RadioVisie

  • .
    .

Dick is (nog steeds) radio actief (31)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Regionale Omroep

Begin jaren zestig waren de bekendste radiozenders in Nederland Hilversum 1 en Hilversum 2. Met daarnaast de commerciële initiatieven van Radio Luxemburg en Radio Veronica. Maar er waren nog meer Nederlandstalige stations. Op de 188 meter kon ik de RONO ontvangen; altijd aangekondigd met: “Hier is de RONO, de Regionale Omroep voor Noord en Oost”. 

In een uur kwam het regionale nieuws voorbij van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Limburg had de Regionale Omroep Zuid (De LOZ). Na enige tijd mochten deze regio-omroepen ook op FM uitzenden, vanaf dezelfde zendmasten die ook door Hilversum 1 en 2 werden gebruikt. Buiten het uurtje regionaal nieuws werden de programma’s van Hilversum 2 door gegeven. Dat veranderde toen in 1965 Hilversum 3 er bij kwam. Daar waren in die tijd nog geen aparte zenders voor. 

Het publieke ‘popstation’ begon met uitzenden op de middengolf; 240 meter, van 09:00 tot 15:30 uur. Tegelijkertijd was Hilversum 3 ook op de FM-kanalen van de regionale zenders te horen. Die begonnen meestal hun uitzending om 18:00 uur. Vandaar dat Hilversum 3 op dat moment de uitzendingen staakte. In oktober 1972 ging Hilversum 3 uitzenden tot 01:00 uur. Ze bleven op de regionale FM-kanalen waardoor er onderbrekingen waren tussen 18:00 en 20:00 uur. 

Maar Hilversum 3 kreeg ook de eerste eigen FM-zender in Lopik. Joost den Draayer was er toen exclusief  te horen. Twintig seconden voor zeven uur werd de 298 meter zender van Hilversum 2 omgeschakeld. En om 19:00 uur zat daar ineens Hilversum 3 op. Dit duurde vele jaren totdat Hilversum 3 een eigen FM-net kreeg. 

Inmiddels waren de regionale zenders totaal veranderd. Alle provincies kregen een eigen FM-zender met een eigen programma. Dat werd later uitgebreid tot 24 uur. Daarnaast hadden veel provincies ook eigen tv-programma’s.               

In 1986 ontstond de provincie Flevoland. Noordoostpolder had eerst tot de provincie Overijssel behoord maar werd nu, samen met Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland, een twaalfde provincie. Uiteraard moest daar ook een regionale omroep komen. Op 1 april 1989 ging Omroep Flevoland van start; in het begin uitsluitend met radio. De oud-Radio Noordzee nieuwslezer Marc van Amstel presenteerde de eerste live uitzending vanuit Emmeloord. 

Hoewel Emmeloord al een lokale omroep had werden de uitzendingen van Omroep Flevoland toen beter beluisterd; mede vanwege de betaalde professionals. Niet veel later was er ook TV Flevoland. Zelf had ik wat bedenkingen bij de nieuwe provincie omdat ik nog steeds vind dat de enige overeenkomst tussen de inwoners is dat ze allemaal drie meter beneden de zeespiegel wonen. Oftewel; is er wel een binding? En dat is met de uitzendingen net zo. 

Omroep Flevoland had eerst studio’s in het centrum van Lelystad; nu buiten Lelystad; vlakbij het toekomstige vliegveld. Omdat ze dertig jaar bestaan hadden ze op 6 april een Open Dag. We gingen er ’s middags heen. Het zag er allemaal erg professioneel uit. Nieuws wordt gebracht via radio, TV en sociale media. Sinds een maand niet meer via de kabelkrant. 

Nieuw is dat Omroep Flevoland nu eindelijk ook een uurtje per dag op de satelliet zit; op Joyne (9 graden) van 21:00 tot 22:00 uur. Het was gezellig druk in hun radiostudio. Uit een vorige studio komen nu de programma’s van de lokale omroep Radio Lelystad. Ondanks het feit dat ik de radiostudio’s er erg goed en doeltreffend uit zag zien miste ik toch iets. Het is me allemaal te clean maar dat zal de moderne tijd wel zijn. 

Tussendoor sprak ik met de directeur Allard Berends, en zei dat Lex Harding in zijn boek schrijft over zijn tijd bij Veronica. Toen we na een paar uur weer buiten stonden kon ik tot mijn genoegen voor het gebouw luid en duidelijk Radio Emmeloord via de middengolf ontvangen. Toch nog een beetje de oude radiosfeer…


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dick is (nog steeds) radio actief – 52

Dit is voorlopig de laatste column van Dick Offringa. Na één jaar - 52 weken Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 51 (video)

Laatste dag Veronica museum Zaterdagmorgen 31 augustus om elf uur kon ik op een nabijgelegen Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 50 (video)

Mythes? Komende zaterdag is het Veronica Museum in Nijkerk voor het laatst geopend. Er schijnt Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 48 (audio & video)

14 augustus 1967 Rond Pasen 1964 las ik in diverse bladen dat er een nieuwe Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Dit was Veronica Afgelopen week heb ik weer eens ‘Dit was Veronica’ van Auke Kok Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief (46)

We doen het ook elders (met plezier) Midden vorig jaar wees iemand mij op een Lees verder

Dick is (nog steeds) radio actief – 45 (audio)

 Hilversum Drie Toen Hilversum 3 in oktober 1965 tussen 09:00 en 18:00 uur ging uitzenden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx