 2016. Na veertien dagen stuurde ik de verleende vergunning naar het AT.

Maar wel in mineur; ik zou echt te laat zijn. Ik kon me voor mijn kop slaan. Want radiootje spelen vond ik toch wel leuk. Totdat ik op een zaterdagmiddag vanuit Lemmer huiswaarts keerde. Er zat een grote enveloppe in de brievenbus. Een vergunning voor de 747 met vijftig Watt. Ja, en dan. Ik had werkelijk geen idee. Toen trof ik Daniël van Dalen op Urk die een server met studio software voor me wilde opzetten. En ik trof Theo en Marcel die me wel wilden helpen met het plaatsen van een antenne.

Dick Offringa in zijn thuisstudio

De zender had ik inmiddels al besteld. Maar omdat er veel flats om me heen staan leek het me niet zo verstandig dat aan huis te doen. Een goede vriend van me met een vrijstaand huis aan de rand van Emmeloord vond het prima. En zo werd eind september 2016 de antenne daar opgetuigd. In de ether, dat wel. Maar met een moeilijke frequentie. Velen, waaronder ook Hans en Bert, zijn behoorlijk vaak aan het sleutelen geweest om de zaak goed te krijgen.

En de inhoud van de programma’s? Toen mijn dochter zei dat ze niet wist wat middengolf is, wist ik het wel. Een zender voor 45 plus met up tempo nummers uit de jaren 60 en 70. En inmiddels uit 25 verschillende thuisstudio’s. Een jaar later kon ik gelukkig de 1224 kHz krijgen. Dat lukt met een veel simpeler antenne.

En nu bestaat Radio Emmeloord alweer twee jaar. Vandaar dat er op zaterdag 6 oktober Open Huis is van 12:00 tot 18:00 uur. In buurthuis Espelervaart aan de Atlantischestraat 18 in Emmeloord. En niet alleen via 1224 AM en internet maar deze zes uur ook via 6095 kHz korte golf te beluisteren dankzij Jan Oosterveen.

Kom langs (allemaal radiofreaks!) of beluister het op een oude transistor radio.

° Radio Emmeloord 


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe
Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok
We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een
 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden
Radio Atlantis In de zomer van 1963 kwam de plaat Atlantis uit, van de Shadows,
Den 'vier fröhlichen Wellen' Radio Luxembourg begon de uitzendingen (opnieuw) in 1933 via een lange
Rampenzenders Vorige week had KPN - in Vlaanderen vergelijkbaar met Proximus - een storing met
 Facebook Mijn vrouw zei vanmorgen tegen me: "Je bent verslaafd aan Facebook!". Ik dacht, indachtig

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Geen plaatje maar weer (32)

Kicken op radio en zo (16)

Kolder en Klodder – 43 (video)

De Playa Papers – 13 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 37 (video)

Nostalgische column Hans Knot

Sluiten